14/11/12

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια στην ετήσια Γενική Συνέλευση του Κυπριακού Οργανισμού Προώθησης Επενδύσεων (CIPA), στη Λευκωσία 14/11/2012

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση αποδέχθηκα την πρόσκληση του Κυπριακού Οργανισμού Προώθησης Επενδύσεων (CIPA) να χαιρετήσω τη σημερινή Ετήσια Γενική Συνέλευση. Ο λόγος είναι γιατί θεωρώ ότι το έργο που επιτελεί ο Οργανισμός αυτός είναι εξαιρετικά σημαντικό για την πρόοδο και την ανάπτυξη μιας χώρας όπως είναι η Κύπρος.

Η σημασία του έργου αυτού ενισχύεται μπροστά στις δυσκολίες που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε ως λαός στο πλαίσιο μιας παγκόσμιας και αδυσώπητης οικονομικής κρίσης της οποίας το εύρος και το βάθος είναι ακόμη δύσκολο να υπολογιστούν. Μεγάλες οικονομίες της Ευρώπης, όπως είναι για παράδειγμα αυτή της Ισπανίας, βρίσκονται ένα σκαλί πριν τον μηχανισμό στήριξης και οι λαοί ζουν τις εξελίξεις με κομμένη την ανάσα. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο γινόμαστε μάρτυρες διαφορετικών προσεγγίσεων οι οποίες δυσχεραίνουν την εφαρμογή των αναγκαίων πολιτικών αποφάσεων για να ξεφύγουμε από τη λογική της αυστηρής λιτότητας και να δοθεί έμφαση στην ανάπτυξη.


Η Κύπρος, δυστυχώς, δεν μπορούσε εκ των πραγμάτων, με τις διαστάσεις που έχει πάρει αυτή η κρίση, να παραμείνει ανεπηρέαστη. Στην περίπτωση της Κύπρου το πρόβλημα πήρε τις σημερινές διαστάσεις λόγω της υπερβολικής έκθεσης του τραπεζικού τομέα στα ελληνικά ομόλογα και στην ελληνική οικονομία εν γένει. Δυστυχώς η ελλιπής εποπτεία του κρίσιμου αυτού τομέα οδήγησε τα πράγματα να διολισθήσουν και να συμπαρασύρουν την οικονομία του τόπου στην κατάσταση που βρισκόμαστε σήμερα. Εκτός των λεγομένων αγορών και χωρίς προοπτική δανεισμού για αναχρηματοδότηση του δημόσιου χρέους, αναγκαστήκαμε να προσφύγουμε στον Μηχανισμό Στήριξης της ΕΕ. Δεν θα κουραστούμε να επαναλαμβάνουμε ότι δεν έχουμε προσφύγει στον μηχανισμό για να καλύψουμε ανάγκες μερικών εκατοντάδων εκατομμυρίων που αντιστοιχούν στα δήθεν μέτρα που έπρεπε να λάβει η Κυβέρνηση και δεν έλαβε. Προσφύγαμε στον μηχανισμό για να καλύψουμε τα δισεκατομμύρια των αναγκών του τραπεζικού συστήματος. Εάν τονίζουμε αυτό το σημείο δεν είναι για να αποσείσουμε ευθύνες, αλλά για να πούμε την αλήθεια και να στείλουμε το μήνυμα παντού ότι η κυπριακή οικονομία έχει γερές βάσεις και με σωστές κινήσεις μπορεί να ανακάμψει.


Σε αυτή τη διαπραγμάτευση έχουμε με σοβαρότητα και διεκδικητικότητα προτάξει τις θέσεις τις οποίες συμφωνήσαμε με τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις του τόπου και τους κοινωνικούς εταίρους. Αυτές αφορούν τη διαφύλαξη σημαντικών εργασιακών δικαιωμάτων και θεσμών των εργαζομένων έτσι ώστε αφενός να διαφυλαχθεί η ποιότητα ζωής και αφετέρου να διατηρηθεί η προοπτική ανάπτυξης. Σημαντική παράμετρος είναι επίσης η διαφύλαξη της εθνικής κυριαρχίας σε κρίσιμους τομείς. Έχουμε προτείνει επίσης μέτρα για τη διαφύλαξη του κοινωνικού κράτους και του κοινωνικού πλούτου του λαού μας ο οποίος έχει διαχρονικά επενδυθεί στους ημικρατικούς οργανισμούς του τόπου.


Η διαπραγμάτευση είναι δύσκολη, όπως εξάλλου αναμενόταν. Πολιτικοί όροι που υποβάλλονται από την Τρόικα είναι δύσκολο να γίνουν αποδεκτοί. Βέβαια σε αυτή τη διαπραγμάτευση ο παράγοντας χρόνος είναι σημαντικός. Θα πρέπει όλοι, όμως, να απαντήσουμε στο ερώτημα κατά πόσον ο παράγοντας χρόνος αποτελεί τη μοναδική σημαντική παράμετρο. Στη δική μας αντίληψη, η ουσία, το περιεχόμενο της συμφωνίας είναι πιο καθοριστική παράμετρος αφού θα καθορίσει το μέλλον του τόπου και του λαού για τα επόμενα χρόνια. Άλλωστε ο παράγοντας χρόνος δεν εξαρτάται τόσο από εμάς αφού η Τρόικα συνεχίζει τη μελέτη και έρευνα διαφόρων στοιχείων, και την ίδια στιγμή όλοι αναμένουμε να ξεκαθαρίσει μια βασική συνιστώσα των συζητήσεων, που είναι ασφαλώς οι πραγματικές ανάγκες των τραπεζών.


Εξακολουθούμε με σοβαρότητα να εμμένουμε στη θέση ότι η Κύπρος, με το μέγεθος της οικονομίας της και με τις προοπτικές που έχουμε διανοίξει στον τομέα των υδρογονανθράκων, μπορεί με ισορροπημένα μέτρα που θα εξυγιάνουν τον τραπεζικό τομέα και τα δημόσια οικονομικά να βγει δυνατή μέσα από αυτή τη δύσκολη συγκυρία. Η προοπτική του φυσικού αερίου αποτελεί τη σημαντικότερη προοπτική για τον τόπο τα τελευταία 50 χρόνια. Καλώ όλους να σταματήσουν την παραφιλολογία και τις αχρείαστες αντιπαραθέσεις γύρω από το κορυφαίο αυτό εθνικό κεφάλαιο, γιατί μόνο ζημιά δημιουργούν.


Ο Κυπριακός Οργανισμός Προώθησης Επενδύσεων από τη σύσταση του ως μη κερδοσκοπική εταιρεία ιδιωτικού δικαίου το 2007 διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στον τομέα της προσέλκυσης νέων επενδύσεων στον τόπο. Η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας εκπροσωπείται στον CIPA από τον Υπουργό Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού.


Η αποστολή του CIPA είναι πολύπλευρη και συμβάλλει ουσιαστικά στην ενεργοποίηση και διατήρηση της οικονομικής ανάπτυξης της Κύπρου με την αύξηση της ροής ξένων επενδύσεων σε τεχνολογικά αναβαθμισμένες και υψηλής προστιθέμενης αξίας επιχειρηματικές δραστηριότητες. Αυτές οι δραστηριότητες κινούνται πάνω σε τρεις βασικούς άξονες δράσης και αφορούν στα ακόλουθα:


• Στην προώθηση της Κύπρου ως ελκυστικού προορισμού επενδύσεων σε τομείς προτεραιότητας της οικονομίας, σύμφωνα με το Στρατηγικό Σχέδιο Ανάπτυξης της Κυβέρνησης, και την ανάδειξη της ως αξιόπιστου διεθνούς επιχειρηματικού κέντρου.

• Στην υποβολή εισηγήσεων για θεσμικές, νομοθετικές και διοικητικές αναθεωρήσεις και μεταρρυθμίσεις με στόχο τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και την υλοποίηση/αναβάθμιση υποδομών.

• Στην παροχή υπηρεσιών υποστήριξης και διευκόλυνσης για την ταχεία υλοποίηση νέων ξένων επενδύσεων καθώς και υπηρεσιών μετά την επένδυση, ώστε οι ξένοι επενδυτές να παραμείνουν και να αναπτύξουν περαιτέρω τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες.


Στο πλαίσιο προώθησης της Κύπρου ως επενδυτικού προορισμού ο Οργανισμός, λαμβάνοντας υπόψη τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Κύπρου, έχει εστιάσει τις ενέργειες του σε τομείς προτεραιότητας που είναι ο χρηματοπιστωτικός τομέας, η ναυτιλία, οι επαγγελματικές υπηρεσίες, η παιδεία, ο αθλητικός τουρισμός, οι ιατρικές υπηρεσίες, η τεχνολογία πληροφοριών και επικοινωνίας, η ενέργεια, η έρευνα και η ανάπτυξη.


Στο πλαίσιο αυτό ο Οργανισμός διοργάνωσε εκδηλώσεις στο εσωτερικό, και κυρίως στο εξωτερικό, καλύπτοντας περιοχές της Ασίας, Μέσης Ανατολής, Ευρώπης και Αφρικής. Παράλληλα έλαβε μέρος σε διεθνείς εκθέσεις και παρουσίασε σε στοχευμένο ακροατήριο τα πλεονεκτήματα της Κύπρου διεθνώς. Είναι τιμητικό για τον CIPA αλλά και για την Κύπρο γενικότερα το γεγονός ότι ο Οργανισμός κατέλαβε την 5η θέση παγκόσμια ανάμεσα σε 189 Οργανισμούς για την άριστη παροχή πληροφοριών στους επενδυτές από το “Global Investment Promotion Best Practices 2012 Report” της Διεθνούς Τράπεζας.


Με τη συμβολή και τις εισηγήσεις του CIPA έχουν γίνει σημαντικά βήματα για την πάταξη της γραφειοκρατίας σε ό,τι αφορά στις αδειοδοτήσεις μεγάλων επενδυτικών έργων, μέσω της πρόσφατης Υπουργικής Απόφασης που άναψε το πράσινο φως για την σύσταση του «Μηχανισμού Ταχείας Αδειοδότησης/Υλοποίησης Στρατηγικών Επενδύσεων». Είναι με την άμεση εμπλοκή του CIPA και τις έγκαιρες κινήσεις αυτής της Κυβέρνησης που υφιστάμενες μεγάλες επενδύσεις βρίσκονται σήμερα σε εξέλιξη, όπως είναι η Μαρίνα της Λεμεσού και το τερματικό που κατασκευάζει η εταιρεία VTTI στο Βασιλικό. Ο CIPA έχει επίσης συμβάλει καθοριστικά στην αύξηση των πωλήσεων ακίνητης περιουσίας σε ξένους επενδυτές με σκοπό την απόκτηση άδειας μόνιμης παραμονής.


Με τη σημερινή ευκαιρία θα ήθελα να εκφράσω την αμέριστη συμπαράσταση της Κυβέρνησης στο έργο που επιτελεί ο Οργανισμός και να ευχαριστήσω το Συμβούλιο και το προσωπικό του Οργανισμού για τις άοκνες και αδιάλειπτες προσπάθειες τους στον τομέα της προσέλκυσης ξένων επενδύσεων. Στις δύσκολες ώρες που περνά ο τόπος αυτή τη στιγμή έχουμε σε ύψιστο βαθμό ανάγκη τόσο την προσέλκυση κεφαλαίων όσο και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.


Εύχομαι όπως οι σημερινές εργασίες σας καταστήσουν τον Οργανισμό αυτό ακόμη πιο αποδοτικό και διεκδικητικό έτσι ώστε να φέρει σε πέρας το έργο που του έχει αναθέσει η Πολιτεία με απώτερο στόχο η Κύπρος να καταστεί ένα από τα πιο σημαντικά κέντρα χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και ξένων επενδύσεων.