18/12/12

Αναφορά του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκη Λ. Ομήρου στο θάνατο του πρώην βουλευτή Κίκη Γιάγκου στη συνεδρία της ολομέλειας του Σώματος 18/12/2012

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Προ ημερησίας διατάξεως θα ήθελα να αναφερθώ σε ένα θλιβερό γεγονός, το θάνατο την περασμένη Κυριακή του πρώην συναδέλφου Κίκη Γιάγκου σε ηλικία 70 ετών. Ο Κίκης Γιάγκου γεννήθηκε στην Αμμόχωστο το 1942 από πολυμελή οικογένεια. Εντάχθηκε στο λαϊκό κίνημα από μικρή ηλικία και υπηρέτησε τις αξίες του μέχρι τέλους, αρχικά ως μαθητής από την ΠΕΟΜ Αμμοχώστου, ακολούθως από την ΕΔΟΝ και αργότερα από τις τάξεις του ΑΚΕΛ και της ΕΚΑ
. Διετέλεσε μέλος της Επαρχιακής Επιτροπής και της Επαρχιακής Γραμματείας του ΑΚΕΛ Αμμοχώστου για πολλές δεκαετίες, καθώς και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ από το 1986 μέχρι και το 2010. Ως συνδικαλιστής διετέλεσε Βοηθός Γραμματέας της ΕΚΑ Αμμοχώστου.

Το 1955 συνελήφθη και φυλακίστηκε από τους Άγγλους με την κατηγορία ότι διένεμε παράνομα φυλλάδια. Μετά την προσφυγιά διετέλεσε μέλος της Κεντρικής Γραμματείας της Παγκύπριας Επιτροπής Προσφύγων και Γραμματέας της Επιτροπής Προσφύγων Αμμοχώστου. Το 1991 εξελέγη βουλευτής της εκλογικής περιφέρειας Αμμοχώστου με το ΑΚΕΛ-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις, αξίωμα στο οποίο επανεξελέγη για άλλες δύο θητείες. Διετέλεσε Αναπληρωτής Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων-Εγκλωβισμένων – Αγνοουμένων - Παθόντων και της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών, καθώς και μέλος της Επιτροπής Γεωργίας και Φυσικών Πόρων και της Επιτροπής για την Εγκληματικότητα. Ο προσφυγικός αλλά και ο αγροτικός κόσμος ήταν βασικότατο μέλημά του, ειδικά κατά την κοινοβουλευτική του πορεία.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Έντονο στοιχείο της πολιτικής προσωπικότητας και της κοινοβουλευτικής δράσης του Κίκη Γιάγκου ήταν η μαχητικότητα στη διεκδίκηση των λαϊκών δικαίων. Η σεμνότητα, ο δυναμισμός, ο αλτρουισμός και ο γνήσιος ανθρωπισμός του θα μείνουν αξέχαστα σε όλους όσοι τον έχουμε γνωρίσει.

Εκφράζοντας τα ειλικρινή συλλυπητήριά μας προς την οικογένειά του και διερμηνεύοντας τα αισθήματα όλων, σας καλώ να τηρήσουμε μονόλεπτη σιγή στη μνήμη του.