14/11/12

Χαιρετισμός του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Νεοκλή Συλικιώτη στη Γενική Συνέλευση του CIPA 14/11/2012

Σε περιόδους διεθνούς οικονομικής ύφεσης, όπως η παρούσα που μαστίζει την παγκόσμια οικονομία, η προσέλκυση ξένων επενδύσεων σε μια χώρα είναι ιδιαίτερα σημαντικός παράγοντας στη διατήρηση ενός ικανοποιητικού ρυθμού ανάπτυξης.


Η Κύπρος, έχοντας μια ανοικτή οικονομία, επηρεάστηκε από τις διεθνείς εξελίξεις στον χρηματοοικονομικό τομέα, ιδιαίτερα με την έκθεση των κυπριακών τραπεζών στα ελληνικά ομόλογα αλλά και γενικά στην ελληνική οικονομία. Ως εκ τούτου καλούμαστε επειγόντως να αντιμετωπίσουμε αυτήν την κατάσταση, λαμβάνοντας δραστικά μέτρα για προστασία του χρηματοοικονομικού περιβάλλοντος της Κύπρου και προωθώντας την ανάπτυξη έτσι που η κυπριακή οικονομία να οδηγηθεί το συντομότερο δυνατό σε ανάκαμψη και σταθερότητα.


Ιδιαίτερα αυτές τις ημέρες που ζούμε σε ρυθμούς Τρόικα θα επαναλάβω πως η ΕΕ έχει ήδη πάρει ένα μάθημα. Προωθώντας μνημόνια που υιοθετούν απλώς και μόνο αυστηρά μέτρα λιτότητας, χωρίς ταυτόχρονη ενίσχυση της ανάπτυξης, το μόνο που επιτυγχάνουμε είναι ανακύκλωση της οικονομικής ύφεσης. Αυτό απέδειξε το παράδειγμα της Ελλάδας, της Πορτογαλίας, ακόμη και της Ιρλανδίας. Γι αυτό και στην Κύπρο είναι σημαντικό να προχωρήσουμε σε διαρθρωτικές αλλαγές και ταυτόχρονα στην ενίσχυση της ανάπτυξης.


Η οικονομική ανάπτυξη μιας χώρας εξαρτάται από την ικανότητά της να δημιουργήσει τις αναγκαίες υποδομές, να διαμορφώσει ένα ελκυστικό επενδυτικό περιβάλλον με κατάλληλο θεσμικό και ρυθμιστικό πλαίσιο και να αναβαθμίσει και να αξιοποιήσει στον μέγιστο βαθμό τους διαθέσιμους πόρους και, ιδιαίτερα, το ανθρώπινό της δυναμικό. Αυτά τα χαρακτηριστικά κυρίως, μαζί με άλλα, καθορίζουν πόσο ανταγωνιστική είναι η συγκεκριμένη οικονομία έναντι άλλων χωρών, ενώ συνθέτουν επίσης την εικόνα της χώρας ως ελκυστικού επενδυτικού προορισμού για τους ξένους επενδυτές. Η ροή ξένων επενδύσεων, ιδίως σε τομείς στρατηγικής προτεραιότητας μιας χώρας, είναι σημαντικός παράγοντας στην οικονομική της ανάπτυξη, ιδιαίτερα σε περιόδους κατά τις οποίες παρατηρείται ουσιαστική μείωση των ροών αυτών παγκόσμια ως συνέπεια της οικονομικής κρίσης.


Επιβάλλεται λοιπόν να ενισχύσουμε τις προσπάθειές μας ώστε να ενθαρρύνουμε και πείσουμε ξένες επιχειρήσεις και επενδυτές να περιλαμβάνουν και την Κύπρο ως πιθανό προορισμό στην υλοποίηση των στρατηγικών τους σχεδιασμών για επέκταση σε άλλους γεωγραφικούς χώρους και για διεθνοποίηση. Ο έντονος διεθνής ανταγωνισμός που επικρατεί στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων υπαγορεύει την από μέρους μας ανάλογη προσέγγιση. Μια προσέγγιση που από την μια θα διασφαλίσει και θα αναπτύξει ακόμη περισσότερο τον τομέα των διεθνών επιχειρήσεων και από την άλλη θα συμβάλει στην αύξηση της ροής ξένων επενδύσεων σε τομείς και δραστηριότητες που θα οδηγήσουν την οικονομία μας, αυτές τις πολύ δύσκολες ώρες, στην ανάκαμψη.


Η Κύπρος διαθέτει χαρακτηριστικά που της δίνουν τη δυνατότητα να αντεπεξέλθει με επιτυχία στον διεθνή ανταγωνισμό. Η γεωστρατηγική θέση της χώρας μας, η ανακάλυψη σημαντικών ποσοτήτων φυσικού αερίου, η δικτύωση και οι καλές σχέσεις με όλες σχεδόν τις χώρες της περιοχής, το ευρύ φάσμα διμερών συμφωνιών αποφυγής διπλής φορολογίας, η ποιότητα του ανθρώπινου δυναμικού και των υπηρεσιών που προσφέρονται, καθώς επίσης και ο χαμηλότερος συντελεστής εταιρικής φορολογίας στην ΕΕ είναι μόνο μερικά από τα χαρακτηριστικά που μας έχουν αναδείξει όχι μόνο ως ελκυστικό επενδυτικό προορισμό, αλλά και ως γέφυρα μέσω της οποίας διενεργούνται επενδύσεις σε άλλες χώρες.


Η περαιτέρω ενίσχυση της εικόνας μας διεθνώς εξαρτάται, όμως, και από τις μεταρρυθμίσεις και τον εκσυγχρονισμό στο θεσμικό πλαίσιο το οποίο διαμορφώνει το επιχειρηματικό και επενδυτικό περιβάλλον στη χώρα μας. Εξίσου σημαντική είναι και η ικανότητα των κρατικών Υπηρεσιών και άλλων δημόσιων Αρχών να ανταποκριθούν με ευελιξία, χωρίς καθυστερήσεις και με φιλικότητα στην εξυπηρέτηση των ξένων αλλά και των Κυπρίων επενδυτών.


Ο Κυπριακός Οργανισμός Προσέλκυσης Επενδύσεων, μέσα στις σημερινές αντίξοες οικονομικές συνθήκες, καλείται να αναλάβει μια συνεχή, συνεπή και επίμονη εκστρατεία προβολής και προώθησης της Κύπρου με επαγγελματισμό και αξιοπιστία, μέσα από άρτια οργανωμένες και στοχευμένες δραστηριότητες. Καλείται επίσης να συνεχίσει ακούραστα τις ενέργειες συνηγορίας για μεταρρυθμίσεις και βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος, καθώς και τις ενέργειες υποστήριξης προς τους υφιστάμενους ξένους επενδυτές.


Με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει στην παρούσα φάση η κυπριακή οικονομία, η ταχεία αδειοδότηση και υλοποίηση επενδύσεων στρατηγικής σημασίας είναι επιτακτική, για να δοθεί ώθηση για ανάπτυξη και ανάκαμψη της οικονομίας μας. Ως εκ τούτου, στο πλαίσιο της Κυβερνητικής Πολιτικής για προώθηση των Στρατηγικών Επενδύσεων, το Υπουργικό Συμβούλιο στην συνεδρία στις 27 περασμένου Ιουλίου αποφάσισε τη σύσταση Μηχανισμού Ταχείας Αδειοδότησης/Υλοποίησης Στρατηγικών Επενδύσεων, με αποστολή την επίσπευση των διαδικασιών σε συντονισμό με εμπλεκόμενες δημόσιες Αρχές. Απώτερος σκοπός είναι η ταχεία χορήγηση των αδειών και η άμεση υλοποίηση και έναρξη λειτουργίας, σύμφωνα με τις πρόνοιες των σχετικών Νομοθεσιών. Για την υποστήριξη του Μηχανισμού έχει συσταθεί Υπουργική Επιτροπή στην οποία μετέχει και ο CIPA, ο οποίος έχει οριστεί και ως το πρώτο σημείο επαφής και αξιολόγησης για όλες τις νέες επενδυτικές προτάσεις που πληρούν τα κριτήρια των στρατηγικών επενδύσεων.


Ως το αρμόδιο Υπουργείο, θέλω να διαβεβαιώσω ότι ο CIPA έχει την πλήρη υποστήριξή μας στο έργο του. Μέσα στην πενταετή διαδρομή του έχει παράξει ουσιαστικό έργο και έχει δώσει ήδη δείγματα γραφής για τις δυνατότητές του. Είμαστε δε βέβαιοι ότι με τη δική μας στήριξη θα συνεχίσει να εκπληρώνει την αποστολή του με στοχευμένες δραστηριότητες υψηλού επιπέδου, για την επίτευξη των στόχων του για προώθηση της Κύπρου στο εξωτερικό ως ελκυστικού επενδυτικού προορισμού και για ανάδειξή της ως Διεθνούς Κέντρου Παροχής Υπηρεσιών.


Για εμάς στο Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού ο CIPA αποτελεί τον στενό μας συνεργάτη και επίσημο φορέα τον οποίο συμβουλευόμαστε σε θέματα πολιτικής και στρατηγικής που αφορούν στις ξένες επενδύσεις. Η δικτύωσή του με τις διεθνείς επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο και με τους φορείς του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα που εμπλέκονται στην παροχή υπηρεσιών σε ξένους επενδυτές του δίνουν τη μοναδική ευκαιρία να αφουγκράζεται και να μεταφέρει με αξιόπιστο τρόπο τα μηνύματα για βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος της χώρας.


Γι’ αυτό πρόθεση και διαβεβαίωσή μας είναι ότι θα εξετάζουμε το συντομότερο δυνατό και με προσοχή τις εισηγήσεις του Οργανισμού για μέτρα που στοχεύουν στη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου, του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και των υποδομών. Παράλληλα, ο Οργανισμός θα συνεχίσει να τυγχάνει της απόλυτης στήριξής μας στο έργο της προβολής και προώθησης της Κύπρου στο εξωτερικό ως επενδυτικού κέντρου για προσέλκυση ξένων επενδύσεων.


Καταλήγοντας, θα ήθελα να εκφράσω τις θερμές ευχαριστίες μου προς τον Πρόεδρο και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου για την προσφορά και το έργο που απλόχερα και αφιλοκερδώς προσφέρουν στον Οργανισμό.


Να συγχαρώ και να ευχαριστήσω, επίσης:


• Τον πρώην Γενικό Διευθυντή του Οργανισμού κ. Σωτήρη Σωτηρίου, που ως πρώτος Διευθυντής ηγήθηκε του Οργανισμού από το ξεκίνημα του και μέσα από την εργασία του βοήθησε στη θεμελίωσή του, δίνοντας του γερές βάσεις και προοπτική για το μέλλον.

• Τον νέο Γενικό Διευθυντή που έχει ήδη αναλάβει να συνεχίσει το έργο του Οργανισμού με ενθουσιασμό, δίνοντας του νέα πνοή και ώθηση για επίτευξη της σημαντικής αποστολής του, την οποία οι διεθνείς και τοπικές συγκυρίες αναδεικνύουν σε καθοριστική.


• Το ολιγάριθμο μεν αλλά άρτια καταρτισμένο προσωπικό του CIPA για τον ενθουσιασμό με τον οποίο εργάζονται και που όλοι συλλογικά, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, έκαναν έντονη και απαραίτητη την παρουσία του Οργανισμού τόσο στην Κύπρο, αλλά κυρίως στο εξωτερικό.


Διαβεβαιώνω ότι το Υπουργείο του οποίου προΐσταμαι αλλά και εγώ προσωπικά θα συνεχίσουμε τη στενή και αγαστή συνεργασία μας με τον Κυπριακό Οργανισμό Προσέλκυσης Επενδύσεων, συμμετέχοντας και υποστηρίζοντας τις προσπάθειες και δράσεις του στη βάση της αποστολής και των αρμοδιοτήτων του.