29/1/13

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΔΕΛΤΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ



ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ

ΔΕΛΤΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ
                                                                                  ΗΜΕΡ.: 29.01.13
 
1.  Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε την κα Ανδρούλα Βασιλείου - 28.1.13
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας δέχθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, την Επίτροπο της ΕΕ αρμόδια για την Εκπαίδευση, τον Πολιτισμό, την Πολυγλωσσία και τη Νεολαία κα Ανδρούλα Βασιλείου.

Μετά τη συνάντηση, η κα Βασιλείου δήλωσε στους δημοσιογράφους:  «Κατόπιν δικού μου αιτήματος είχαμε μια εθιμοτυπική συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Είναι και η τελευταία συνάντηση πριν από την αλλαγή της Κυβέρνησης και θεώρησα ότι είναι καθήκον μου να επισκεφθώ τον Πρόεδρο και να του εκφράσω τις ευχαριστίες μου  για την εμπιστοσύνη και την τιμή που μου έκανε να με προτείνει στη θέση της Επιτρόπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης κάναμε ανασκόπηση του πού βρίσκεται σήμερα η Κύπρος και το αίτημά της για στήριξη από την ΕΕ και των δυσκολιών τις οποίες συναντούμε. Συμφωνήσαμε ότι όλες αυτές οι κατηγορίες εναντίον της Κύπρου για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος είναι απότοκο διαφόρων σκοπιμοτήτων, αλλά επειδή πραγματικά στην Κύπρο υπάρχουν οι μηχανισμοί για να παρεμποδίζεται το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος πιστεύω ότι πολύ σωστά ο Υπουργός Οικονομικών, και όχι μόνο, ανέλαβε μία εκστρατεία διαφώτισης των Κοινοβουλίων και αξιωματούχων της ΕΕ για να πάψουν να γράφονται αυτές οι ειδήσεις αναφορικά με την Κύπρο.

Όσον αφορά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλω να διαβεβαιώσω ότι τόσο ο Πρόεδρος Barroso όσο και ο Αντιπρόεδρος OlliRehn δεν έχουν καμία αμφιβολία ότι η Κύπρος είναι διατεθειμένη, και το έχει αποδείξει, να κάνει ό,τι πρέπει για να φανεί αντάξια της εμπιστοσύνης την οποία έχουν εκφράσει προς την Κύπρογια τη διάσωση της οικονομίας μας και πιστεύω ότι από την πλευρά της ΕΕ υπάρχει κάθε καλή διάθεση να βοηθήσει. Είναι ζήτημα χρόνου.
Όταν ετοιμαστεί η έκθεση για το ποσόν της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών είμαι σίγουρη ότι θα προχωρήσουμε στην υπογραφή του Μνημονίου, για να μπορέσει και ο κυπριακός λαός να βλέπει το μέλλον με διαφορετικό φακό.

Όλοι θα χρειαστεί να κάνουμε θυσίες οι οποίες, όμως, θα δώσουν τη δυνατότητα στην Κύπρο να ξαναβρεί την παλιά της αίγλη. Έχουμε περάσει πάρα πολλά στην Κύπρο, αλλά ο κυπριακός λαός έχει αποδείξει ότι μπορεί να πολεμά και να αντιστέκεται και είμαι σίγουρη ότι και αυτή τη φορά θα μπορέσουμε να επαναφέρουμε την Κύπρο στα παλιά της καλά χρόνια».

2.  Δηλώσεις του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού μετά την επίσκεψη του στα γραφεία της ΚΡΕΤΥΚ - 28.1.13
Ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. ΝεοκλήςΣυλικιώτης επισκέφθηκε σήμερα τα γραφεία της Κρατικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων Κύπρου (ΚΡΕΤΥΚ) στη Λευκωσία, όπου είχε συνάντηση με τον Εκτελεστικό Πρόεδρο κ. Χαράλαμπο Έλληνα, τον Εκτελεστικό Αντιπρόεδρο Α’ κ. Σταύρο Σταύρου και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου κ.κ. ΧριστάκηΕυθυβούλου, Ανδρέα Ζαχαριάδη, Στέλιο Νικολαΐδη και Νίκο Παπαευσταθίου. Τον κ. Συλικιώτη συνόδευε ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Ενέργειας του Υπουργείου Εμπορίου κ. Σόλωνας Κασίνης.

Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους αναφορικά με τη σημερινή του επίσκεψη, ο Υπουργός Εμπορίου τόνισε ότι το μήνυμα που στέλλεται είναι ότι η ΚΡΕΤΥΚ λειτουργεί πλέον στα γραφεία της και προχωρά με τη δουλειά που της ανατέθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο για να προβεί σε όλες τις ενέργειες για την καλύτερη διαχείριση και αξιοποίηση των κοιτασμάτων. Βασικό θέμα συζήτησης, επισήμανε, ήταν όλες εκείνες οι εργασίες και προετοιμασίες που χρειάζονται για να προχωρήσουμε στην υλοποίηση του σχεδιασμού μας για τις υποδομές.

Όπως εξήγησε, για τη μεταφορά στις παγκόσμιες αγορές τόσο των κοιτασμάτων που ανευρέθηκαν στο Οικόπεδο 12 της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) - και για τα οποία αναμένεται φέτος η επιβεβαιωτική γεώτρηση - όσο και των πιθανών κοιτασμάτων στα νέα Οικόπεδα, μετά και την υπογραφή των συμβολαίων με την κοινοπραξία ENI/KOGAS, θα πρέπει έγκαιρα να προχωρήσουν οι διεργασίες για το τερματικό υγροποίησης φυσικού αερίου. Πρόσθεσε επίσης: «Δεν πρέπει να χάσουμε ούτε μέρα και αυτό δεν έχει μόνο οικονομική, αλλά και πολιτική σημασία. Αντιλαμβάνεστε ότι με το να προχωρήσουμε τις διεργασίες απαντούμε σε όλα αυτά που είδαν το φως της δημοσιότητας τελευταία, όπως επίσης απαντούμε και σε κάποιους κύκλους που ενδεχομένως θέλουν να μας σπρώξουν σε επιλογές άλλες από την κατασκευή του τερματικού υγροποίησης φυσικού αερίου και τις οποίες στο παρόν στάδιο, και κάτω από τις συνθήκες που υπάρχουν, απορρίπτουμε κατηγορηματικά».

Παράλληλα, τόνισε ο κ. Συλικιώτης, με τη δημιουργία του τερματικού υγροποίησης φυσικού αερίου στο Βασιλικό διαμορφώνουμε νέα πολιτικά δεδομένα στην Ανατολική Μεσόγειο αφού, βάσει και των συμμαχιών της Κύπρου με το Ισραήλ και με άλλες χώρες της περιοχής, είναι ρεαλιστικό να επιτευχθεί η μετατροπή της χώρας μας σε ένα περιφερειακό ενεργειακό κέντρο για μεταφορά του φυσικού αερίου από την Κύπρο και την ευρύτερη περιοχή στις ευρωπαϊκές και παγκόσμιες αγορές. Σημείωσε επίσης: «Έχουμε προχωρήσει ήδη με κατάθεση προτάσεων για έργα κοινού ενδιαφέροντος και στην ΕΕ, στις οποίες περιλαμβάνεται και η πρότασή μας για το τερματικό υγροποίησης φυσικού αερίου. Έργα, δηλαδή, που οδηγούν στη δημιουργία του Νοτιοανατολικού Μεσογειακού Διαδρόμου Φυσικού Αερίου για τροφοδοσία της ΕΕ. Και χαίρομαι γιατί αυτή η προοπτική της δημιουργίας του Νοτιοανατολικού Μεσογειακού Διαδρόμου Φυσικού Αερίου σήμερα συζητείται στην Ευρώπη και γίνεται αποδεκτή, κάτι που πριν από μερικούς μήνες ετίθετο από εμάς, αλλά ήταν αρκετά θεωρητικό».

Κλείνοντας την αρχική του δήλωση ο Υπουργός Εμπορίου εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η ΚΡΕΤΥΚ προχωρά με τις διεργασίες για τη συζήτηση με την NobleEnergy για τις υποδομές, τονίζοντας:  «Για να έχει αξία ένα κοίτασμα πρέπει να απαντήσεις το συντομότερο πώς θα μεταφερθεί στις παγκόσμιες αγορές». Επιπρόσθετα, σημείωσε ότι η εταιρεία προχωρά επίσης με τις διεργασίες για πρόσληψη, με ανοικτούς διαγωνισμούς, οικονομικών και νομικών συμβούλων για την υλοποίηση των σχεδιασμών, εξηγώντας ότι θα πρόκειται για εξειδικευμένους οίκους με διεθνή εμπειρία. «Εμείς ως κράτος θα στηρίζουμε την κρατική εταιρεία μας για να μπορέσει να προχωρήσει το συντομότερο στην υλοποίηση αυτών των σχεδιασμών», κατέληξε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Συλικιώτης είπε: «Όταν εμείς εδώ στην Κύπρο αρχίζουμε να μιλούμε για άλλες επιλογές, αντιλαμβάνεστε ότι διευκολύνουμε όλους αυτούς τους κύκλους και τους χειρισμούς που θέλουν να κάνουν. Εμείς σε αυτά τα ζητήματα πρέπει να είμαστε κατηγορηματικοί: Πρώτον, ότι το κράτος μας θα διαχειριστεί αυτές τις υποδομές. Γνωρίζετε την όλη συζήτηση με την Τρόικα και θέλω να το επαναλάβω αυτό, ότι όσοι μιλούν για ασάφειες, παρερμηνείες, διπλές ερμηνείες τελικά διευκολύνουν αυτούς όλους τους κύκλους που θέλουν να προχωρήσουν με άλλους σχεδιασμούς. Και δεύτερον, εμείς πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι σε αυτό που αποφασίσαμε: Ότι θα κάνουμε τερματικό υγροποίησης φυσικού αερίου γιατί διεκδικούμε η Κύπρος να μετατραπεί σε περιφερειακό ενεργειακό κόμβο. Δεν υπάρχει χώρος για οποιεσδήποτε άλλες σκέψεις. Πέρα από το γεγονός ότι θεωρώ ότι και πολιτικά είναι λάθος να συζητούμε ή να γίνεται αναφορά ακόμα στο ενδεχόμενο αξιοποίησης των κυπριακών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων μέσω αγωγού προς την Τουρκία, από τη στιγμή που υπάρχει η τουρκική κατοχή».

Σε ερώτηση αν είναι εφικτή η υλοποίηση του στόχου για λειτουργία του τερματικού μέχρι το 2019, ο Υπουργός Εμπορίου τόνισε: «Κάθε καθυστέρηση, πέρα από το ότι δίνει χώρο σε όλους αυτούς τους κύκλους που κάνουν άλλους σχεδιασμούς, καθυστερεί την αξιοποίηση του φυσικού αερίου». Επανέλαβε δε ότι όσοι προβάλλουν προσκόμματα είτε προς την ΚΡΕΤΥΚ είτε προς την υλοποίηση των σχεδιασμών μας τελικά αυτό που διευκολύνουν είναι να γίνουν άλλοι σχεδιασμοί, ενώ καθυστερούν και την υλοποίηση της ελπίδας του κυπριακού λαού για αξιοποίηση των κοιτασμάτων στην κυπριακή ΑΟΖ και την επαναφορά συνθηκών ευημερίας στον τόπο.

Κληθείς να διευκρινίσει από ποιο κονδύλι πληρώνεται το ενοίκιο των γραφείων της ΚΡΕΤΥΚ   δεδομένου  ότι  η  Βουλή  δεν έχει εγκρίνει τον προϋπολογισμό της εταιρείας, ο κ. Συλικιώτης ξεκαθάρισε αρχικά ότι η ΚΡΕΤΥΚ είναι κρατική εταιρεία ιδιωτικού δικαίου, με μόνο και αποκλειστικό μέτοχο το κράτος. Εξήγησε ότι αυτό που, κατά τη γνώμη του, λανθασμένα παγοποίησε η Βουλή είναι το μετοχικό κεφάλαιο του κράτους το οποίο, όπως επισημαίνεται και στην επιστολή που ετοίμασαν μαζί με τον Γενικό Εισαγγελέα και απεστάλη στη Βουλή, το κράτος είναι υπόχρεο να καταθέσει. Αυτό, σημείωσε, δημιουργεί ορισμένα προβλήματα, όμως η ΚΡΕΤΥΚ έχει εξασφαλίσει δάνεια, με εγγύηση και του κράτους, και προχωρά στη λειτουργία της.

Καταλήγοντας, ο Υπουργός Εμπορίου τόνισε: «Νομίζω ότι αυτή η υπόθεση αφορά ολόκληρο τον λαό. Δεν αφορά μόνο εμάς σήμερα, αλλά αφορά και τις μελλοντικές γενιές. Και πρέπει σε αυτά τα πράγματα να υπάρχει η απαραίτητη συναίνεση, αλλά να υπάρχει και η απαραίτητη συνέπεια και συνέχεια για να μπορέσουμε πραγματικά να δημιουργήσουμε συνθήκες για αξιοποίηση αυτού του πλούτου που έχουμε στην ΑΟΖ μας».

Από την πλευρά της ΚΡΕΤΥΚ μίλησε ο Εκτελεστικός Πρόεδρος κ. Χαράλαμπος ΄Ελληνας, ο οποίος σημείωσε ότι είχαν, κατά τις δύο τελευταίες εβδομάδες, λεπτομερείς συνομιλίες με την NobleEnergy για το τερματικό και άλλα θέματα και τόνισε ότι χρειάζεται να γίνει πολλή δουλειά μέχρι τα μέσα του χρόνου για να προχωρήσουν όλα. Ταυτόχρονα, επισήμανε, η δουλειά της ΚΡΕΤΥΚ πολλαπλασιάζεται πλέον λόγω και των συμφωνιών με την κοινοπραξία ENI/KOGAS, αλλά και με την TOTAL, με απώτερο στόχο να γίνει η Κύπρος περιφερειακός ενεργειακός κόμβος για την εξαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ευρώπη και σε άλλα μέρη του κόσμου. Όπως εξήγησε ο κ. Έλληνας, στη μικρή περιοχή της ανατολικής Μεσογείου δεν μπορεί να υπάρχουν περισσότεροι από ένας τέτοιος κόμβος ή πολλοί αγωγοί προς διάφορα μέρη της Ευρώπης και γι’ αυτόν τον λόγο, είπε, «πρέπει να προχωρήσουμε άμεσα με το θέμα του τερματικού και να κλείσουν όλες αυτές οι κουβέντες που γίνονται και ανοίγουν υποθέσεις που δεν είναι ούτε εφικτές αλλά ούτε και λογικές».

Ερωτηθείς κατά πόσον τηρείται το χρονοδιάγραμμα που είχε τεθεί με την NobleEnergy για λειτουργία του τερματικού μέχρι το 2019, ο κ. Έλληνας απάντησε καταφατικά, επισημαίνοντας ότι είχαν τεθεί δύο ημερομηνίες ως βασικές. Η πρώτη, είπε, αφορά τη λήψη της τελικής απόφασης για την επένδυση πριν από το τέλος του 2015 και η δεύτερη να είμαστε σε θέση να εξαγάγουμε υγροποιημένο φυσικό αέριο πριν από το τέλος του 2019. Εξήγησε ότι αυτές επιβεβαιώθηκαν κατά τις συναντήσεις με την Noble την περασμένη εβδομάδα, καθώς και ότι για την τήρησή τους προϋπόθεση είναι η διεξαγωγή φέτος της επιβεβαιωτικής γεώτρησης στο Οικόπεδο 12.
Κληθείς να διευκρινίσει σε ποιες υποθέσεις που δεν είναι λογικές αναφερόταν στην αρχική του δήλωση, ο Εκτελεστικός Πρόεδρος της ΚΡΕΤΥΚ εξήγησε ότι για παράδειγμα δεν είναι λογικοί οι αγωγοί προς την Τουρκία, αφού οι σχεδιασμοί δεν αφορούν μόνο το Οικόπεδο 12 αλλά τις τεράστιες ποσότητες φυσικού αερίου ολόκληρης της περιοχής. Το τερματικό στο Βασιλικό, είπε, θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την εξαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου παγκόσμια με την KOGAS, που είναι η μεγαλύτερη εταιρεία στον κόσμο όσον αφορά το υγροποιημένο φυσικό αέριο, να έχει έρθει στην Κύπρο όχι για επενδύσεις αλλά για να χρησιμοποιεί αυτό το υγροποιημένο φυσικό αέριο.

Κληθείς  να αναφέρει πότε αναμένεται η υπογραφή του μνημονίου με την NobleEnergy, ο κ. Έλληνας επισήμανε ότι έχει προχωρήσει αρκετά η προετοιμασία του και εξέφρασε την ελπίδα ότι στις επόμενες λίγες εβδομάδες θα είμαστε σε θέση να υπογράψουμε το αρχικό μνημόνιο. Όπως εξήγησε, αυτό θα διέπει κυρίως το θέμα του τερματικού, ενώ θα θέτει και χρονοδιάγραμμα για να υπογραφεί και η τελική συμφωνία για το τερματικό εντός του 2013.

3.  Ο Υπουργός Δικαιοσύνης συμμετέχει σε διάσκεψη υψηλού επιπέδου για αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, στις Βρυξέλλες - 28.1.13
Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης κ. Λουκάς Λουκά μετέβη σήμερα στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει στις εργασίες της διάσκεψης υψηλού επιπέδου για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

Η εν λόγω διάσκεψη, η οποία διοργανώνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εστιάζεται στην αποτελεσματική καταπολέμηση του βίαιου εξτρεμισμού. Ανάμεσα σε άλλα, η διάσκεψη περιλαμβάνει εργαστήρια στρογγυλής τραπέζης, όπου οι συμμετέχοντες θα ανταλλάξουν απόψεις για το φαινόμενο του βίαιου εξτρεμισμού και την εμπλοκή των τοπικών αρχών στις προσπάθειες πρόληψης και καταπολέμησής του.

Σκοπός της διάσκεψης είναι ο καθορισμός στρατηγικής η οποία θα υιοθετηθεί από τα κράτη μέλη στον αγώνα ενάντια στην τρομοκρατία και, συνεπώς, η αναβάθμιση του έργου της ΕΕ κατά του εξτρεμισμού.

4.  Ο Υπουργός Άμυνας απένειμε «Διαμνημόνευση Υπηρεσιών στην Εθνική Φρουρά» στον Ακόλουθο Άμυνας των ΗΠΑ στην Κύπρο - 28.1.13
Στις φιλικές και εποικοδομητικές σχέσεις μεταξύ των Υπουργείων Άμυνας της Κύπρου και των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής αναφέρθηκε σήμερα ο Υπουργός Άμυνας κ. Δημήτρης Ηλιάδης κατά την τελετή απονομής «Διαμνημόνευσης Υπηρεσιών στην Εθνική Φρουρά» προς τον Ακόλουθο Άμυνας των ΗΠΑ στην Κύπρο ΑντισυνταγματάρχηWilliamWoods. Παρών κατά την παρασημοφόρηση ήταν και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Κύπρο κ. JohnM. Koenig.

Κατά την τελετή, που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Άμυνας, ο κ. Ηλιάδης απένειμε το παράσημο προς τον Αμερικανό Αντισυνταγματάρχη ως ένδειξη εκτίμησης και αναγνώρισης για τις υπηρεσίες που προσέφερε προς το Υπουργείο Άμυνας και την Εθνική Φρουρά.

Ο Υπουργός Άμυνας ευχαρίστησε τον Αμερικανό Αξιωματικό για τον επαγγελματισμό και τις ακούραστεςπροσπάθειές του, σε πνεύμακαλής θέλησηςκαιαμοιβαίας κατανόησης, που συνέβαλαν στην ενίσχυση τηςσυνεργασίαςτων δυο χωρών στους τομείς τηςάμυνας και της ασφάλειας. Αυτή η διάκριση,πρόσθεσε, συμβολίζει τις φιλικές και εποικοδομητικέςσχέσειςμεταξύ των ΥπουργείωνΆμυνας αλλά καιμεταξύ των δυο χωρών.

Ο Αμερικανός Αντισυνταγματάρχης, από πλευράς του, ανέφερε ότι η παρασημοφόρηση αυτή αποτελεί μεγάλη τιμή για τον ίδιο και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η στήριξη αυτή προς την Κυπριακή Δημοκρατία θα συνεχιστεί και στο μέλλον με στόχο την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή. Πρόσθεσε, επίσης, ότι από τη μέχρι στιγμής συνεργασία που είχε διαπίστωσε ότι υπάρχουν πολλοί αξιόλογοι αξιωματικοί στην Εθνική Φρουρά, γεγονός που έκανε και κάνει τη συνεργασία σ’ αυτόν τον τομέα ακόμη πιο παραγωγική.

Ο Πρέσβης των ΗΠΑ κ. Koenig είπε ότι είναι μεγάλη τιμή για  την Αμερικανική Πρεσβεία η βράβευση του Ακολούθου Άμυνας για τη δουλειά του εδώ στην Κύπρο και ότι ελπίζει πως αυτή η συνεργασία με το Υπουργείο Άμυνας και γενικά με την Κυπριακή Δημοκρατίαθα συνεχιστεί και στο μέλλον.

5.  Υπογραφή Διμερούς Συμφωνίας Συνεργασίας μεταξύ της Κύπρου και της Πολωνίας στον τομέα της άμυνας - 28.1.13
Υπεγράφη στις 25 Ιανουαρίου στη Βαρσοβία Συμφωνία Διμερούς Συνεργασίας στον τομέα της άμυνας μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Δημοκρατίας της Πολωνίας. Από κυπριακής πλευράς τη Συμφωνία υπέγραψε ο Πρέσβης της Κύπρου στην Πολωνία κ. Ανδρέας Ζήνωνος, ενώ από πολωνικής ο Βοηθός Υφυπουργός Άμυνας κ.RobertKupiecki.

Μετά την τελετή της υπογραφής,οκ.Kupiecki υπογράμμισε την ετοιμότητα της πολωνικής πλευράς να υλοποιήσει στο μέγιστο δυνατό τις πρόνοιες της εν λόγω Συμφωνίας, ενώ χαρακτήρισε την Κύπρο ως ένα αξιόπιστο εταίρο,τουοποίου η γεωγραφική θέση είναι πολύ σημαντική για την ΕΕ.

Ο κ. Ζήνωνοςευχαρίστησε τον κ.Kupiecki εκ μέρους της Κυβέρνησης και του Υπουργού Άμυνας κ. Δημήτρη Ηλιάδη, αναφέροντας ότι η υπογραφή της Συμφωνίας αποτελεί ένα σημαντικό γεγονός για τις διμερείς σχέσεις στον τομέα της άμυνας και διανοίγει προοπτικέςπεραιτέρω συνεργασίας. Σημείωσε επίσης ότι η κυπριακή πλευρά προσβλέπει στην τάχιστη εφαρμογή της Συμφωνίας.

6.  Ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος συμμετείχε
στο Συμβούλιο Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ - 28.1.13
Ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Σοφοκλής Αλετράρης συμμετείχε στη Σύνοδο του Συμβουλίου Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες.

Στη Σύνοδο παρουσιάστηκε το πρόγραμμα της Ιρλανδίας για το Συμβούλιο Γεωργίας και Αλιείας για τους επόμενους έξι μήνες. Ο κ. Αλετράρηςευχαρίστησε τον Ιρλανδό Πρόεδρο του Συμβουλίου για τα θετικά του σχόλια σχετικά με την πρόοδο των εργασιών του Συμβουλίου κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας και δεσμεύθηκε ότι η Κύπρος θα παράσχει κάθε βοήθεια στην Ιρλανδική Προεδρία για επίτευξη των στόχων της. Όσον αφορά τη γεωργία, το έργο αυτό, σημείωσε, διευκολύνεται με την πρόσφατη υιοθέτηση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο των θέσεών του, αναφορικά με τις προτάσεις της Επιτροπής οι οποίες, όπως διαπιστώνεται, προσεγγίζουν τις θέσεις του Συμβουλίου, περιλαμβανομένων των προτάσεων που υπέβαλε η Κυπριακή Προεδρία. Σημειώνεται ότι η Ιρλανδική Προεδρία θα επιδιώξει την προώθηση των πακέτων αναθεώρησης της Κοινής Γεωργικής και Αλιευτικής Πολιτικής και  την επίτευξη Πολιτικής Συμφωνίας μέχρι το Ιούνιο 2013. 

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την αναθεώρηση της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής, ο κ. Αλετράρης αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας, τονίζοντας ότι θα πρέπει να τεθούν αντικειμενικά κριτήρια ώστε να γίνει δίκαιη και διαφανής κατανομή των πόρων μεταξύ των κρατών μελών.  Επίσης, σημείωσε ότι το ποσόν που θα κατανεμηθεί θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τα χωρικά και γεωγραφικά χαρακτηριστικά του κάθε κράτους μέλους, να είναι ικανοποιητικό και να βρίσκεται σε ένα επίπεδο «κρίσιμης μάζας», έτσι ώστε το πρόγραμμα που θα καταρτιστεί και θα συγχρηματοδοτηθεί από την ΕΕ να έχει σημαντικό αντίκτυπο στον αλιευτικό τομέα και ταυτόχρονα να δικαιολογεί τον διοικητικό φόρτο που θα δημιουργηθεί.

Κατά τη διάρκεια του γεύματος εργασίας έγινε ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τα πολυετή σχέδια διαχείρισης.  Ο κ. Αλετράρης τόνισε ότι τα πολυετή σχέδια αποτελούν σημαντικό εργαλείο στη διαχείριση των αλιευτικών αποθεμάτων. Υπογράμμισε ότι η Κύπρος θα στηρίξει την Ιρλανδική Προεδρία για να βρεθεί λύση στο αδιέξοδο που υπάρχει με το Κοινοβούλιο, σημειώνοντας ότι είναι σημαντικό να μην επηρεάζεται ούτε η κατανομή των αρμοδιοτήτων μεταξύ Συμβουλίου και Κοινοβουλίου, όπως αυτή καθορίζεται στη Συνθήκη της Λισαβόνας, αλλά ούτε και τα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί. 

7.  Χαιρετισμός του Υπουργού Οικονομικών κ. Βάσου Σιαρλήστην ημερίδα «Η προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας λογισμικού ηλεκτρονικών υπολογιστών προστατεύει τις επιχειρήσεις και δημιουργεί θέσεις εργασίας» - 28.1.13
Στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής προσπάθειας για μείωση της παράνομης αντιγραφής της πνευματικής εργασίας στην Ευρώπη, με την σημερινή ημερίδα συμβάλλει και η Κύπρος στην ενημέρωση των επιχειρήσεων και του κοινού για τη σημασία της χρήσης νόμιμων λογισμικών προγραμμάτων ηλεκτρονικών υπολογιστών στην εργασία.
Η παρανομία με αντιγραφή νόμιμων έργων χωρίς την συγκατάθεση του δημιουργού, εκτός του ότι αποθαρρύνει τους δημιουργικούς ανθρώπους, οι οποίοι αφιερώνουν χρόνο και χρήμα στην έρευνα και την καινοτομία, στερεί και το κράτος από έσοδα αφού η παρανομία καταλήγει στη φοροδιαφυγή αλλά και στη μείωση θέσεων εργασίας στον τομέα της έρευνας και της πληροφορικής.

Σε μια προσπάθεια να ενθαρρύνουμε την ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας μέσω της έρευνας και της καινοτομίας έχει ψηφιστεί τον περασμένο Μάιο από την Βουλή νέα νομοθεσία [102(Ι) /2012], η οποία τροποποιεί τους περί Φορολογίας του Εισοδήματος Νόμους δίνοντας κίνητρα στις εταιρείες υψηλής τεχνολογίας για να επενδύουν στην έρευνα και την καινοτομία  με χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές  (μέχρι και 2%) και φοροαπαλλαγές από την επένδυσή τους.  Παρόμοιες νομοθεσίες έχουν εισάξει και άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως το Λουξεμβούργο, η Ολλανδία, το Βέλγιο, η Ιρλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Με την προσπάθεια αυτή οι ευρωπαϊκές χώρες προσπαθούν να κρατήσουν στην Ευρώπη τις καινοτόμες επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας, ενθαρρύνοντας ταυτόχρονα και άλλες εταιρείες εκτός Ευρώπης να εγκατασταθούν στην Ευρώπη, να επενδύσουν και να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας.

Υποχρέωσή μας είναι να προστατεύσουμε την  πνευματική εργασία των εταιρειών αυτών, ώστε να νιώθουν ασφάλεια στην ευρωπαϊκή αγορά προς όφελος των δημιουργών των νέων λογισμικών προγραμμάτων αλλά και προς όφελος των επιχειρήσεων οι οποίες χρησιμοποιούν τα νόμιμα λογισμικά. Αυτό θα είναι επίσης και προς όφελος του κράτους, της οικονομίας και της αγοράς εργασίας γιατί μειώνεται η ανεργία και δημιουργείται ανάπτυξη μέσω της έρευνας και της καινοτομίας.

8.  Συμμετοχή του κ. Αβέρωφ Νεοφύτου στη Διάσκεψη των Προέδρων των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων της ΕΕ - 28.1.13
Ολοκληρώθηκαν σήμερα στο Δουβλίνο οι εργασίες της Διάσκεψης των Προέδρων των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) –COSAC - την οποία φιλοξένησε στις 27 και 28 Ιανουαρίου το Κοινοβούλιο της Ιρλανδίας, στα πλαίσια της Ιρλανδικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ. Στη Διάσκεψη συμμετείχε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ. Αβέρωφ Νεοφύτου.

Σε παρέμβασή του για τα θέματα των προτεραιοτήτων της Ιρλανδικής Προεδρίας, ο                 κ. Νεοφύτου αναφέρθηκε στην ανάγκη όπως εξισορροπηθούν οι σχέσεις μεταξύ χωρών Βορρά και Νότου στην ΕΕ και στην ανάγκη συνύπαρξης της αλληλεγγύης προς το Νότο με τον παράλληλο σεβασμό των ανησυχιών των φορολογουμένων των χωρών του Βορρά.  Τόνισε επίσης την ανάγκη όπως κοινοτικοί και εθνικοί θεσμοί εργαστούν όλοι μαζί για να προωθηθεί η τραπεζική ένωση και ταυτόχρονα ο απαραίτητος διαχωρισμός των χρεών των τραπεζών από το δημόσιο χρέος.  Επισήμανε, τέλος, ότι  η ανάπτυξη είναι αναγκαία και επιθυμητή, όμως τα μέτρα λιτότητας είναι επίσης απαραίτητα και θα πρέπει να προηγηθούν ώστε να διασφαλίζεται και να διατηρείται η ανάπτυξη.   

Σε άλλη παρέμβασή του για το θέμα «Το μέλλον της Ευρώπης: Προς μια γνήσια Οικονομική και νομισματική Ένωση», ο  κ. Νεοφύτου επισήμανε ότι, παρά τις κριτικές που υφίστανται οι θεσμοί της ΕΕ, εξακολουθούν να υπερέχουν σημαντικά σε σχέση με άλλους διεθνείς θεσμούς και άλλα συστήματαδιακυβέρνησης. Οι δυσκολίες που παρουσιάζονται λόγω της ποικιλότητας των συστημάτων εφαρμογής νομισματικής πολιτικής, συνέχισε, θα αρθούν με την καθιέρωση ενός ενιαίου συστήματος το οποίο θα οδηγήσει σε περαιτέρω σταθερότητα.  Τόνισε, τέλος, τη σημασία που έχει η ενδυνάμωση της ανταγωνιστικότητας της Ένωσης, στόχος που θα επιτευχθεί με την αύξηση της παραγωγικότητας.

Ο κ. Νεοφύτου συγχάρηκε την Ιρλανδία για τα σαράντα χρόνια συμμετοχής της στην ΕΕ καθώς και για την επιτυχή εφαρμογή των μέτρων του Μνημονίου πριν από τον προκαθορισμένο χρόνο, με αποτέλεσμα η χώρα να εξέλθει επιτυχώς από την οικονομική κρίση. 

Τόσο ο Ιρλανδός Υπουργός αρμόδιος για Δημόσιες Δαπάνες και Μεταρρυθμίσεις κ. BrendanHowlin όσο και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Θεμάτων της Βουλής της Ιρλανδίας κ. DominicHannigan συγχάρηκαν τον κ. Νεοφύτου για την επιτυχή πορεία και ολοκλήρωση της Κυπριακής Προεδρίας.
Με την ευκαιρία της Διάσκεψης ο κ. Νεοφύτου είχε συναντήσεις με ομολόγους του, στα πλαίσια της απόφασης της Βουλής των Αντιπροσώπων για επαφές με μέλη εθνικών κοινοβουλίων και άλλους αξιωματούχους της ΕΕ και ενημέρωσή τους σχετικά με το θεσμικό και νομικό πλαίσιο που ισχύει στην Κύπροσε ό,τι αφορά στην αποτροπή και καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος.

Στα πλαίσια αυτής της προσπάθειας, ο κ. Νεοφύτου συναντήθηκε με τον Αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. MiguelAngelMartinez καθώς και με ομολόγους του και/ή μέλη των αντίστοιχων Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων της Γερμανίας, της Αυστρίας και της Ολλανδίας.  Κατά τις συναντήσεις αυτές αντηλλάγησαν απόψεις με στόχο να εξευρεθούν τρόποι  αποτελεσματικότερης επικοινωνίας μεταξύ των αντίστοιχων Κοινοβουλίων, ώστε να υπάρξει ορθή ενημέρωση για το εν λόγω θέμα.  Ο κ. Νεοφύτου επισήμανε στους συνομιλητές του ότι η Κύπρος δεν είναι χώρος ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και ότι οποιοσδήποτε εκπρόσωπος αρμόδιου ευρωπαϊκού θεσμικού μηχανισμού μπορεί να επισκεφθεί την Κύπρο και να το διαπιστώσει ιδίοις όμμασιν. 

Ο κ. Νεοφύτου μεταβαίνει σήμερα στις Βρυξέλλες για να ηγηθεί διευρυμένης κοινοβουλευτικής αντιπροσωπίας η οποία, στα πλαίσια της ίδιας απόφασης της Βουλής, θα έχει επαφές με Ευρωπαίους βουλευτές και άλλους αξιωματούχους που θα συμμετέχουν στην πρώτη συνάντηση της «Ευρωπαϊκής Κοινοβουλευτικής Εβδομάδας», με θέμα το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο, την οποία διοργανώνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.


Διευθύντρια