29/1/13

Η Υπουργός Εξωτερικών πήρε μέρος στη Σύνοδο ΕΕ-Χωρών Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής 29/01/2013

Η Υπουργός Εξωτερικών δρ Ερατώ Κοζάκου - Μαρκουλλή ολοκλήρωσε τις επαφές της στη Σύνοδο ΕΕ-Χωρών Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής η οποία διεξήχθη στο Σαντιάγο της Χιλής στις 26-27 Ιανουαρίου 2013. Η δρ Μαρκουλλή συμμετείχε στις εργασίες της Συνόδου σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών καθώς και στις εργασίες της Συνόδου σε επίπεδο Αρχηγών Κρατών, εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια.

Κατά την εναρκτήρια υπουργική συνεδρία η οποία προηγήθηκε της Συνόδου ΕΕ-Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής στις 25 Ιανουαρίου, η κα Υπουργός σε παρέμβασή της υπογράμμισε την ανάγκη για συνεργασία, αλληλοβοήθεια και εμβάθυνση του κοινωνικού διαλόγου ανάμεσα στις χώρες των ΕΕ- Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής προκειμένου να υπάρξει αποτελεσματική αντιμετώπιση της φτώχειας και της ανεργίας. Κατά τη διάρκεια της Συνόδου η δρ Μαρκουλλή συμμετείχε στην εναρκτήρια συνάντηση του ιδρύματος EULAC Foundation καθώς και στη Συνεδρία Αρχηγών Κρατών Χωρών ΕΕ - Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής.

Στη Σύνοδο ΕΕ- Χωρών Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής υιοθετήθηκε το Σχέδιο Δράσης ΕΕ-Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής για τα έτη 2013-2015, καθώς και η Διακήρυξη του Σαντιάγο, μέσω των οποίων καθορίζονται τα επόμενα βήματα για περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων ΕΕ-Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής.

Στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου η Υπουργός Εξωτερικών είχε στις 25 Ιανουαρίου συναντήσεις με τους ομολόγους της, Υπουργούς Εξωτερικών της Κούβας και της Γουιάνας κ. Bruno Eduardo Rodriguez Parilla και κα Carolyn Allison Rodriguez-Birkett, αντίστοιχα. Η δρ Μαρκουλλή πραγματοποίησε επίσης διμερείς επαφές με τους Υπουργούς Εξωτερικών της Κόστα Ρίκα κ. José Enrique Castillo Barrantes και του Ελ Σαλβαδόρ κ. Hugo Martinez. Στο επίκεντρο των επαφών της Υπουργού Εξωτερικών βρέθηκαν οι διμερείς σχέσεις, το Κυπριακό και οι σχέσεις των χωρών Λατινικής Αμερικής με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Υπουργός Εξωτερικών επέστρεψε στην Κύπρο χθες και αναχωρεί σήμερα για το Βελιγράδι όπου θα συμμετάσχει στην αντιπροσωπεία Υπουργών η οποία θα συνοδεύει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κατά τη Διακυβερνητική Σύνοδο Κύπρου-Σερβίας.