27/1/13

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια στην παρουσίαση του βιβλίου της κοινότητας Πραστειού Κελλακίου με τίτλο «Πραστειό Κελλακίου - Ιστορία, Πολιτισμός και Παραδόσεις» 27/01/2013

Είναι με μεγάλη χαρά που αποδέχθηκα την πρόσκληση σας να παρευρεθώ και να χαιρετίσω την παρουσίαση του βιβλίου της κοινότητας Πραστειού Κελλακίου. Μου δίνει ιδιαίτερη χαρά να βρίσκομαι μαζί σας με κάθε ευκαιρία που μας δίνεται, γιατί η ζεστασιά και η αγάπη του κόσμου της περιοχής προσφέρει δύναμη και αντοχές σε τούτες τις δύσκολες ώρες για την πατρίδα μας.

Οι κοινότητες της περιοχής πάντα αποτελούσαν φιλοπρόοδο κομμάτι του κυπριακού λαού. Είχαν και έχουν πάντοτε αισθήματα έντονου πατριωτισμού τόσο για τη δική τους κοινότητα όσο και την Κύπρο μας γενικότερα. Διαφυλάττουν με επιμονή και αφοσίωση την ιστορία, τις παραδόσεις, τα έθιμα και τις συνήθειες οι οποίες διαμορφώθηκαν στη γη των πατέρων τους.

Το βιβλίο που παρουσιάζει σήμερα η κοινότητα αποτελεί μέρος αυτής της γενικότερης προσπάθειας. Αποτελεί κληρονομιά για τους νεότερους Πραστίτες αλλά και σημαντική συμβολή στη λαογραφία και πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας. Ιδιαίτερα αξιόλογο υλικό έχει μαζευτεί, αξιολογηθεί και χρησιμοποιηθεί από τον συγγραφέα του βιβλίου Γιώργο Σοφοκλέους. Το υλικό αυτό περιλαμβάνει ιστορίες παρμένες από αφηγήσεις και προσωπικές συνεντεύξεις ανθρώπων της κοινότητας αλλά και επισκεπτών. Περιλαμβάνει επίσης πολλά ενδιαφέροντα ντοκουμέντα, όπως φωτογραφίες, ενεχυροδανειστήρια, προικοσύμφωνα και αλλά έγγραφα παλαιότερων εποχών.

Ο Γιώργος Σοφοκλέους έχει να επιδείξει μια πολύχρονη παρουσία στον τομέα της λαογραφίας. Έχει επίσης συγγράψει αρκετά θεατρικά και μονόπρακτα, καθώς και λαογραφικά χοροδράματα, τα οποία έχουν ανεβαστεί κατά καιρούς από διάφορους πολιτιστικούς ομίλους, θεατρικές ομάδες και χορευτικά συγκροτήματα στην Κύπρο και το εξωτερικό. Θα ήθελα με την ευκαιρία αυτή να συγχαρώ τον φίλο Γιώργο Σοφοκλέους για το έργο αυτό. Συγχαίρω ιδιαίτερα την κοινότητα Πραστειού που παρά το μικρό πληθυσμιακά μέγεθος της αναλαμβάνει τέτοιες πρωτοβουλίες που συνεισφέρουν τα μέγιστα στην πολιτιστική μας κληρονομιά. Η κοινότητα με την πρωτοβουλία της αυτή βοηθά να κρατηθεί ζωντανή η συνείδηση, η κουλτούρα και οι παραδόσεις του τόπου μας.

Παρά τις δυσκολίες που είχε να αντιμετωπίσει η κοινότητα σας μέσα στο πλαίσιο της αγροτικής οικονομίας του τόπου, κατάφερε να επιβιώσει διά μέσου των χρόνων. Το βιβλίο που παρουσιάζουμε σήμερα πραγματεύεται ανάμεσα σε πολλά άλλα το ιστορικό των πληθυσμιακών μεταβολών της κοινότητας. Οι επίσημες καταγραφές πληθυσμού από το 1881 μέχρι το 2001, καταδεικνύουν ότι το Πραστειό ήταν πάντα ένα σχετικά μικρό χωριό. Οι συχνές πληθυσμιακές αυξομειώσεις της κοινότητας αντανακλούν διά μέσου των χρόνων την οικονομική και πολιτική κατάσταση στο νησί μας. Οι αυξομειώσεις αυτές σταματούν οριστικά και από το 1960 παρατηρείται συνεχής μείωση μέχρι και το 2001 όταν η κοινότητα μετρά μόλις 98 άτομα.

Στο βιβλίο περιλαμβάνονται ενδιαφέρουσες εξιστορήσεις από τους γηραιότερους του χωριού που με χιούμορ και παραστατικότητα περιγράφουν τις δυσκολίες της ζωής των πρωτινών. Περιγράφονται με παραστατικότητα παραδοσιακές τεχνοτροπίες για την παρασκευή και διατήρηση της γεωργικής παραγωγής στην κοινότητα.

Είναι ευτύχημα που τα τελευταία χρόνια με τις φιλοπρόοδες προσπάθειες του Κοινοτικού Συμβουλίου αυτή η αρνητική πορεία ανακόπτεται. Το χωριό ανασυντάσσει τις δυνάμεις του και μέσα από μια σειρά στοχευμένων ενεργειών προσπαθεί να ανακάμψει και να ορθοποδήσει.

Φίλες και φίλοι,

Η διατήρηση της ιστορίας, του πολιτισμού μας και της πολιτιστικής μας παράδοσης αποτέλεσε το δικό μας όραμα κατά τη διάρκεια αυτής της διακυβέρνησης. Γι’ αυτό τον λόγο είχαμε θέσει εξαρχής τον πολιτισμό υψηλά στις προτεραιότητες μας. Ο πολιτιστικός σχεδιασμός με στόχο την υπεράσπιση και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και παράδοσης μας, και η ανάδειξη των πανανθρώπινων αρχών και αξιών αποτελεί βασικό συστατικό της επιβίωσης του λαού μας.

Ο πολιτισμός είναι παράθυρο ελπίδας και πηγή αισιοδοξίας για τον λαό μας, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους. Ο πολιτισμός διαμορφώνει συνειδήσεις και ενώνει. Ενώνει τους ανθρώπους μέσα από τη διαφορετικότητά τους. Ο κυπριακός λαός με ενότητα μπορεί να πετύχει την επανένωση του τόπου του και την επιβίωσή του.

Φίλες και φίλοι,

Είχα πάντοτε ως αρχή μου ότι ο κάθε πολίτης, ανεξάρτητα από το ποια θέση κατέχει στην κοινωνική και πολιτειακή ιεραρχία, οφείλει να συνεισφέρει και να τιμά ιδιαίτερα το κοινωνικό περιβάλλον, στο οποίο δραστηριοποιείται και χαίρεται το δώρο της ζωής. Είναι ακριβώς γι’ αυτό τον λόγο που προσπαθώ πάντοτε να βρίσκω λίγο χρόνο και να δηλώνω παρών στις μικρές και μεγάλες δραστηριότητες της ευρύτερης περιοχής. Ανταποδίδοντας έτσι, σε ένα μικρό βαθμό, την αγάπη και εκτίμηση που η ευρύτερη περιοχή και οι κάτοικοι της μου έχουν αφειδώλευτα προσφέρει. Ακόμη και σε ώρες μεγάλης δοκιμασίας. Η παρουσία μου αποτελεί και ένα έμπρακτο "ευχαριστώ" σε όλους και όλες σας. Ευχαριστώ.

Κλείνοντας θα ήθελα να συγχαρώ για ακόμη μια φορά τον Πρόεδρο του Κοινοτικού Συμβουλίου φίλο Ευριπίδη (Εύρο) Μολυβά, τα μέλη του Κοινοτικού Συμβουλίου και ολόκληρη την κοινότητα Πραστειού Κελλακίου για τις προσπάθειες που καταβάλλουν για διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Έρχονται χρόνια δύσκολα. Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα σοβαρά προβλήματα της οικονομικής κρίσης και των Τραπεζών με σκληρή δουλειά και με την απαιτούμενη αλληλεγγύη μεταξύ των ανθρώπων της δουλειάς. Μόνο συλλογικά και αλληλέγγυα ως κοινωνία μπορούμε να προοδεύσουμε και να προχωρήσουμε μπροστά. Εσείς έχετε περίτρανα αποδείξει την αγάπη για τον τόπο σας και την κοινότητα σας και τη θέληση σας για πρόοδο.