27/1/13

Υπογραφή Συμβολαίου Έργου για τη χρηματοδότηση του έργου «Σπίτι της Συνεργασίας» από τον Χρηματοδοτικό Μηχανισμό της Νορβηγίας 2009-2014 27/01/2013

Υπογράφηκε στις 25 Ιανουαρίου 2013 μεταξύ του Γραφείου Προγραμματισμού και του Ομίλου Ιστορικού Διαλόγου και Έρευνας, Συμβόλαιο Έργου για τη χρηματοδότηση του έργου «Σπίτι της Συνεργασίας» το οποίο θα υλοποιηθεί με χρηματοδότηση από τον Χρηματοδοτικό Μηχανισμό της Νορβηγίας 2009-2014. Το Έργο θα υλοποιηθεί από τον Όμιλο Ιστορικού Διαλόγου και Έρευνας σε συνεργασία με το Συμβούλιο της Ευρώπης, ενώ το Γραφείο Προγραμματισμού θα διαχειρίζεται το Πρόγραμμα στα πλαίσια του οποίου εμπίπτει το Έργο. Η χρηματοδότηση που θα παρασχεθεί στην Κύπρο για την υλοποίηση του έργου έχει καθοριστεί με βάση τις σχετικές πρόνοιες του Μνημονίου Συνεργασίας που έχει υπογραφεί ανάμεσα στην Κυπριακή Δημοκρατία και τη Νορβηγία τον Δεκέμβριο του 2011, καθώς και της Συμφωνίας Προγράμματος που υπογράφηκε μεταξύ των δύο μερών στις 5 Δεκεμβρίου 2012.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε €731.970. Ποσό ύψους €591.000, που αποτελεί το 80.74% του συνολικού προϋπολογισμού, θα παρασχεθεί από τον Χρηματοδοτικό Μηχανισμό της Νορβηγίας, ενώ ποσό ύψους €140.970, που αποτελεί το 19.26% του συνολικού προϋπολογισμού, θα διατεθεί από τον Όμιλο Ιστορικού Διαλόγου και Έρευνας.

Ο κυριότερος στόχος του Έργου είναι να διασφαλιστεί η λειτουργία και βιωσιμότητα του Σπιτιού της Συνεργασίας. Το έργο αναμένεται να βοηθήσει στην περαιτέρω ανάπτυξη των δραστηριοτήτων του Ομίλου Ιστορικού Διαλόγου και Έρευνας στον τομέα της διδασκαλίας της ιστορίας και της μάθησης με διάφορες δραστηριότητες που βοηθούν στην ενίσχυση του διαλόγου και της κριτικής σκέψης καθώς επίσης να συνεισφέρει στη γεφύρωση των σχέσεων της ελληνοκυπριακής και τουρκοκυπριακής κοινότητας. Επιπλέον, το έργο έχει ως στόχο να διευκολύνει τις δραστηριότητες και άλλων Μη Κυβερνητικών Οργανισμών στην Κύπρο, προσφέροντας ευκαιρίες για να αναπτύξουν δραστηριότητες στο Σπίτι της Συνεργασίας οι οποίες σχετίζονται με τη συνολική αποστολή και το όραμα του Σπιτιού, καθώς και του έργου γενικότερα.

Επιπλέον, προβλέπεται ότι το έργο αυτό θα ενισχύσει περαιτέρω τις σχέσεις μεταξύ του Ομίλου και εκπαιδευτικών σε θέματα Ιστορίας από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, μέσω των δραστηριοτήτων που οργανώνονται σε συνεργασία με το Συμβούλιο της Ευρώπης. Μέσω αυτής της συνεργασίας αναμένεται επίσης ότι η ανταλλαγή εμπειριών και γνώσεων θα συμβάλει περαιτέρω στην ενίσχυση των ικανοτήτων του Ομίλου.

Επιπρόσθετα των πιο πάνω, ο Όμιλος Ιστορικού Διαλόγου και Έρευνας προτίθεται να ενισχύσει και να εμβαθύνει τις σχέσεις που έχουν δημιουργηθεί με τη Νορβηγία μέσω αυτού του έργου κατά τη διάρκεια των επόμενων ετών. Προβλέπεται ότι τα μέλη του Ομίλου και του Σπιτιού της Συνεργασίας θα συμμετάσχουν σε εκπαιδευτικά προγράμματα στο Σπίτι της Λογοτεχνίας στο Όσλο, το οποίο μπορεί να προσφέρει νέες ιδέες για επιπρόσθετες δραστηριότητες στο Σπίτι της Συνεργασίας καθώς και ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών. Επιπλέον, ο Όμιλος προτίθεται να καλέσει μέλη της Διοικητικής Επιτροπής του Σπιτιού της Λογοτεχνίας στο Όσλο να συμμετάσχουν στη Διοικητική Επιτροπή του Σπιτιού της Συνεργασίας η οποία αναμένεται να συσταθεί σύντομα και θα είναι υπεύθυνη για την ετοιμασία της στρατηγικής της Σπιτιού ώστε να επιτευχθεί η μακροπρόθεσμη αποστολή και το όραμά του.

Άλλες υπηρεσίες και οργανωμένα σύνολα που θα ωφεληθούν από το έργο είναι οι Μη Κυβερνητικοί Οργανισμοί στην Κύπρο και η κυπριακή κοινωνία των πολιτών στο σύνολό της, οι εκπαιδευτικοί σε θέματα ιστορίας σε ολόκληρη την Κύπρο, οι αρμόδιες Αρχές της εκπαίδευσης, τα μέλη του Ομίλου, ερευνητές και ακαδημαϊκοί.

Το Συμβόλαιο υπογράφηκε από τον Γενικό Διευθυντή του Γραφείου Προγραμματισμού κ. Γιώργο Γεωργίου, εκ μέρους του Διαχειριστή Προγράμματος, και από τον δρα Κυριάκο Παχουλίδη, Πρόεδρο του Ομίλου Ιστορικού Διαλόγου και Έρευνας εκ μέρους του Φορέα Υλοποίησης. Η υπογραφή έγινε στα γραφεία του Γραφείου Προγραμματισμού στη Λευκωσία.