22/1/13

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Στέφανου Στεφάνου για τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία 22/01/2013

Στη Συμφωνία τεσσάρων σημείων του 1977, στο σημείο 2, ο Μακάριος περιέγραφε ως περιεχόμενο αυτό το οποίο στη συνέχεια πήρε και το όνομα διζωνική, ανέφερε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου.


Σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο της Ημερίδας που διοργάνωσε η ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ με θέμα την ιδιωτικοποίηση των τηλεπικοινωνιών, ο κ. Στεφάνου, κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις ότι η λύση που επιδιώκει η ελληνοκυπριακή πλευρά οδηγεί σε δύο κράτη και στέρηση των ελευθεριών και σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι αυτό επαναλαμβάνεται από τον κ. Λιλλήκα, τον κ. Ομήρου και τον Αρχιεπίσκοπο, είπε: «Ο κ. Λιλλήκας χθες είπε ότι δήθεν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας λέει ψέματα σε σχέση με την αναφορά στη διζωνική.

Αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας λέει ψέματα σημαίνει ότι όλοι οι προηγούμενοι Πρόεδροι της Κυπριακής Δημοκρατίας επίσης έλεγαν ψέματα, διότι η θέση για διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία είναι μια διαχρονική θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς που όλοι οι Πρόεδροι υποστήριξαν κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων.

Επίσης, σημαίνει ότι ο ίδιος ο κ. Λιλλήκας επαναλαμβάνει το ίδιο ψέμα, διότι είναι αυτός που θεωρεί μεγάλη κατάκτηση τη Συμφωνία της 8ης Ιουλίου του 2006 που προβλέπει ρητώς για διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, αλλά προφανώς έλεγε και ψέματα τον καιρό που ήταν Υπουργός Εξωτερικών της Κυβέρνησης Τάσσου Παπαδόπουλου και υπερασπιζόταν καθηκόντως την πολιτική αυτή - και σωστά έκανε – της τότε Κυβέρνησης και του τότε Προέδρου, που προέβλεπε για λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας. Και επειδή κάποιοι λένε να διαχωρίσουμε το όνομα από το περιεχόμενο, και εμείς λέμε ναι, η ουσία βρίσκεται στο περιεχόμενο, χωρίς να είναι άσχετη, βέβαια, και η ονοματολογία.

Ο Μακάριος στη συμφωνία τεσσάρων σημείων του 1977, στο σημείο 2, ακριβώς περιέγραφε ως περιεχόμενο αυτό το οποίο στη συνέχεια πήρε και το όνομα διζωνική, ότι δηλαδή στο πλαίσιο της λύσης του Κυπριακού θα υπάρχουν δύο γεωγραφικές περιοχές, τη μία θα τη διοικεί η ελληνοκυπριακή κοινότητα και την άλλη η τουρκοκυπριακή κοινότητα στο πλαίσιο του ενός ομοσπονδιακού κράτους.

Για τα ζητήματα των ελευθεριών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μέσα από τη διαπραγμάτευση που έκανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχουν επιτευχθεί διάφορα πράγματα που διασφαλίζουν ότι με τη λύση του Κυπριακού θα έχουμε αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων».