6/12/12

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας Εθελοντών 06/12/2012

Με μεγάλη χαρά φιλοξενούμε σήμερα, εδώ στο Προεδρικό Μέγαρο, τους Κύπριους εθελοντές και το συντονιστικό τους όργανο, το Παγκύπριο Συντονιστικό Συμβούλιο Εθελοντισμού, με επικεφαλής τον Πρόεδρό του κ. Σταύρο Ολύμπιο, για να τιμήσουμε όλοι μαζί τη Διεθνή Ημέρα Εθελοντισμού. Με αυτόν τον τρόπο δείχνουμε εμπράκτως την εκτίμησή μας ως Πολιτεία απέναντι στον αλτρουισμό και την αφιλοκερδή αγάπη για τον άνθρωπο.

Ο εθελοντισμός στην Κύπρο έχει βαθιές ρίζες και για μεγάλα χρονικά διαστήματα έχει βοηθήσει τους λιγότερο ευνοημένους συνανθρώπους μας. Ο εθελοντισμός αποτελεί βάλσαμο για την κοινωνία μας. Το Σχέδιο Κρατικών Χορηγιών που έχει δημιουργηθεί, σε συνδυασμό με τη νομοθεσία που ρυθμίζει τη λειτουργία του Παγκύπριου Συντονιστικού Συμβουλίου Εθελοντισμού, έθεσαν γερές βάσεις για την ανάπτυξη του εθελοντισμού στην Κύπρο. Το Παγκύπριο Συντονιστικό Συμβούλιο Εθελοντισμού αποτελεί τον επίσημο συνομιλητή του κράτους για τα ζητήματα του εθελοντισμού. Η στήριξη του κράτους προς τον εθελοντισμό δεν εξαντλείται όμως εδώ. Είναι σημαντικό ότι μέσα στο 2012 έχουν διατεθεί 8,7 εκατομμύρια ευρώ σε Μη Κυβερνητικούς Οργανισμούς μέσω των κρατικών χορηγιών.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο συνεργασίας και στήριξης του εθελοντισμού βραβεύουμε σήμερα έξι εκπαιδευτικά ιδρύματα του τόπου μας για τη σημαντική προσφορά τους στον εθελοντισμό. Με αυτή μας την πράξη, αφενός δείχνουμε έμπρακτα την εκτίμησή μας στους νεαρούς εθελοντές και αφετέρου τονίζουμε τη σημασία του εθελοντισμού ανάμεσα στους νέους ανθρώπους.

Παρά την πίεση που δοκιμάζουμε ένεκα Τρόικα δεν έχουμε ιδιαίτερη μείωση της προσφοράς του κράτους για το 2013 σε ό,τι αφορά τον Εθελοντισμό και αυτό είναι κάτι που με κάνει περήφανο.
Αγαπητοί φίλοι εθελοντές,

Σήμερα ο λαός μας περνά πολύ δύσκολες ώρες ένεκα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Το παγκόσμιο νεοφιλελεύθερο μοντέλο ανάπτυξης έχει αποτύχει παταγωδώς να στηρίξει τον εργαζόμενο και τον απλό άνθρωπο. Προηγουμένως είχα συνάντηση με τους Προέδρους των Οργανώσεων Μελών των Επιχειρηματιών της Ευρώπης και με παρρησία τους έχω πει – όπως τα αναφέρω και στα Συμβούλια της ΕΕ – για την αποτυχία αυτού του μοντέλου. Εμείς τασσόμαστε υπέρ του κοινωνικού μοντέλου, υπέρ του κοινωνικού κράτους με ευαισθησίες. Όμως, δυστυχώς - οι λόγοι είναι γνωστοί - αυτή τη στιγμή γίνεται προσπάθεια να στραγγαλιστεί το κοινωνικό κράτος.

Σε αντίθεση το νεοφιλελεύθερο μοντέλο έχει βοηθήσει στη συσσώρευση υπέρμετρου πλούτου στα χέρια των λίγων. Έχει αποτύχει να καλύψει βασικές ανάγκες της κοινωνίας όπως η υγεία, η παιδεία και η στέγαση. Δυστυχώς, σε αυτές τις συνθήκες, τα κοινωνικά προβλήματα οξύνονται και οι ανισότητες διευρύνονται ακόμη περισσότερο. Η ανεργία, η φτώχεια, η ανέχεια και η δυστυχία είναι πλέον καθημερινά φαινόμενα ανάμεσα στους απλούς ανθρώπους. Ο εθελοντισμός μέσα σε αυτές τις συνθήκες έχει να επιτελέσει πολύ σημαντικό έργο.

Εκφράζω, εκ μέρους της Πολιτείας, την αμέριστη εκτίμηση απέναντι στους εθελοντές της Κύπρου για το μεγαλείο της προσφοράς τους. Εκφράζουμε την ευχή και την ελπίδα όπως οι δραστηριότητές σας διευρυνθούν ακόμη περισσότερο.

Τιμούμε τους εθελοντές του τόπου μας, γιατί επέλεξαν τον δρόμο της αγάπης και της ανιδιοτελούς προσφοράς προς τον συνάνθρωπό τους, αλλά προπαντός για τους αγώνες τους για εξάλειψη του κοινωνικού αποκλεισμού και για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής, για όλους τους συμπολίτες μας, χωρίς διακρίσεις.

Σας καλώ σε συστράτευση με το κράτος και την κοινωνική πολιτική που ασκεί, έτσι ώστε να αλληλοσυμπληρωθούν οι υπηρεσίες που προσφέρονται για την κάλυψη των μεγάλων αναγκών που αναφύονται σήμερα λόγω της οικονομικής κρίσης.

Τέλος, θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι ως Κυβέρνηση, θα συνεχίσουμε να προωθούμε και να στηρίζουμε τον εθελοντισμό, προσφέροντας την απαραίτητη οικονομική και τεχνική στήριξη.

Σας ευχαριστώ θερμά από καρδιάς και σας εύχομαι Καλά Χριστούγεννα και Καλό Νέο Έτος. Και ψηλά το κεφάλι. Θα αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες ακόμη μια φορά, θα τις ξεπεράσουμε και θα δημιουργήσουμε ένα ευτυχισμένο μέλλον για αυτό τον λαό. Υπάρχουν οι δυνατότητες, φτάνει να είμαστε ενωμένοι, φτάνει εμείς που νιώθουμε τον πόνο των ανθρώπων που έχουν ανάγκη να συνεχίσουμε, να συνεχίσουμε να είμαστε στρατευμένοι σε αυτή την υπόθεση.