18/12/12

Παρέμβαση της Βουλευτή κας Αθηνάς Κυριακίδου για το θέμα της ελευθερίας των ΜΜΕ σε συνεδρία Επιτροπής της ΚΣΣΕ 18/12/2012


Στο πλαίσιο της συνεδρίας της Επιτροπής Πολιτισμού, Παιδείας και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), που άρχισε σήμερα στο Παρίσι, η Βουλευτής κα Αθηνά Κυριακίδου, σε παρέμβασή της για το θέμα της ελευθερίας των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας στην Ευρώπη, απηύθυνε δυο ερωτήσεις στον εκπρόσωπο του Υπουργείου Δικαιοσύνης της Τουρκίας. Η πρώτη ερώτηση αφορούσε στον πολύ μεγάλο αριθμό δημοσιογράφων που βρίσκονται σε κρατητήρια ή φυλακές της Τουρκίας και στο γεγονός ότι η εν λόγω χώρα έχει τον μεγαλύτερο αριθμό φυλακισμένων ανά το παγκόσμιο. Η κα Κυριακίδου ρώτησε επίσης κατά πόσο ο πολύ μεγάλος αυτός αριθμός, σε συνάρτηση με τις εν γένει αδυναμίες του δικαστικού συστήματος, συνάδουν με τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές αρχές και αξίες πάνω στις οποίες εδράζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση, της οποίας η Τουρκία φιλοδοξεί να γίνει ισότιμο μέλος.

Απαντώντας ο Τούρκος αξιωματούχος συνέδεσε το πολύ ψηλό ποσοστό φυλακισμένων δημοσιογράφων με τα αυξημένα προβλήματα που, όπως είπε, η Τουρκία αντιμετωπίζει σε σχέση με την τρομοκρατία και το κουρδικό ζήτημα. Ισχυρίστηκε δε ότι οι πλείστοι δημοσιογράφοι έχουν φυλακιστεί για αδικήματα ποινικού δικαίου και όχι για λόγους που άπτονται της ελευθερίας της έκφρασης. Υποστήριξε, τέλος, ότι η Τουρκία έχει προχωρήσει σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις του δικαστικού της συστήματος, καθ’ υπόδειξη του Συμβουλίου της Ευρώπης και άλλων διεθνών οργανισμών.