27/1/13

Η Υπουργός Εξωτερικών συμμετείχε στις εργασίες της Συνόδου ΕΕ-Χωρών Λατινικής Αμερικής και Καραβαϊκής 27/01/2013

Η Υπουργός Εξωτερικών δρ Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή συμμετείχε στην έναρξη των εργασιών της Συνόδου ΕΕ-Χωρών Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής, στο Σαντιάγο της Χιλής, στις 25 Ιανουαρίου.

Η δρ Μαρκουλλή συμμετείχε στην εναρκτήρια υπουργική συνεδρία της Συνόδου ΕΕ-Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής, στην οποία συμμετείχαν οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ και της Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής. Ως επικεφαλής της εν λόγω Συνόδου εκ μέρους της Προεδρεύουσας χώρας των χωρών Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής συμμετέχει ο Υπουργός Εξωτερικών της Χιλής κ. Alfredo Moreno, ενώ ως επικεφαλής της ΕΕ συμμετέχει η Ύπατη Εκπρόσωπος Βαρόνη Catherine Ashton. Κατά την έναρξη των εργασιών της Συνόδου οι επικεφαλής ΕΕ και χωρών Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής επανέλαβαν την ανάγκη κατάληξης των διαπραγματεύσεων για το Σχέδιο Δράσης ΕΕ-Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής 2013-2014 καθώς και για το κείμενο της Διακήρυξης του Σαντιάγο, μέσω των οποίων καθορίζονται τα επόμενα βήματα για περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων ΕΕ-Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής.

Ακολούθησαν παρεμβάσεις Υπουργών ΕΕ και Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής οι οποίες επικεντρώθηκαν στην ανάγκη εμβάθυνσης των σχέσεων των δύο ηπείρων και ύπαρξης περαιτέρω συντονισμένης δράσης προς αντιμετώπιση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και προς εξεύρεση τρόπων πάταξης των προβλημάτων που διαχρονικά μαστίζουν την ανθρωπότητα και τα οποία έχουν επιδεινωθεί λόγω της παρούσας οικονομικής κρίσης.

Η δρ Μαρκουλλή κατά τη διάρκεια της παρέμβασης της υπογράμμισε την ανάγκη για συνεργασία και αλληλοβοήθεια των χωρών των δύο ηπείρων ούτως ώστε να επιτευχθεί κοινωνική συνοχή. Η δρ Μαρκουλλή τόνισε ότι μόνο μέσα από κοινές προσπάθειες δύναται να επιτευχθεί η κοινωνική συνοχή μέσω της οποίας μπορεί να διασφαλιστεί η ισότητα και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Στο επίκεντρο των προσπαθειών των χωρών αμφοτέρων των ηπείρων, ανέφερε η κα Υπουργός, θα πρέπει να βρίσκεται η διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής εφόσον μόνο κατ' αυτό τον τρόπο μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η φτώχεια και η ανεργία η οποία μαστίζει κυρίως τους νέους. Καταλήγοντας, η κα Υπουργός σημείωσε ότι η επίτευξη της κοινωνικής συνοχής μπορεί να καταστεί εφικτή μέσω της διατήρησης και ενίσχυσης του κοινωνικού διαλόγου ανάμεσα στις χώρες ΕΕ και τις χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής.

Η κα Υπουργός συμμετείχε επίσης σε εναρκτήρια συνάντηση του ιδρύματος EULAC Foundation το οποίο θα είναι επιφορτισμένο με την περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεων ΕΕ-Λατινικής Αμερικής.

Οι εργασίες της Συνόδου ΕΕ-Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής θα συνεχίζονται και σήμερα σε επίπεδο Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων. Η δρ Μαρκουλλή συμμετέχει στη Σύνοδο εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια.

Στο περιθώριο των εργασιών της χθεσινής ημέρας η Υπουργός Εξωτερικών είχε συναντήσεις με τους ομολόγους της Υπουργούς Εξωτερικών της Κούβας και της Γουιάνας κ. Bruno Eduardo Rodriguez Parilla και κα Carolyn Allison Rodriguez-Birkett, αντίστοιχα. Συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις, το Κυπριακό και οι σχέσεις των δύο χωρών με την Ευρωπαϊκή Ένωση.