7/12/12

O Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Έθνη συμμετείχε σε συζήτηση πάνελ για τον ρόλο της ΕΕ στα Ηνωμένα Έθνη στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης 07/12/2012

Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Έθνη Πρέσβης κ. Νίκος Αιμιλίου έλαβε μέρος, στις 5 Δεκεμβρίου, σε συζήτηση πάνελ με θέμα: «Η δυναμική εξουσίας στα Ηνωμένα Έθνη και ο ρόλος των περιφερειακών οργανισμών - Η περίπτωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης», που πραγματοποιήθηκε στη Σχολή Διεθνών και Δημοσίων Σχέσεων του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης.
Το πάνελ είχε ως αντικείμενο την εξέταση της αντιπροσώπευσης της ΕΕ ως ενιαίας οντότητας στα Ηνωμένα Έθνη και τον ρόλο της στα διεθνή δρώμενα ιδιαίτερα μετά την αναβάθμιση της θέσης της στον διεθνή οργανισμό, με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης.
Στο πάνελ συμμετείχαν ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ, υπό την ιδιότητά του ως εκπροσώπου της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, ο Αναπληρωτής Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στη Νέα Υόρκη κ. Ιωάννης Βράϊλα, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος του Μεξικού στα Ηνωμένα Έθνη Πρέσβης κ. Luis Alfonso de Alba Gongora και ο Αναπληρωτής Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ινδίας στα Ηνωμένα Έθνη Πρέσβης κ. Manjeev Singh Puri. Οι ομιλητές ανέπτυξαν, υπό διαφορετική οπτική γωνία ο καθένας, τις θέσεις τους σχετικά με τη διευρυμένη αντιπροσώπευση της ΕΕ στα Ηνωμένα Έθνη ως μιας ενιαίας οντότητας και τη σημασία και το μέλλον των περιφερειακών οργανισμών εντός του συστήματος των Ηνωμένων Εθνών.
Ο Πρέσβης κ. Αιμιλίου έκανε μια ιστορική αναδρομή στην εξέλιξη των θεσμικών δομών της ΕΕ και της ευρωπαϊκής ενοποίησης καθώς και στις προσπάθειες για μια κοινή εξωτερική πολιτική με ιδιαίτερη αναφορά στη Συνθήκης της Λισαβόνας. Τόνισε την ιδιαιτερότητα της ΕΕ στο θέμα της σταδιακής εκχώρησης μέρους της εθνικής κυριαρχίας των κρατών μελών προς όφελος της κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής και ολοκλήρωσης και αναφέρθηκε στα προβλήματα που ακόμη υπάρχουν ιδιαίτερα σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής όπως έδειξε για παράδειγμα ο διχασμός της ΕΕ στην ψηφοφορία για αναβάθμιση του καθεστώτος της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ. Ο κ. Αιμιλίου αναφέρθηκε επίσης και στις εμπειρίες της Κύπρου στα Ηνωμένα Έθνη ως Προεδρεύουσας του Συμβουλίου της ΕΕ αλλά και στις προκλήσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν τα μικρά κράτη μέλη της Ένωσης κατά την άσκηση της εξάμηνης Προεδρίας στο κέντρο της πολυμερούς διπλωματίας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.
Μετά τη συζήτηση ακολούθησαν ερωτήσεις από το ακροατήριο.