27/1/13

Εκτός κειμένου αναφορές του Προέδρου της Δημοκρατίας κατά την παρουσίαση του βιβλίου της κοινότητας Πραστειού Κελλακίου 27/01/2013

Ενωμένοι μπορούμε να ξεπεράσουμε τα προβλήματα και η Κύπρος να ευημερήσει πάλι, να επανενωθεί και να είναι η κοινή πατρίδα όλων των Κυπρίων, είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας.

Σε εκτός κειμένου αναφορές του στην ομιλία του κατά την παρουσίαση του βιβλίου της κοινότητας Πραστειού Κελλακίου με τίτλο «Πραστειό Κελλακίου - Ιστορία, Πολιτισμός και Παραδόσεις» του Γιώργου Σοφοκλέους, ο Πρόεδρος Χριστόφιας αναφέρθηκε στους μόχθους και τις θυσίες των ανθρώπων της επαρχίας σημειώνοντας ότι «είναι τιμή μεγάλη για μένα που έχω καταγωγή από οικογένεια της εργατικής τάξης, διότι ορισμένοι θέλησαν και αυτό να νομίσουν ότι θα το αμαυρώσουν, διότι ο Χριστόφιας ήταν γιος της πλύστρας. Τιμή μου και καμάρι μου. Η δουλειά είναι τιμή προπάντων όταν την ασκείς για να θρέψεις την οικογένεια σου».

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας εξήρε το έργο του συγγραφέα του βιβλίου Γιώργου Σοφοκλέους κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην εκπομπή του, στον ραδιοφωνικό σταθμό «Άστρα», λέγοντας ότι φιλοξενεί ανθρώπους που καταγράφουν πολιτισμό. «Τον καλώ να κάνει πιο βαθιές έρευνες για τις κοινές παραδόσεις Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων», είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

Και πρόσθεσε: «Έχουμε την παράδοση μας και πρέπει να την διατηρήσουμε. Οι ρίζες μας είναι πολύ βαθιές σε αυτό τον τόπο είτε είμαστε Ελληνοκύπριοι είτε Τουρκοκύπριοι. Έχουμε κοινή παράδοση, κοινή ψυχολογία. Δεν είναι τυχαίο που οι Τουρκοκύπριοι εκρήγνυνται και πολεμούν την κάθοδο των εποίκων στην Κύπρο. Είναι διότι νιώθουν το χαλί να φεύγει από τα πόδια τους και την κυπριακή τους ταυτότητα να χάνεται και επιμένουν να διατηρούν και να συντηρούν την κυπριακή ταυτότητα.

Γι’ αυτό και οι πολιτικές του κράτους, οι πολιτικές κομμάτων, της Εκκλησίας πρέπει να φέρνουν τη μια κοινότητα κοντά στην άλλη, αντί να τις απομακρύνουν, διότι η πλήρης απομάκρυνση των δύο κοινοτήτων θα οδηγήσει πού; Να έχουμε απέναντι μας Τούρκους από την Τουρκία και εμείς να θεωρούμε ότι έχουμε δήθεν ελληνικό κράτος εδώ. Ελληνικό κράτος μπορεί να θεωρούν ορισμένοι ότι έχουμε αυτή τη στιγμή, αύριο-μεθαύριο, όμως, αν η διχοτόμηση μονιμοποιηθεί θα κατακλυστούμε από Τουρκοκύπριους και θα γίνει τούρκικο το κατεχόμενο σήμερα τμήμα της πατρίδας μας.

Αυτό το έχουν σκεφτεί, το έχουν συνειδητοποιήσει κάποιοι; Η καλλιέργεια των ελληνικών γραμμάτων είναι κάτι το οποίο είναι εκ των ων ουκ άνευ και φυσιολογικό για την ελληνοκυπριακή κοινότητα. Όμως, πρέπει να δώσουμε τη δυνατότητα και ισότιμα στους Τουρκοκύπριους να καλλιεργήσουν γράμματα, να καλλιεργήσουν γλώσσα, μέσω της οποίας έχουν διαπαιδαγωγηθεί και να έχουν και Παιδεία. Το θέμα είναι σε ένα ομοσπονδιακό κράτος τα παιδιά μας να μαθαίνουν ότι οι δύο κοινότητες δεν είναι ξένες η μια προς την άλλη. Οι δύο κοινότητες είναι παιδιά της ίδιας μάνας γης, της ίδιας πατρίδας. Όπως ο Ελληνοκύπριος αγρότης ποτίζει με τον ιδρώτα του τη γη αυτή το ίδιο κάνει και ο Τουρκοκύπριος. Όπως ο εργάτης ιδρώνει για να βγάλει το ψωμί του κάνει το ίδιο και ο Τουρκοκύπριος.

Η καλλιέργεια του μίσους και του σοβινισμού στο τέλος της ημέρας είναι καταστροφική για την πατρίδα και ξεριζώνει και παραδόσεις και τον κόσμο από τη γη του. Υπάρχει χώρος για όλους, Ελληνοκύπριους, Τουρκοκύπριους, Μαρωνίτες, Αρμένιους, Λατίνους και αυτή είναι μια πλούσια παρακαταθήκη. Η πολυπολιτισμική Κύπρος είναι ο πλούτος μας και η ομορφιά του τόπου που πρέπει να την διατηρήσουμε».

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας πρόσθεσε ότι «ναι μεν φεύγω από την Προεδρία της Δημοκρατίας, όμως, γι’ αυτά τα ζητήματα θα παλεύω μέχρι την τελευταία μου πνοή. Ο Δημήτρης δεν φεύγει με την έννοια που θα ήθελαν ορισμένοι. Δεν εξαφανίζομαι. Θα είμαι εδώ μαζί σας στον αγώνα για επανένωση της πατρίδας μας και για διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι «ενωμένοι μπορούμε να ξεπεράσουμε τα προβλήματα και η Κύπρος να ευημερήσει πάλι, να επανενωθεί και όντως να είναι η κοινή πατρίδα όλων των Κυπρίων».

Τέλος, ο Πρόεδρος Χριστόφιας αναφέρθηκε στο πρόβλημα της αστυφιλίας και κάλεσε τους νέους να επιστρέψουν στην επαρχία και να αναζωογονήσουν τα χωριά σημειώνοντας ότι τώρα υπάρχουν οι προϋποθέσεις και οι υποδομές που παρέχουν διευκολύνσεις προς τους κατοίκους των κοινοτήτων, όπως είναι το ανεπτυγμένο και άρτιο οδικό δίκτυο.