20/1/13

ΚΥΠΕ - Θάλεια Νεοφύτου - Ραλλή Παπαγεωργίου - ΛΕΥΚΩΣΙΑ/ΚΥΠΡΟΣ 20/01/2013

ΚΥΠΕ - Θάλεια Νεοφύτου - Ραλλή Παπαγεωργίου - ΛΕΥΚΩΣΙΑ/ΚΥΠΡΟΣ 20/01/2013
1. Είμαστε έτοιμοι να τιμήσουμε ό,τι εμείς έχουμε συμφωνήσει, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, κληθείς να σχολιάσει δήλωση τεχνοκράτη από τις Βρυξέλλες ότι ευθύνεται ο ίδιος για την καθυστέρηση στην υπογραφή του Μνημονίου. Η Κυπριακή Δημοκρατία, σημείωσε, είναι αξιόπιστος εταίρος και τιμά αυτά, για τα οποία έχει συμφωνήσει και έχει δεσμευτεί.   

2. Σε εξέλιξη βρίσκεται ακόμη, σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα, η εξέταση των τεχνικών λεπτομερειών για τον υπολογισμό των κεφαλαιακών αναγκών των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στην Κύπρο. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, αναμένεται μέσα στο επόμενο 10ημερο η ολοκλήρωση της διαδικασίας των συζητήσεων και επεξεργασίας των στοιχείων της Pimco και η κατάληξη στο τελικό ποσό ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, σύμφωνα με το βασικό και το δυσμενές σενάριο.
3. Μήνυμα ενότητας έστειλε προς ολόκληρο τον κυπριακό λαό ο υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Σταύρος Μαλάς, με δηλώσεις του σε εκδήλωση στον ανδριάντα του Εθνάρχη Μακάριου στην Πάφο. Ο τόπος δεν χρειάζεται ηγέτη που να ζητά συγγνώμη για τα λάθη του, αλλά έναν ηγέτη που να είναι περήφανος για τις αποφάσεις του και τις θέσεις του, δήλωσε από την πλευρά του ο υποψήφιος για την Προεδρία Γιώργος Λιλλήκας.
4. Με  τον ορθό προγραμματισμό και την υλοποίηση έργων υποδομής η ύδρευση έχει πλέον απεξαρτηθεί πλήρως από τη βροχόπτωση και τις καιρικές συνθήκες, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας στα εγκαίνια του φράγματος Σολέας. Πρόσθεσε ότι αυτή η Κυβέρνηση αντιμετωπίζει το θέμα της αειφόρου διαχείρισης των πόρων με σοβαρότητα, με σύνεση, αλλά και με πολλή υπευθυνότητα.
 5. Η μικρή Κύπρος κατέχει την πρώτη θέση σε συγκέντρωση μεγάλων φραγμάτων στο χώρο της Ευρώπης, ανακοίνωσε ο Υπουργός Γεωργίας, Σοφοκλής Αλετράρης, εξηγώντας ότι η χώρα απαριθμεί σήμερα 56 μεγάλα φράγματα και με αυτό της Σολέας 57, με την αποθηκευτική ικανότητα να ανέρχεται στα 336 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού περίπου.
6. Ο Εθνάρχης Μακάριος θα απέσυρε τη στήριξή του στην ομοσπονδία, εάν ζούσε, εκτιμά ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, ο οποίος κάλεσε τον κόσμο να μιμηθεί τις αρετές και την προσφορά του Μακαρίου, σε δηλώσεις του μετά το μνημόσυνο του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου με την ευκαιρία των ονομαστηρίων του.
7.Το ποσοστό των συνταξιούχων που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας μειώθηκε από 46,4% το 2008 στο 36,9% το 2011, δήλωσε η Υπουργός Εργασίας Σωτηρούλα Χαραλάμπους, λέγοντας πως σε αυτό οδήγησαν οι πολιτικές που ακολουθήθηκαν.
8. Οι ψηφοφόροι της Κάτω Σαξονίας στη βόρεια Γερμανία ψηφίζουν την Κυριακή σε μια κρίσιμη περιφερειακή εκλογική αναμέτρηση κυρίως για την Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, περίπου οκτώ μήνες πριν τις ομοσπονδιακές εκλογές. Λίγο περισσότεροι από έξι εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται να ανανεώσουν το τοπικό κοινοβούλιο και να διατηρήσουν ή όχι την κυριαρχία του συνασπισμού των συντηρητικών και των φιλελευθέρων που κυβερνά επίσης τη Γερμανία σε ομοσπονδιακό επίπεδο.
9. Πέραν των 100 πτήσεων ακυρώθηκαν το Σάββατο από το διεθνές αεροδρόμιο Χίθροου του Λονδίνου λόγω βαριάς χιονόπτωσης ενώ σήμερα πέραν του 20% των πτήσεων αναμένεται να ακυρωθούν για τον ίδιο λόγο. Όπως μεταδίδει το BBC οι Αρχές του αεροδρομίου αναμένουν το χιόνι να φτάσει τα 2-6 εκ. ενώ βαριές χιονοπτώσεις προκάλεσαν προβλήματα και σε άλλα ευρωπαϊκά αεροδρόμια.
10. Με τρεις αναμετρήσεις, από τις οποίες ξεχωρίζει ο αγώνας μεταξύ Ανόρθωσης και του Απόλλωνα, που θα διεξαχθεί στις 14.30, στο «Αντώνης Παπαδόπουλος», ολοκληρώνεται η 18η αγωνιστική του Παγκυπρίου Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου Α΄ Κατηγορίας.  Εξάλλου, χθες, ισόπαλο 1 – 1 έληξε το ντέρμπι ΑΠΟΕΛ - Ομόνοιας στο ΓΣΠ. Κατά τη διάρκεια του αγώνα και μετά τη λήξη του έγιναν 5 συνολικά συλλήψεις οπαδών και από τις δύο ομάδες.
 (ΚΥΠΕ/ΡΠΑ/ΘΝΕ/ΜΜ)

CNA FOOTER ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΚΥΠΕ