27/1/13

Ομιλία του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Σοφοκλή Αλετράρη στη Γιορτή του Δέντρου, στο Δημοτικό Σχολείο Χατζηγεωργάκης Κορνέσιος, στη Λευκωσία 27/01/2013

Είναι με πολύ μεγάλη χαρά που βρίσκομαι σήμερα εδώ για να χαιρετίσω αυτή την ωραία εκδήλωση που σηματοδοτεί και την έναρξη της Εβδομάδας του Δέντρου στην Κύπρο για το 2013. Η καλλιέργεια της αγάπης προς το δέντρο, η ανάδειξη της σημασίας του στη ζωή μας, η ανάγκη για προστασία του και η απόδοση της δέουσας τιμής αποτελούν τον στόχο αυτών των εκδηλώσεων, οι οποίες πραγματοποιούνται κάθε χρόνο ανελλιπώς στην Κύπρο από το 1920, με πρωτοβουλία του Τμήματος Δασών.

Εδώ θα ήθελα να αναφέρω ότι η φετινή εκδήλωση εντάσσεται και στα πλαίσια των εορτασμών που γίνονται με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 100 χρόνων από τη γέννηση του αείμνηστου Αρχιεπισκόπου Μακαρίου του Γ΄. Η πρώτη εκδήλωση για την Εβδομάδα του Δέντρου, μετά την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, πραγματοποιήθηκε στις 10 Ιανουαρίου 1960 κατά την οποία ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος Γ΄ φύτεψε δενδρύλλιο στον χώρο της σημερινής Βουλής των Αντιπροσώπων.

Η σχέση του ανθρώπου με το δάσος είναι υπαρξιακή. Ο άνθρωπος γεννήθηκε στη φύση ανάμεσα στα δέντρα και τα δάση, εκεί βρήκε τροφή και προστασία, και για χιλιάδες χρόνια προμηθεύεται τις πρώτες ύλες από αυτά για τις διάφορες ανάγκες του. Τα δάση κατέχουν ξεχωριστή θέση στη φύση και συμβάλλουν ουσιαστικά στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη του ανθρώπου. Οι περιβαλλοντικές λειτουργίες που επιτελούν είναι θεμελιώδους σημασίας για την ποιότητα ζωής μας καθώς και για την οικολογική σταθερότητα.

Στις μέρες μας τα δάση σε πολλά σημεία του πλανήτη συνεχίζουν να επιδέχονται αλόγιστη εκμετάλλευση με αρνητικά συνεπακόλουθα για το περιβάλλον μας. Τα τελευταία χρόνια, τα δάση απειλούνται από τις κλιματικές αλλαγές και την άνοδο της θερμοκρασίας του πλανήτη, γεγονός που προκαλεί ξηράνσεις, μείωση της ζωτικότητας, αλλαγές στη σύνθεση των φυτικών και ζωικών ειδών, και σε ορισμένες περιπτώσεις, ακόμη και εξαφάνισή τους. Γι’ αυτό και η Κύπρος έχει προχωρήσει στην υλοποίηση προγράμματος παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Με σκοπό τη μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου και τη μείωση της κατανάλωσης ορυκτών καυσίμων, σήμερα, με τη λειτουργία των πρώτων αιολικών και ηλιακών πάρκων, ξεπεράστηκε το 50% του στόχου που έχει τεθεί για παραγωγή πράσινης ενέργειας στην Κύπρο μέχρι το 2020.

Η προστασία, η ανάπτυξη και η αειφορική διαχείριση των δασών έχει τεθεί ως ύψιστη προτεραιότητα σε παγκόσμιο επίπεδο, τόσο από διεθνείς όσο και περιφερειακούς οργανισμούς. Η διαχείριση των δασών της Κύπρου γίνεται από το Τμήμα Δασών του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος στη βάση της Αρχής της Αειφορίας. Η αναθεώρηση της Δασικής Νομοθεσίας και Δασικής Πολιτικής το 2012, η κήρυξη σημαντικού μέρους του κρατικού δάσους σε περιοχές «Φύση 2000», η λειτουργία δύο Κέντρων Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης και η κατασκευή ενός τρίτου, η δημιουργία Βοτανικών Κήπων και η δημιουργία ελεγχόμενων χώρων αναψυχής εντός των δασικών περιοχών, αποδεικνύουν τη σημασία που δίδει το κράτος στην προστασία και αξιοποίηση των δασών μας.

Η δασική πολιτική του κράτους έχει ως βασικό άξονα την προστασία των δασικών οικοσυστημάτων από τις πυρκαγιές. Η εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου σχεδίου πρόληψης, ανίχνευσης και καταστολής των δασικών πυρκαγιών, σε συνδυασμό με την ενίσχυση των πυροσβεστικών μέσων και την εκπαίδευση του προσωπικού, οδήγησε την Κύπρο σε αξιοζήλευτα αποτελέσματα ανάμεσα στις Μεσογειακές χώρες.

Διανύουμε μια περίοδο με ραγδαίες ανακατατάξεις και ανατροπές εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Μιας κρίσης που σαρώνει την αγορά εργασίας στην Ευρώπη αλλά και τον τόπο μας, θέτοντας τον καθένα από μας μπροστά στις ευθύνες του.

Είμαι βέβαιος ότι η Διεύθυνση του Τμήματος Δασών με τη στήριξη του Υπουργείου Γεωργίας, και με τη συμβολή των λειτουργών του Τμήματος Δασών, οι οποίοι πάντοτε χαρακτηρίζονται από υψηλό αίσθημα ευθύνης και εργατικότητας, θα αποδώσουν τα μέγιστα και θα τα καταφέρουν έτσι ώστε η οικονομική κρίση να μην επηρεάσει την ορθολογική διαχείριση των δασών και ιδιαίτερα την προστασία τους από τις πυρκαγιές.

Όλοι μαζί όμως πρέπει να συμβάλουμε στην περαιτέρω προστασία και επέκταση των δασών μας. Μόνο έτσι τα παιδιά μας θα μπορούν να ζήσουν σε συνθήκες ιδανικές, που θα τους οδηγήσουν σε μια απρόσκοπτη οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη, σε ένα υγιές περιβάλλον που να παρέχει τα εχέγγυα για ένα υψηλό επίπεδο ποιότητας ζωής.

Το μήνυμα αυτής της γιορτής και της Εβδομάδας του Δέντρου είναι πολύ σημαντικό για όλους μας γιατί το φυσικό περιβάλλον, τα δάση και τα αιωνόβια δέντρα μας αποτελούν ανεκτίμητη κληρονομιά και αναπόσπαστα στοιχεία της εθνικής μας ταυτότητας.

Οι Κύπριοι πολίτες, με την έμφυτη αγάπη τους για το πράσινο, το περιβάλλον και τον τόπο τους γενικότερα, αποτελούν την κύρια δύναμη αντιμετώπισης των προβλημάτων των κλιματικών αλλαγών, της προστασίας και της διατήρησης του πρασίνου στο τόπο μας. Η δική σας αγάπη για το πράσινο, το περιβάλλον και τον τόπο μας αποτελεί εγγύηση γιατί συμπληρώνει τη βούληση του κράτους και τις προσπάθειες των κρατικών υπηρεσιών για προστασία και ορθολογική διαχείριση των δασών μας.

Τελειώνοντας, θα ήθελα να συγχαρώ τη Διεύθυνση του Τμήματος Δασών, τον Φιλοδασικό Σύνδεσμο Κύπρου και τη Διεύθυνση και προσωπικό του Σχολείου για την άριστη οργάνωση της σημερινής γιορτής.