7/12/12

Ομιλία του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκη Λ. Ομήρου σε εκδήλωση στη Βουλή για απονομή τιμής στον Καθηγητή Φίλιππο Πατσαλή 07/12/2012

Η Βουλή των Αντιπροσώπων τιμά σήμερα με ιδιαίτερη υπερηφάνεια έναν εκλεκτό και πρωτοπόρο επιστήμονα, τον Καθηγητή Φίλιππο Πατσαλή, Γενικό Εκτελεστικό Ιατρικό Διευθυντή του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου.


Όταν τον Μάρτιο του 2011 πληροφορηθήκαμε για την ανακάλυψη από τον δόκτορα Φίλιππο Πατσαλή μιας νέας μη επεμβατικής μεθόδου προγεννητικής διάγνωσης του συνδρόμου Down, μόνο με μια απλή εξέταση αίματος της μητέρας, η χαρά μας ήταν ειλικρινά πολύ μεγάλη, αφού το αποτέλεσμα της έρευνας του δόκτορος Πατσαλή και των υπόλοιπων μελών της ομάδας του αποτελούσε σταθμό στην ιστορία της ιατρικής. Η ανακάλυψη αυτή, που δημοσιεύθηκε σε ένα από τα πιο έγκριτα παγκοσμίως επιστημονικά περιοδικά, το “Nature Medicine”, προσέφερε ταυτόχρονα διεθνή αναγνώριση στο Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής και στη μικρή μας πατρίδα μια θέση στον παγκόσμιο επιστημονικό χάρτη.
Δικαιώνοντας τις προσδοκίες μας ο Φίλιππος Πατσαλής συνεχίζει ακούραστος με μία ακόμη πιο ριζοσπαστική πρόταση, που εστιάζεται, σε πρώτη φάση, στην ανακάλυψη, μελέτη και πλήρη περιγραφή του ελέγχου λειτουργίας όλων των γονιδίων του εμβρύου. Στη συνέχεια θα επιχειρηθεί η αποκωδικοποίηση ολόκληρου του γονιδιώματος του εμβρύου. Έτσι, μετά την ολοκλήρωση της έρευνας σε πέντε χρόνια, η ομάδα του κ. Πατσαλή θα είναι σε θέση να παρέχει στις εγκύους μη επεμβατικό προγεννητικό έλεγχο για όλες σχεδόν τις γνωστές γενετικές παθήσεις.
Αυτή η ερευνητική πρόταση του Καθηγητή Φίλιππου Πατσαλή, καθώς και το έργο που έχει επιτελέσει κατά τη διάρκεια των τελευταίων δέκα χρόνων, είχε ως αποτέλεσμα να του απονεμηθεί η ερευνητική χρηματοδότηση ERC Advanced Grant, ύψους €2.500.000, από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας. Πρόκειται για την πιο σημαντική και πιο ανταγωνιστική διάκριση στον τομέα των ευρωπαϊκών προγραμμάτων έρευνας, η εξασφάλιση της οποίας αποτελεί ύψιστη τιμή και απόδειξη διεθνούς αναγνώρισης για τον Καθηγητή Φίλιππο Πατσαλή, το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής και την Κύπρο, αφού οι χρηματοδοτήσεις αυτές απονέμονται με μοναδικό κριτήριο την αριστεία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Φίλιππος Πατσαλής και η ομάδα του εξασφάλισαν πρόσφατα ακόμη μια ευρωπαϊκή ερευνητική χρηματοδότηση, ύψους €1.600.000, για την ανάπτυξη μιας μηχανής-εργαστηρίου για την ανάπτυξη μη επεμβατικού προγεννητικού ελέγχου.
Όλες αυτές οι επιτυχίες είναι διπλά σημαντικές αυτή την εποχή, αφού τέτοιες μεγάλες χρηματοδοτήσεις έρευνας αποδίδουν όχι μόνο επιστημονικά, αλλά και κοινωνικονομικά οφέλη για τον τόπο μας, μέσω της συνακόλουθης δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας για νέους επιστήμονες.
Επιπρόσθετα, οι επιτυχίες αυτές ενισχύουν σημαντικά την ποιότητα και το κύρος της νεοϊδρυθείσας, υπό τη διεύθυνση του Φίλιππου Πατσαλή, Σχολής Μοριακής Ιατρικής Κύπρου του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου, η οποία έχει ως κύριο στόχο να συμβάλει ως ακαδημαϊκό ίδρυμα στη δημιουργία της νέας γενιάς επιστημόνων στον τομέα των βιοϊατρικών επιστημών.
Σε αυτό το γκρίζο ζοφερό περιβάλλον της οικονομικής κρίσης, η διάκριση του Φίλιππου Πατσαλή αποτελεί όαση ελπίδας, αυτοπεποίθησης και αισιοδοξίας. Μια επιβεβαίωση ότι μπορούμε να ξεπεράσουμε τα σημερινά προβλήματα και τις δυσκολίες και να ανοίξουμε ένα καινούριο δρόμο προοπτικής και ελπίδας για το μέλλον.
Αγαπητέ κύριε Πατσαλή,
Εκ μέρους της Βουλής των Αντιπροσώπων σάς συγχαίρω για το όλο έργο σας και σας απονέμω το αργυρό μετάλλιο του Κοινοβουλίου, που αποτελεί την ύψιστη τιμητική διάκριση της Βουλής. Σας ευχαριστούμε που τιμάτε όλους εμάς και τον τόπο μας.