29/1/13

ΚΥΠΕ - Γρηγόρης Σάββα - ΛΕΥΚΩΣΙΑ/ΚΥΠΡΟΣ 29/01/2013

ΚΥΠΕ - Γρηγόρης Σάββα - ΛΕΥΚΩΣΙΑ/ΚΥΠΡΟΣ 29/01/2013
1. Πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα η δεύτερη  τηλεμαχία των τριών βασικών διεκδικητών της Προεδρίας, με θέμα το Κυπριακό. Ενεργό εμπλοκή της ΕΕ στις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού στήριξε ο Νίκος Αναστασιάδης. Ο Σταύρος Μαλάς είπε ότι δεν πρόκειται να συζητήσει ένα σχέδιο όμοιο με το σχέδιο Ανάν, ενώ ο Γιώργος Λιλλήκας είπε ότι η μέχρι τώρα πολιτική μας στο Κυπριακό έχει χρεοκοπήσει.

2 Η Ρωσία θα μπορούσε να προσφέρει στήριξη στην Κύπρο υπό όρους, ωστόσο το ίδιο το νησί και η ΕΕ θα πρέπει να αναλάβουν το μεγαλύτερο μερίδιο της διάσωσης, δήλωσε ο Ρώσος Πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ σε συνέντευξή του σε γερμανική εφημερίδα, που δημοσιεύεται τη Δευτέρα. Στο μεταξύ, γερμανικό έγγραφο που δημοσίευσε το πρακτορείο Reuters σημειώνει ότι οι Υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης υποστηρίζουν το αίτημα της Κύπρου για πενταετή παράταση της αποπληρωμής του δανείου ύψους 2,5 δισ. ευρώ από τη Ρωσία, το οποίο λήγει το 2016.
3. Την ετοιμότητα της Κύπρου να αποδεχτεί ανά πάση στιγμή έρευνα από οποιονδήποτε οργανισμό αρμόδιο για θέματα ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και ανταλλαγής πληροφοριών για σκοπούς φόρου, εξέφρασε ο Υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλή, σχολιάζοντας δημοσίευμα των "Financial Times" ότι η Κύπρος βρίσκεται σε συζητήσεις για την πρόσληψη εξωτερικών ελεγκτών που θα μελετήσουν το κυπριακό τραπεζικό σύστημα για θέματα ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.
4. Τις εισηγήσεις για έλευση του κυπριακού φυσικού αερίου με αγωγούς μέσω Τουρκίας απέρριψαν από κοινού ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νεοκλής Συλικιώτης και ο Πρόεδρος της ΚΡΕΤΥΚ Χαράλαμπος Έλληνας.
5. Η πρόταση των Κυπριακών Αερογραμμών για τα εργασιακά και τη μισθοδοσία πρέπει να εφαρμοστεί πριν την 1η Φεβρουαρίου και δεν υπάρχει πολυτέλεια για το αντίθετο, υποδεικνύει ο Πρόεδρος της εταιρείας Σταύρος Σταύρου. Όλες οι συντεχνίες των ΚΑ εγκρίνουν τις κλιμακωτές περικοπές εκτός από τη συντεχνία των πιλότων (ΠΑΣΥΠΙ).
6. Στη Σερβία αναχώρησε την Τρίτη ο Πρόεδρος Χριστόφιας όπου θα προεδρεύσει Διακυβερνητικής Συνόδου μαζί με τον Πρωθυπουργό της χώρας και θα έχει ιδιαίτερες συναντήσεις με τον Πρόεδρο και τον Πρωθυπουργό. Ο Πρόεδρος Χριστόφιας θα συνοδεύεται από τους Υπουργούς Εξωτερικών, Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Άμυνας και Συγκοινωνιών και Έργων καθώς και το Γενικό Διευθυντή του Γραφείου Προγραμματισμού. Αντιπροσωπείες των δύο χωρών θα υπογράψουν διμερείς συμφωνίες
7. Συνεχίζεται το κλίμα αστάθειας στην Αίγυπτο, καθώς εκατοντάδες Αιγύπτιοι διαδηλωτές αψήφησαν, κατά τη διάρκεια της νύχτας, την απαγόρευση της κυκλοφορίας στις πόλεις κατά μήκος της Διώρυγας του Σουέζ και επιτέθηκαν σε αστυνομικά τμήματα αγνοώντας την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που κήρυξε ο Πρόεδρος Μοχάμεντ Μόρσι, μετά τις πολυήμερες συγκρούσεις που κόστισαν τη ζωή σε 52 άτομα.
8. Στη σύλληψη δύο αλλοδαπών προχώρησε χθες βράδυ η Αστυνομία σε σχέση με την υπόθεση φόνου εκ προμελέτης, με θύμα 25χρονο αλλοδαπό από τη Μπαγκλαντές που διαπράχθηκε στην παλιά Λευκωσία. Οι δύο αλλοδαποί αναμένεται να προσαχθούν αργότερα σήμερα ενώπιον δικαστηρίου για έκδοση διατάγματος κράτησης τους. Το θύμα εντοπίστηκε τεμαχισμένο σε ταξιδιωτική βαλίτσα στο καπό του αυτοκινήτου του σε χώρο στάθμευσης κοντά στη Λαϊκή Γειτονιά.
9. Δεν παραιτείται από τον ΑΠΟΕΛ ο Φοίβος Ερωτοκρίτου. Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΑΠΟΕΛ σε συνεδρίαση χθες βράδυ αποφάσισε όπως συνεχίσει σύσσωμο μαζί με τον Πρόεδρό του για εκπλήρωση του στόχου της ομάδας που δεν είναι άλλος από την κατάκτηση του πρωταθλήματος, αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΔΣ του ΑΠΟΕΛ που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του σωματείου.
10. Χωρίς νικητή ολοκληρώθηκε η αναμέτρηση της Αλκής με τη Δόξα στο ΓΣΖ με την οποία έπεσε η αυλαία της 19ης αγωνιστικής του Πρωταθλήματος Α` Κατηγορίας. Αλκή και Δόξα εξήλθαν ισόπαλες 2-2 με τη Δόξα να παίρνει το βαθμό στο δεύτερο λεπτό των καθυστερήσεων με κοντινή προβολή του Άμπελ Περέιρα κι ενώ έπαιζε με 10 παίκτες.
(ΚΥΠΕ/ΓΣΑ/ΜΜ)
CNA FOOTER ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΚΥΠΕ