29/1/13

Επιστολή του Προεδρεύοντος της Δημοκρατίας, Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκη Λ. Ομήρου προς τους Προέδρους των Κοινοβουλίων των κρατών μελών της Ευρωζώνης και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις άδικες κατηγορίες κατά της Κύπρου για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος 29/01/2013

Ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας, Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκης Λ. Ομήρου απέστειλε σήμερα προς τους Προέδρους των Κοινοβουλίων των κρατών μελών της Ευρωζώνης και προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επιστολή με την οποία αντικρούει τις αβάσιμες και άδικες κατηγορίες κατά της Κύπρου, ως δήθεν φορολογικού παραδείσου και χώρας ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.

Μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Βουλής, υπενθυμίζοντας τις σημαντικότατες απώλειες για το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου από την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και σημειώνοντας τις κρίσιμες για την Κύπρο στιγμές, εν αναμονή της απόφασης για τη βιωσιμότητα του χρέους της και την έκβαση της προσφυγής της στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, υπογραμμίζει την πλήρη συμμόρφωση της χώρας μας με τις διεθνείς συμβάσεις και την ευρωπαϊκή νομοθεσία κατά του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.

Ο κ. Ομήρου σημειώνει στην επιστολή του ότι οι επιδόσεις της Κύπρου όσον αφορά στην υιοθέτηση και εφαρμογή των μέτρων που απορρέουν από την οικεία νομοθεσία αξιολογήθηκαν ως υψηλού επιπέδου στις πιο πρόσφατες αλλά και σε παλαιότερες εκθέσεις διεθνών οργανισμών, όπως του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Επιτροπής Moneyval του Συμβουλίου της Ευρώπης και του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης. Για τον τραπεζικό τομέα ειδικότερα, ο Πρόεδρος της Βουλής αναφέρει ότι εποπτεύεται από την Κυπριακή Κεντρική Τράπεζα και, κατ΄επέκταση, από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και υπόκειται σε πολύ αυστηρές διαδικασίες για τον έλεγχο των κεφαλαίων που μεταφέρονται και των λογαριασμών που ανοίγονται. Ο κ. Ομήρου επισημαίνει, επίσης, την ομόφωνη υιοθέτηση από τη Βουλή των Αντιπροσώπων όλων των νομοσχεδίων που σχετίζονται με το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και συζητήθηκαν με την Τρόικα.
Όσον αφορά στο φορολογικό καθεστώς της Κύπρου, ο Πρόεδρος της Βουλής υπενθυμίζει την έγκρισή του από τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα κατά την ένταξη της χώρας μας στην ΕΕ. Απορρίπτοντας τον ισχυρισμό ότι το χαμηλό φορολογικό καθεστώς της Κύπρου, όπως άλλωστε και αυτό της Ιρλανδίας και του Λουξεμβούργου, καθιστά τη χώρα φορολογικό παράδεισο, ο κ. Ομήρου επεξηγεί ότι η Κύπρος χρησιμοποιείται από πολλούς διεθνείς ομίλους κατά την αναδιάρθρωσή τους λόγω της σύναψης με άλλες χώρες συμφωνιών για αποφυγή διπλής φορολογίας και του καθεστώτος ιθύνουσας εταιρείας, που είναι από τα πλέον διαδεδομένα, ενώ παρόμοια συστήματα, όπως σημειώνει, ισχύουν στη Μάλτα, το Λουξεμβούργο και, πρόσφατα, στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ο κ. Ομήρου επισημαίνει επίσης τον παράγοντα του αποτελεσματικού φορολογικού συντελεστή που στην περίπτωση της Κύπρου αυξάνεται πολύ πέραν του ονομαστικού, με την προσθήκη άλλων επιβαρύνσεων και τελών.

Σε ό,τι αφορά, τέλος, στους επιχειρηματικούς δεσμούς της Κύπρου με τη Ρωσική Ομοσπονδία, ο Πρόεδρος της Βουλής απορρίπτει τους ισχυρισμούς περί δήθεν καταθέσεων από Ρώσους ολιγάρχες, διασαφηνίζοντας ότι τα χρήματα ανήκουν σε ρωσικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται μέσω Κύπρου. Ο κ. Ομήρου σημειώνει ότι η Κύπρος αποτελεί διαμετακομιστικό κόμβο για επενδύσεις στην ευρωπαϊκή επικράτεια και από ρωσικούς ομίλους που εισήγαγαν τις εταιρείες τους στην κύρια αγορά του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου. Σε διαφορετική περίπτωση, όπως επισημαίνει, οι επενδύσεις αυτές θα κατέληγαν σε τρίτες χώρες, μη κράτη μέλη της ΕΕ.

Ο Πρόεδρος της Βουλής απορρίπτει επίσης τους ισχυρισμούς περί κυριαρχίας των ρωσικών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στην Κύπρο αφού, όπως αναφέρει, πολλές δραστηριότητες διενεργούνται από μεγάλες χώρες της ΕΕ και της Αμερικής. Ως ενδεικτικά παραδείγματα αναφέρει την ύπαρξη 36 γερμανικών και τριών μόνο ρωσικών από τις 80 και πλέον ναυτιλιακές εταιρείες που εδρεύουν στη Λεμεσό, την ύπαρξη καναδικών ενεργειακών επενδύσεων στη Ρωσία, μέσω Κύπρου, λόγω της συμφωνίας για αποφυγή διπλής φορολογίας μεταξύ των δύο αυτών χωρών, καθώς και την επενδυτική δραστηριότητα του Ισραήλ σε ακίνητα, μέσω Κύπρου, σε χώρες όπως η Ρωσία και η Ουκρανία.

Ο Πρόεδρος της Βουλής σημειώνει, εξάλλου, ότι η Κύπρος δεν αποτελεί τον μοναδικό επενδυτή στη Ρωσία. Εξηγεί δε ότι η χώρα μας φαίνεται να κατέχει την πρώτη θέση σε επενδύσεις στη Ρωσία λόγω του ότι τα ρωσικά κεφάλαια που εισρέουν στην Κύπρο αφορούν μερίσματα, ενώ τα κεφάλαια που μεταφέρονται από την Κύπρο αφορούν επανεπενδύσεις στη ρωσική αγορά.

Η Κύπρος, αναφέρει ο Πρόεδρος της Βουλής, στηρίζεται στην καλή πίστη και ενθάρρυνση εκ μέρους των Ευρωπαίων εταίρων της στις προσπάθειές της για αναδιάρθρωση της οικονομίας της, βιωσιμότητα του χρέους της και ανάπτυξη. Οι προσπάθειες αυτές, προειδοποιεί ο κ. Ομήρου, εξυπακούουν οδυνηρές θυσίες για τον κυπριακό λαό που βιώνει εδώ και τέσσερις σχεδόν δεκαετίες τις βαριές συνέπειες της τουρκικής στρατιωτικής κατοχής. Παρά τις δυσκολίες και με σκληρή δουλειά, σημειώνει, η Κύπρος αποτελεί για τριάντα χρόνια ένα επιτυχημένο διεθνές επιχειρηματικό κέντρο. Ταυτόχρονα, τονίζει, η Κύπρος υπήρξε πάντοτε και παραμένει ένα δημοκρατικό κράτος με την πλήρη σημασία του όρου, όπου το κράτος δικαίου και οι έλεγχοι και ισορροπίες μεταξύ των θεσμών έχουν πλήρη εφαρμογή.

Ο Πρόεδρος της Βουλής υποδεικνύει ότι οι όποιες κατηγορίες πρέπει να είναι βάσιμες, να στοιχειοθετούνται και να αναφέρονται στην Κυπριακή Κυβέρνηση η οποία ήταν και παραμένει δεσμευμένη να εξετάζει τέτοιες περιπτώσεις με τον πλέον αποφασιστικό τρόπο.

Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος της Βουλής επισημαίνει ότι σε περιόδους κρίσης που ενέχουν συστημικούς κινδύνους, οι ιδρυτικές αρχές της ΕΕ αποκτούν την πλήρη σημασία τους, ιδιαίτερα όταν ανυπόστατοι ισχυρισμοί απειλούν την αξιοπιστία και την ακεραιότητα ολόκληρου του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Απευθύνει δε έκκληση προς τους ομολόγους του και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου όπως εξετάσουν το συγκεκριμένο θέμα με πνεύμα δικαιοσύνης και αλληλεγγύης και εκφράζει την ετοιμότητα της Βουλής των Αντιπροσώπων να παράσχει τις όποιες διευκρινίσεις κριθούν αναγκαίες.