7/12/12

Εκδήλωση της Κυπριακής Πρεσβείας στη Χάγη με κύριο ομιλητή τον Ολλανδό Πρωθυπουργό 07/12/2012

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται με την ευκαιρία της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Πρεσβεία της Κύπρου στη Χάγη διοργάνωσε γεύμα εργασίας, στις 5 Δεκεμβρίου, με κύριο ομιλητή τον Ολλανδό Πρωθυπουργό κ. Mark Rutte.

Στο γεύμα συμμετείχαν οι Πρέσβεις των κρατών μελών της ΕΕ, της Κροατίας και των υπό ένταξη κρατών, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καθώς και αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες της Ολλανδίας.
Στην ομιλία του ο Ολλανδός Πρωθυπουργός ανέφερε ότι, παρά τη δύσκολη συγκυρία, η εμπιστοσύνη που είχε η Ολλανδία στην Κυπριακή Προεδρία απεδείχθη δικαιολογημένη. Ευχαρίστησε την Κύπρο υπό την καθοδήγηση της οποίας, όπως είπε, έχουν γίνει σημαντικά βήματα για έξοδο της Ευρώπης από την κρίση. Ο Ολλανδός Πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στον πρόσφατο σχηματισμό της νέας ολλανδικής Κυβέρνησης και στο πρόγραμμα διακυβέρνησής της. Διατύπωσε στη συνέχεια τις απόψεις του για τη σχέση της Ολλανδίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2014-2020, την αντιμετώπιση της κρίσης στην ευρωζώνη και άλλα τρέχοντα θέματα στην ημερήσια διάταξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο Πρέσβης της Κύπρου κ. Κυριακός Κούρος, στην εισαγωγή του, παρουσίασε τη δραστηριότητα και τα μέχρι στιγμής επιτεύγματα της Κυπριακής Προεδρίας και εξέφρασε τη δέσμευση της Κύπρου να συνεχίσει να εργάζεται σκληρά μέχρι το τέλος του έτους. Ανέδειξε επίσης τη σημασία της δράσης της Κυπριακής Προεδρίας ως έντιμου μεσολαβητή ιδιαίτερα σε αυτή την περίοδο η οποία παρουσιάζει πολλές προκλήσεις για την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ακολούθησαν ερωτήσεις και σχόλια των παρευρισκομένων και συζήτηση με τον Πρωθυπουργό.