27/11/12

Εισαγωγική ομιλία του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας κ. Νίκου Τορναρίτη κατά την συνάντησή της με αντιπροσωπεία της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων 27/11/2012


Κύριε Πρόεδρε της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων,
Αγαπητοί συνάδελφοι,

Με μεγάλη τιμή σας καλωσορίζω στη σημερινή κοινή συνεδρία που πραγματοποιείται μεταξύ των δύο ομόλογων Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Κύπρου και Ελλάδας.

Μέσα από τη σημερινή συνεδρία θα δοθεί η ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις πάνω σε σημαντικά ζητήματα που αφορούν τους κρίσιμους τομείς της παιδείας.

Όπως είναι γνωστό, οι συναντήσεις των δύο Επιτροπών πραγματοποιούνται στο πλαίσιο συμφωνίας που έγινε μεταξύ τους τον Φεβρουάριο του 2009, με σκοπό την ανταλλαγή επισκέψεων πάνω σε τακτική βάση, ώστε η συνεργασία τους να καταστεί πιο ουσιαστική και να αποφέρει θετικά αποτελέσματα και για τις δύο πλευρές.

Η συνεργασία αυτή είναι αναγκαία λόγω του ότι τα θέματα παιδείας και τα εκπαιδευτικά προγράμματα Κύπρου - Ελλάδας είναι στενά συνδεδεμένα. Νιώθω μεγάλη ικανοποίηση που η ανταλλαγή αυτή των επισκέψεων βαίνει σε καλό δρόμο και σιγά σιγά γίνεται πιο ουσιαστική.

Στο πλαίσιο της τελευταίας συνάντησης που είχαμε με αντιπροσωπεία της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων στις 13 Μαρτίου 2012 στην Αθήνα, υπήρξε μια παραγωγική και ενδιαφέρουσα συζήτηση, δίδοντας βαρύτητα σε θέματα που αφορούσαν μεταξύ άλλων, την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, το περιεχόμενο και την εφαρμογή των αναλυτικών προγραμμάτων, την έρευνα και την τεχνολογία, καθώς και τις αλλαγές που προωθούνται στην τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Ελλάδα, οι οποίες επηρεάζουν τους Κύπριους φοιτητές.

Επιπρόσθετα, στο πλαίσιο της πιο πάνω συνάντησης είχε επισημανθεί από δικής μας πλευράς η ανάγκη για ενδυνάμωση του σωστού επαγγελματικού προσανατολισμού και της επαγγελματικής εκπαίδευσης, ώστε η επιλογή των σπουδών να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες της αγοράς εργασίας. Αυτό πιστεύεται ότι θα συμβάλει στην αντιμετώπιση της ανεργίας που μαστίζει τη νεολαία μας.

Αξίζει να αναφέρω ότι έγινε ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη όπως οι δύο Επιτροπές συνεργαστούν με στόχο τη διάδοση και προβολή της ελληνικής γλώσσας, αλλά και την ενίσχυση των κλασσικών σπουδών.

Τη δύσκολη αυτή χρονική περίοδο που διανύουμε τόσο εμείς όσο και τα υπόλοιπα κράτη της ΕΕ, η οικονομική κρίση υποδεικνύει ότι ίσως ήλθε η ώρα τα εκπαιδευτικά συστήματα να αλλάξουν. Γι’ αυτό πρέπει να αντιδράσουμε άμεσα και να κτίσουμε ξανά πάνω στις σωστές βάσεις τη γνώση, δίδοντας προτεραιότητα στον τομέα της εξειδίκευσης και της παραγωγικής διαδικασίας. Θα πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια ώστε να μην χαθεί το κοινωνικό μοντέλο της ευημερίας.

Επομένως θα πρέπει η εκπαίδευση να εκσυγχρονιστεί και να δημιουργηθούν νέες ευκαιρίες μάθησης για τους νέους ανάλογα με τις δυνατότητες και δεξιότητές τους.

Πιστεύω ότι στο επίπεδο της περαιτέρω συνεργασίας μας που θα αναπτυχθεί θα καταστεί δυνατόν να εξευρεθούν οι σωστές λύσεις.

Στο πλαίσιο της σημερινής συνεδρίας θα προσπαθήσουμε να επισημάνουμε, ξανά, τα διάφορα σοβαρά προβλήματα που ταλανίζουν την παιδεία και τα οποία απαιτούν επιτακτική λύση.

Γι’ αυτό θα ήθελα να επικεντρωθούμε στην προσπάθεια αυτή, ώστε η συνεδρίαση μας σήμερα να γίνει πιο αποδοτική. Ειδικότερα, όπως και εσείς μας έχετε υποδείξει, η συζήτηση μπορεί να εστιαστεί στα ακόλουθα σημαντικά θέματα:

· Στις νέες αλλαγές που επιφέρει η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
· Στην εισαγωγή νέας τεχνολογίας στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
· Στον τρόπο εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
· Στα αναλυτικά προγράμματα διδακτέας ύλης.
· Στην οικονομική κρίση και στις επιπτώσεις της στα εκπαιδευτικά προγράμματα
· Στη διάδοση της ελληνικής γλώσσας.
· Στις μεταγραφές Κυπρίων φοιτητών στα ελληνικά πανεπιστήμια, ιδιαίτερα των προερχόμενων από πολύτεκνες οικογένειες.

Φίλοι συνάδελφοι,

Ας συνεργαστούμε για ένα καλύτερο μέλλον για τους νέους χωρίς προβλήματα για μια καλύτερη παιδεία και μόρφωση.