27/1/13

Χαιρετισμός της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κας Σωτηρούλας Χαραλάμπους στην εκδήλωση για την εικοσαετή κοινωνική προσφορά του Συμβουλίου Κοινοτικού Εθελοντισμού Πελενδρίου, στο Πελένδρι 27/01/2013

Είναι πάντα ξεχωριστά και ιδιαίτερα τα αισθήματα που με διακατέχουν όταν παρευρίσκομαι σε εκδηλώσεις που τιμούν τον εθελοντισμό και την προσφορά προς τον συνάνθρωπο και ευχαριστώ για την ευγενική πρόσκληση που μου απευθύνατε ώστε να παρευρίσκομαι μαζί σας σε αυτή την όμορφη εκδήλωση – αφιέρωμα στην εικοσαετή κοινωνική προσφορά του Συμβουλίου Κοινοτικού Εθελοντισμού Πελενδρίου. Θεωρώ ως υπέρτατο παράδειγμα παρότρυνσης της ευρύτερης κοινωνίας, την προσφορά και τον ρόλο των εθελοντών, που πέρα και πάνω από κάθε προσωπική επιδίωξη βρίσκονται στην υπηρεσία των συνανθρώπων τους, αναλαμβάνοντας όλο και μεγαλύτερες ευθύνες στη διαδικασία της κοινωνικής ανάπτυξης και της διατήρησης της κοινωνικής συνοχής. Και σαφέστατα, η δράση τους είναι τέτοια που επιβάλλεται να αποτιμούνται δεόντως από τη δομημένη πολιτεία.
Η εθελοντική δραστηριότητα είναι μια δραστηριότητα που στις μέρες μας προσλαμβάνει διάφορες μορφές και διαστάσεις και αφορά ποικίλες δράσεις σε τομείς όπως είναι η στήριξη των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού και των πασχόντων, η προστασία του περιβάλλοντος και η διεθνής ανθρωπιστική βοήθεια. Η σημασία και ο ρόλος του εθελοντισμού είναι τέτοιος που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναγνωρίζοντας την ανεκτίμητης σημασίας συμβολή του, όρισε το 2011 ως «Ευρωπαϊκό Έτος Εθελοντισμού», με στόχο την προβολή του έργου των εθελοντών και την υποκίνηση άλλων να ακολουθήσουν το παράδειγμα των περίπου 100 εκατομμυρίων εθελοντών που δραστηριοποιούνται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.
Ο εθελοντισμός στον τόπο μας, ξεκινώντας από την πηγαία ανάγκη συμπολιτών μας για προσφορά, έχει σήμερα καταστεί ένα καλά οργανωμένο σύστημα που καταθέτει τη δική του σφραγίδα στην επίτευξη των στόχων της κοινωνικής ενσωμάτωσης και συνοχής, της περιβαλλοντικής και πολιτιστικής ανάπτυξης της Κύπρου, αλλά και πολλών άλλων στόχων της κοινωνίας μας.
Η κυπριακή πολιτεία, με τον ειδικό Νόμο για την ίδρυση και λειτουργία του Παγκύπριου Συντονιστικού Συμβουλίου Εθελοντισμού (ΠΣΣΕ) και των Επαρχιακών Συντονιστικών Συμβουλίων Εθελοντισμού (ΕΣΣΕ), έχει δημιουργήσει ένα ευνοϊκό περιβάλλον για τον εθελοντισμό και τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις Εθελοντισμού. Ο νόμος κατοχυρώνει νομικά τον εθελοντισμό, κατοχυρώνει και θεσμοθετεί τη σχέση κράτους και ΠΣΣΕ τόσο στο θέμα της οικονομικής στήριξης όσο και στο θέμα του ρόλου του ΠΣΣΕ στη χάραξη κοινωνικής πολιτικής. Οι σημερινές πραγματικότητες με τα πολύπλοκα και σύνθετα κοινωνικά προβλήματα αναδεικνύουν την ανάγκη ο εθελοντισμός, χωρίς να χάνει τον χαρακτήρα του, να τεθεί πάνω σε μια βάση ακόμη πιο δομημένη, ώστε να μπορέσει να παρέμβει περισσότερο αποτελεσματικά στις ποικίλες ανάγκες των πολιτών. Προς τούτο, χρειάζεται δραστηριοποίηση για αφύπνιση ακόμη περισσοτέρων πολιτών, ώστε να αποκτήσουν νέες δεξιότητες προς όφελος της κοινότητάς τους.
To Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων έχει από χρόνια καθιερώσει, μέσω των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας, μια μόνιμη και γόνιμη συνεργασία με τους εθελοντές και τις οργανώσεις τους, με αξιόλογα και, συχνά, θεαματικά αποτελέσματα. Λειτουργώντας το Σχέδιο Κρατικών Χορηγιών σε Εθελοντικές Οργανώσεις Κοινωνικής Πρόνοιας και σε Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης που λειτουργούν προγράμματα κοινωνικής προστασίας και φροντίδας, οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας παρέχουν τεχνική και οικονομική βοήθεια για ίδρυση, λειτουργία ή επέκταση προγραμμάτων στις κοινότητες, με γνώμονα τις τοπικές κοινωνικές ανάγκες και την ευημερία των πολιτών.
Οι Κρατικές Χορηγίες που παρέχονται κάθε χρόνο, εντάσσονται στο πλαίσιο της ευρύτερης πολιτικής της Κυβέρνησης για ενθάρρυνση, στήριξη και ενίσχυση της Εθελοντικής Κοινωνικής Πρόνοιας και την ενεργό δραστηριοποίηση των ιδίων των κοινοτήτων και των εθελοντικών οργανώσεων στην επισήμανση και αντιμετώπιση των κοινωνικών αναγκών και προβλημάτων τους.
Το 2012 και παρά τα όποια προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα δημόσια οικονομικά, η Κυβέρνηση παραχώρησε πέραν των 9 εκατομμυρίων ευρώ για την επιχορήγηση 286 προγραμμάτων που λειτουργούν υπό την ομπρέλα των εθελοντικών οργανώσεων και 21 προγραμμάτων που λειτουργούν υπό τις Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Σε ό,τι αφορά στο Συμβούλιο Κοινοτικού Εθελοντισμού Πελενδρίου, η Κυβέρνηση, μέσω των κρατικών χορηγιών, επιχορήγησε τον Βρεφοπαιδοκομικό Σταθμό με το ποσό των €31.000, το Κέντρο Προστασίας και Απασχόλησης Παιδιών με το ποσό των €7.000, τις Υπηρεσίες Ηλικιωμένων με το ποσό των €20.500 και το πρόγραμμα Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας και Απασχόλησης Ατόμων με ειδικές ανάγκες «ΙΚΑΡΟΣ» με το ποσό των €43.000 το οποίο λειτουργεί από τη σύμπραξη του Κοινοτικού Συμβουλίου Πελενδρίου με το ΣΚΕ Πελενδρίου.
Φίλοι και φίλες,
Ως Κύπρος, έχουμε διαχρονικά καταφέρει να διατηρήσουμε τα ποσοστά κοινωνικής συνοχής σε υψηλά επίπεδα. Οι λόγοι αυτού του επιτεύγματος, σχετίζονται με τα κοινωνικά πρότυπα που ως έχουμε κοινωνία, όπως είναι ο σημαντικός ρόλος που διαδραματίζει η οικογένεια με την ευρύτερη έννοια της, το σχολείο και η εκπαίδευση, αλλά και με την εφαρμογή και υλοποίηση συγκεκριμένων και στοχευμένων πολιτικών και δράσεων στήριξης του κοινωνικού κράτους.
Παρά τις άσχημες οικονομικές συνθήκες και του γεγονότος ότι οι πόροι μας έχουν μειωθεί δραστικά απότοκο της παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης, αλλά και της χρηματοπιστωτικής κρίσης στην κυπριακή οικονομία, από το 2008 που ανέλαβε η παρούσα Κυβέρνηση τη διακυβέρνηση του τόπου, το κοινωνικό κράτος ενισχύθηκε σε μεγάλο βαθμό με την υιοθέτηση νέων μέτρων που αποσκοπούν στην αντιμετώπιση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, αλλά και με τον εκσυγχρονισμό υφιστάμενων παροχών ώστε αυτές να παρέχονται στοχευμένα, ενισχύοντας τις χαμηλότερες εισοδηματικά ομάδες. Στο σύνολο τους οι κοινωνικές παροχές (εξαιρουμένων των παροχών από το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων) σημείωσαν σημαντική αύξηση από 1,2 δισ. το 2007 σε 1,7 δισ. το 2011 (αύξηση κατά 42%).
Προχωρήσαμε στην ενίσχυση των εισοδημάτων των συνταξιούχων και ιδιαίτερα των συνταξιούχων με χαμηλά εισοδήματα. Η ενίσχυση αυτή προήλθε τόσο μέσω της παραχώρησης από το 2008 του πασχαλινού επιδόματος όσο και από την υλοποίηση του Ειδικού Σχεδίου Στήριξης των Συνταξιούχων με Χαμηλά Εισοδήματα, με την επιπλέον καταβολή μηνιαίου χρηματικού ποσού ως συμπληρωματικό στο οικογενειακό εισόδημα. Αυτά τα μέτρα οδήγησαν σε μείωση του αριθμού των συνταξιούχων που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας από 46,4% το 2008 σε 36,9% το 2011. Επιλύσαμε, επίσης, προβλήματα δεκαετιών που αφορούσαν ομάδες συμπολιτών μας με ιδιαίτερα προβλήματα. Η δημιουργία μονάδας φιλοξενίας ανήλικων παιδιών με πολλαπλά προβλήματα, η αποϊδρυματοποίηση των ατόμων που ήταν κλεισμένα για χρόνια στον θάλαμο 14 του Νοσοκομείου Αθαλάσσας και η δρομολογούμενη αποϊδρυματοποίηση των ενοίκων της Νέας Ελεούσας με τη δημιουργία εξειδικευμένου κέντρου θεραπευτικών παρεμβάσεων στη Νέα Ελεούσα, είναι μερικές από τις ενέργειες που λάβαμε.
Προχωρήσαμε το 2008 και 2009 σε αυξήσεις του ύψους του ποσού δημοσίου βοηθήματος για κάλυψη των βασικών αναγκών των ληπτών, ενώ δώσαμε έμφαση και στις πολιτικές που διευρύνουν την κοινωνική προστασία των ατόμων με αναπηρίες εισάγοντας τη νομοθεσία για ποσόστωση στις προσλήψεις ατόμων με αναπηρία στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, όπως και εισαγάγαμε επιδόματα φροντίδας για παραπληγικούς και τετραπληγικούς.
Δυστυχώς, τα μεγάλα προβλήματα του τραπεζικού συστήματος και η όξυνση των δημοσιονομικών προβλημάτων λόγω της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης, ανάγκασαν την Κυβέρνηση να προσφύγει στον Μηχανισμό Στήριξης. Κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης για τη συνομολόγηση Μνημονίου Οικονομικής Στήριξης της Κυπριακής Δημοκρατίας με την Τρόικα, η Κυβέρνηση εργάστηκε έτσι που να υπάρξουν οι λιγότερο δυνατές περικοπές στις κοινωνικές παροχές και ειδικότερα, για να διατηρήσουμε σημαντικές πολιτικές για τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, όπως είναι το πασχαλινό επίδομα, το σχέδιο στήριξης των συνταξιούχων με χαμηλά εισοδήματα, το βασικό δημόσιο βοήθημα, τις παροχές για τα άτομα με αναπηρίες.
Η Κύπρος έχει τις δυνατότητες να βγει από την ύφεση και να ξεπεράσει τα προβλήματα. Η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής σε καιρούς οικονομικής ύφεσης και δημοσιονομικής εξυγίανσης, είναι υψίστης σημασίας. Στην προσπάθεια αυτή, σημαντική είναι η συνδρομή του εθελοντικού κινήματος διότι η ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας είναι χρέος όλων μας.
Αγαπητοί φίλοι,
Το πείσμα, η αγάπη και η εργατικότητα σας έχουν δημιουργήσει ένα ισχυρό τοπικό δίκτυο κοινωνικής προστασίας. Είμαι βέβαιη ότι θα συνεχίζετε το ίδιο φιλόδοξα και επίμονα για ακόμη μεγαλύτερη προσφορά.
Κλείνοντας θα ήθελα να εκφράσω μια ευχή. Όλοι μαζί να προσπαθήσουμε ακόμη περισσότερο, να προσφέρουμε ακόμη περισσότερο, να στηρίξουμε τον εθελοντισμό ακόμη περισσότερο, για να γίνει η χώρα μας πιο αισιόδοξη, πιο φιλική και πιο ανθρώπινη. Συγχαίρω για ακόμη μια φορά το ΣΚΕ Πελενδρίου για τη μεγάλη προσφορά στους ανθρώπους και την κοινότητά σας.