22/1/13

Συμμετοχή του Υπουργού Οικονομικών στο Συμβούλιο Οικονομικών και Δημοσιονομικών Θεμάτων της ΕΕ, στις Βρυξέλλες 22/01/2013

Ο Υπουργός Οικονομικών κ. Βάσος Σιαρλή συμμετείχε στο Συμβούλιο Οικονομικών και Δημοσιονομικών Θεμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ECOFIN) που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες.

Στην ημερήσια διάταξη του Συμβουλίου βρίσκονταν η Ετήσια Επισκόπηση για την Ανάπτυξη, το Σχέδιο Δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενίσχυση της καταπολέμησης της φορολογικής απάτης και της φοροδιαφυγής, καθώς και πρόταση για Απόφαση Συμβουλίου με την οποία ενδυναμώνεται η συνεργασία στον τομέα του Φόρου Χρηματοπιστωτικών Συναλλαγών.

Περαιτέρω, στο Συμβούλιο έγινε παρουσίαση του προγράμματος εργασίας της Ιρλανδικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, για το οποίο οι Υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις. Τέλος, οι Υπουργοί Οικονομικών ανασκόπησαν τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου 2012 και συζήτησαν επί μέρους θέματα.

Στο περιθώριο των εργασιών του Συμβουλίου ο Υπουργός Οικονομικών συναντήθηκε με αριθμό ομολόγων του με τους οποίους αντάλλαξε απόψεις για την πορεία υλοποίησης του κυπριακού Μνημονίου και την εφαρμογή των προνοιών της κατ΄ αρχήν συμφωνίας με την Τρόικα.

Τέλος, ο κ. Υπουργός είχε σειρά συναντήσεων με δημοσιογράφους τους οποίους ενημέρωσε για την πορεία των διαβουλεύσεων σε σχέση με τη δανειακή σύμβαση της Κύπρου και ιδιαίτερα τις ενέργειες για καθορισμό του τελικού ποσού της ανακεφαλαιοποίησης των κυπριακών τραπεζών.

Χθες το βράδυ, ο κ. Σιαρλή συμμετείχε σε συνεδρία των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, κατά την οποία, μεταξύ άλλων, συζητήθηκε η αίτηση της Κύπρου για οικονομική βοήθεια και η κατ’ αρχήν συμφωνία με την Τρόικα.