27/1/13

Χαιρετισμός της Υπουργού Εσωτερικών κας Ελένης Μαύρου στην εκδήλωση για τα εγκαίνια του πάρκου «Λαϊκών Ποιητών», στην Ξυλοτύμβου 27/01/2013

Είναι με χαρά που αποδέχθηκα την πρόσκληση του Κοινοτικού Συμβουλίου Ξυλοτύμβου για να τελέσω τα εγκαίνια του πάρκου «Λαϊκών Ποιητών», ένα έργο εξαιρετικά σημαντικό τόσο για την τοπική κοινωνία και την ευρύτερη περιοχή όσο και για όσους την επισκέπτονται.

Στα σημερινά εγκαίνια η κοινότητα Ξυλοτύμβου, αλλά και όλοι εμείς, τιμούμε εννέα λαϊκούς ποιητές του τόπου μας που το έργο τους αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτιστικής παράδοσης του τόπου μας. Τιμούμε σήμερα τον Κωνσταντή Παπαζαχαρία, τον Κυριάκο Καρνέρα, τον Θεόδωρο Παπαδόπουλο, τον Γεώργιο Κασάπη, τον Γεώργιο Ζαπίτη, τον Παπανικόλαο Καλοκαίρη, τον Παντελή Συμεού Ψαρά, τον Κυριάκο Κακκή και τον Κόκο Μηνά.

Με τη δημιουργία του πάρκου οι επισκέπτες της κοινότητας έχουν ταυτόχρονα την ευκαιρία να γνωρίσουν και να απολαύσουν καλύτερα την κοινότητα Ξυλοτύμβου. Ταυτόχρονα, οι επισκέπτες καθώς και οι κάτοικοι της περιοχής θα βρίσκουν έναν χώρο ξεκούρασης, γαλήνης αλλά και παιγνιδιού για τα παιδιά τους.

Σε μια χώρα που λάμπει κάτω από τον μεσογειακό ήλιο και που το ίδιο της το κλίμα προωθεί τόσο πολύ το πρότυπο του «ελληνικού αίθριου βίου», οι πολίτες της θέλουν και πρέπει να μπορούν να περνούν μέρος του καθημερινού τους χρόνου υπαίθρια.

Τα πάρκα, οι πλατείες και το πράσινο συνιστούν πλέον αναπόσπαστα τμήματα των πόλεων και των κοινοτήτων μας αφού εξασφαλίζουν την ισορροπία ανάμεσα σε δομημένες και μη επιφάνειες, συμβάλλοντας παράλληλα στη βελτίωση του μικροκλίματος. Αποκτούν στις μέρες μας τον χαρακτήρα μικρών οάσεων, αποτελούν τους περιβαλλοντικούς πνεύμονες της γειτονιάς μας, συμβάλλοντας δραστικά στην αισθητική και ποιοτική αναβάθμισή τους.

Αξιολογώντας την κυπριακή πραγματικότητα των περασμένων δεκαετιών και καταγράφοντας την ανάγκη για περισσότερους, ασφαλέστερους και φιλικότερους υπαίθριους χώρους, η Κυβέρνηση αφιερώνει ετησίως κονδύλια του κρατικού προϋπολογισμού για Έργα που αφορούν διαμορφώσεις και αναπλάσεις δημόσιων υπαίθριων χώρων και το Έργο για το οποίο βρισκόμαστε σήμερα εδώ, είναι ένα αξιόλογο παράδειγμα διαμόρφωσης υπαίθριου δημόσιου χώρου.

Το πάρκο που εγκαινιάζουμε σήμερα είναι έκτασης περίπου 3.000 τμ και χρηματοδοτήθηκε από κονδύλια των αναπτυξιακών έργων με κρατική και κοινοτική συνεισφορά.

Επιτρέψετε μου να ευχαριστήσω θερμά το Κοινοτικό Συμβούλιο Ξυλοτύμβου που προώθησε και εργάστηκε για τη δημιουργία του πάρκου που εγκαινιάζουμε σήμερα το οποίο αποτελεί κόσμημα για την ευρύτερη περιοχή.

Οι Τοπικές Αρχές αποτελούν τον φυσικό σύμμαχο της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Εσωτερικών στην επιτυχή υλοποίηση ενός ευρύτατου φάσματος κρίσιμων και καινοτόμων πολιτικών που υλοποιούνται. Δεν είναι τυχαία που στο πρόγραμμα διακυβέρνησης του Προέδρου Δημήτρη Χριστόφια, σχεδόν σε όλα τα κεφάλαια, καταλυτικό ρόλο στην υλοποίηση του προγράμματος διαδραματίζει η Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Διαβεβαιώνουμε ότι η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να συμπαραστέκεται στις Τοπικές Αρχές, παρά τις δυσκολίες και τα προβλήματα που προκαλεί η παγκόσμια οικονομική κρίση. Εμείς επιλέγουμε μια σύγχρονη Τοπική Αυτοδιοίκηση, ικανή να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις των καιρών προς όφελος του πολίτη, μια τοπική αυτοδιοίκηση που θα λειτουργεί σωστά, αποδοτικά και κυρίως συμμετοχικά.

Τέλος, εύχομαι στο Κοινοτικό Συμβούλιο Ξυλοτύμβου κάθε πρόοδο και επιτυχία στο έργο του. Είμαι βέβαιη ότι ο πρόεδρος και τα μέλη του Κοινοτικού Συμβουλίου θα συνεχίσουν με τον ίδιο ζήλο την αξιέπαινη προσπάθεια τους για περαιτέρω ανάπτυξη της κοινότητας.