28/1/13

Ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος συμμετείχε στο Συμβούλιο Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ 28/01/2013

Ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Σοφοκλής Αλετράρης συμμετείχε στη Σύνοδο του Συμβουλίου Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες.

Στη Σύνοδο παρουσιάστηκε το πρόγραμμα της Ιρλανδίας για το Συμβούλιο Γεωργίας και Αλιείας για τους επόμενους έξι μήνες. Ο κ. Αλετράρης ευχαρίστησε τον Ιρλανδό Πρόεδρο του Συμβουλίου για τα θετικά του σχόλια σχετικά με την πρόοδο των εργασιών του Συμβουλίου κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας και δεσμεύθηκε ότι η Κύπρος θα παράσχει κάθε βοήθεια στην Ιρλανδική Προεδρία για επίτευξη των στόχων της. Όσον αφορά τη γεωργία, το έργο αυτό, σημείωσε, διευκολύνεται με την πρόσφατη υιοθέτηση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο των θέσεών του, αναφορικά με τις προτάσεις της Επιτροπής οι οποίες, όπως διαπιστώνεται, προσεγγίζουν τις θέσεις του Συμβουλίου, περιλαμβανομένων των προτάσεων που υπέβαλε η Κυπριακή Προεδρία. Σημειώνεται ότι η Ιρλανδική Προεδρία θα επιδιώξει την προώθηση των πακέτων αναθεώρησης της Κοινής Γεωργικής και Αλιευτικής Πολιτικής και την επίτευξη Πολιτικής Συμφωνίας μέχρι το Ιούνιο 2013.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την αναθεώρηση της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής, ο κ. Αλετράρης αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας, τονίζοντας ότι θα πρέπει να τεθούν αντικειμενικά κριτήρια ώστε να γίνει δίκαιη και διαφανής κατανομή των πόρων μεταξύ των κρατών μελών. Επίσης, σημείωσε ότι το ποσόν που θα κατανεμηθεί θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τα χωρικά και γεωγραφικά χαρακτηριστικά του κάθε κράτους μέλους, να είναι ικανοποιητικό και να βρίσκεται σε ένα επίπεδο «κρίσιμης μάζας», έτσι ώστε το πρόγραμμα που θα καταρτιστεί και θα συγχρηματοδοτηθεί από την ΕΕ να έχει σημαντικό αντίκτυπο στον αλιευτικό τομέα και ταυτόχρονα να δικαιολογεί τον διοικητικό φόρτο που θα δημιουργηθεί.

Κατά τη διάρκεια του γεύματος εργασίας έγινε ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τα πολυετή σχέδια διαχείρισης. Ο κ. Αλετράρης τόνισε ότι τα πολυετή σχέδια αποτελούν σημαντικό εργαλείο στη διαχείριση των αλιευτικών αποθεμάτων. Υπογράμμισε ότι η Κύπρος θα στηρίξει την Ιρλανδική Προεδρία για να βρεθεί λύση στο αδιέξοδο που υπάρχει με το Κοινοβούλιο, σημειώνοντας ότι είναι σημαντικό να μην επηρεάζεται ούτε η κατανομή των αρμοδιοτήτων μεταξύ Συμβουλίου και Κοινοβουλίου, όπως αυτή καθορίζεται στη Συνθήκη της Λισαβόνας, αλλά ούτε και τα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί.