28/1/13

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε την κα Ανδρούλα Βασιλείου 28/01/2013

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας δέχθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, την Επίτροπο της ΕΕ αρμόδια για την Εκπαίδευση, τον Πολιτισμό, την Πολυγλωσσία και τη Νεολαία κα Ανδρούλα Βασιλείου.

Μετά τη συνάντηση, η κα Βασιλείου δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Κατόπιν δικού μου αιτήματος είχαμε μια εθιμοτυπική συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Είναι και η τελευταία συνάντηση πριν από την αλλαγή της Κυβέρνησης και θεώρησα ότι είναι καθήκον μου να επισκεφθώ τον Πρόεδρο και να του εκφράσω τις ευχαριστίες μου για την εμπιστοσύνη και την τιμή που μου έκανε να με προτείνει στη θέση της Επιτρόπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης κάναμε ανασκόπηση του πού βρίσκεται σήμερα η Κύπρος και το αίτημά της για στήριξη από την ΕΕ και των δυσκολιών τις οποίες συναντούμε. Συμφωνήσαμε ότι όλες αυτές οι κατηγορίες εναντίον της Κύπρου για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος είναι απότοκο διαφόρων σκοπιμοτήτων, αλλά επειδή πραγματικά στην Κύπρο υπάρχουν οι μηχανισμοί για να παρεμποδίζεται το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος πιστεύω ότι πολύ σωστά ο Υπουργός Οικονομικών, και όχι μόνο, ανέλαβε μία εκστρατεία διαφώτισης των Κοινοβουλίων και αξιωματούχων της ΕΕ για να πάψουν να γράφονται αυτές οι ειδήσεις αναφορικά με την Κύπρο.

Όσον αφορά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλω να διαβεβαιώσω ότι τόσο ο Πρόεδρος Μπαρόζο όσο και ο Αντιπρόεδρος Όλι Ρεν δεν έχουν καμία αμφιβολία ότι η Κύπρος είναι διατεθειμένη, και το έχει αποδείξει, να κάνει ό,τι πρέπει για να φανεί αντάξια της εμπιστοσύνης την οποία έχουν εκφράσει προς την Κύπρο για τη διάσωση της οικονομίας μας και πιστεύω ότι από την πλευρά της ΕΕ υπάρχει κάθε καλή διάθεση να βοηθήσει. Είναι ζήτημα χρόνου.
Όταν ετοιμαστεί η έκθεση για το ποσόν της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών είμαι σίγουρη ότι θα προχωρήσουμε στην υπογραφή του Μνημονίου, για να μπορέσει και ο κυπριακός λαός να βλέπει το μέλλον με διαφορετικό φακό.

Όλοι θα χρειαστεί να κάνουμε θυσίες οι οποίες, όμως, θα δώσουν τη δυνατότητα στην Κύπρο να ξαναβρεί την παλιά της αίγλη. Έχουμε περάσει πάρα πολλά στην Κύπρο, αλλά ο κυπριακός λαός έχει αποδείξει ότι μπορεί να πολεμά και να αντιστέκεται και είμαι σίγουρη ότι και αυτή τη φορά θα μπορέσουμε να επαναφέρουμε την Κύπρο στα παλιά της καλά χρόνια».