24/11/12

Χαιρετισμός της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κας Σωτηρούλας Χαραλάμπους στη Γενική Συνέλευση των Μελών του Ταμείου Προνοίας των Εργατοϋπαλλήλων της Οικοδομικής Βιομηχανίας και Συναφών Κλάδων Κύπρου, στη Λευκωσία 24/11/2012

Εκ μέρους της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κας Σωτηρούλας Χαραλάμπους χαιρετίζω την πρώτη Τακτική Παγκύπρια Γενική Συνέλευση των Μελών του Ταμείου Προνοίας των Εργατοϋπαλλήλων της Οικοδομικής Βιομηχανίας και Συναφών Κλάδων Κύπρου.

Ο θεσμός των Ταμείων Προνοίας αποτελεί μια από τις σημαντικότερες κατακτήσεις των εργαζομένων στην Κύπρο, καθώς τα ωφελήματα που παρέχονται, όπως αυτά διαμορφώνονται μέσα από τη συνετή διαχείριση των εισφορών που καταβάλλονται από εργοδότες και εργαζόμενους, ενισχύουν το μέλος σε περίπτωση μόνιμης ανικανότητας για εργασία, κατά τον τερματισμό της απασχόλησης και την αφυπηρέτησή του, ή τους νόμιμους δικαιούχους του σε περίπτωση θανάτου. Περαιτέρω, οι παροχές από Ταμεία Προνοίας κατά την αφυπηρέτηση, ως παροχές του δεύτερου συνταξιοδοτικού πυλώνα, μαζί με τις παροχές του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων ως παροχές του πρώτου συνταξιοδοτικού πυλώνα, συμβάλλουν στη διασφάλιση ενός ικανοποιητικού βιοτικού επιπέδου κατά τη συνταξιοδότηση.


Η διεθνής και εγχώρια οικονομική κρίση δεν έχουν επηρεάσει σε σημαντικό βαθμό τις αποδόσεις των επενδύσεων της πλειοψηφίας των Ταμείων, καθώς η επενδυτική πολιτική τους παραμένει συντηρητική, με επενδύσεις χαμηλού ρίσκου. Tα Ταμεία Προνοίας καλούνται να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που διαμορφώνονται από νέα δεδομένα που έχει επιφέρει η οικονομική κρίση και να επαναξιολογήσουν την επενδυτική τους πολιτική, καθώς και τα επίπεδα ρευστότητας που πρέπει να τηρούν για να ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις προς τα μέλη τους.


Θα ήθελα να τονίσω ότι η ορθή και αποτελεσματική διαχείριση των Ταμείων, και ιδιαίτερα των επενδύσεών τους από τη Διαχειριστική Επιτροπή, αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο για τη διασφάλιση των ωφελημάτων των μελών τους.


Η Αρμόδια Αρχή Ταμείων Επαγγελματικών Συνταξιοδοτικών Παροχών έχει την ευθύνη της εφαρμογής του Νόμου περί της Ίδρυσης, των Δραστηριοτήτων και της Εποπτείας των Ταμείων Επαγγελματικών Συνταξιοδοτικών Παροχών (Ν.146(Ι)/2006) ο οποίος εμπερικλείει τις πρόνοιες της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2003/41/ΕΚ. Ο νόμος διασφαλίζει την αποτελεσματική εποπτεία των Ταμείων και την ορθή λειτουργία και διαχείρισή τους, με την εισαγωγή ενός αυστηρού εποπτικού πλαισίου και κανόνων διαχείρισης των επενδύσεων. Περαιτέρω, καθορίζει ότι η Διαχειριστική Επιτροπή κάθε Ταμείου θα πρέπει να αποτελείται από έντιμα άτομα τα οποία είτε τα ίδια διαθέτουν τα κατάλληλα επαγγελματικά προσόντα και εμπειρία, είτε επικουρούνται από προσληφθέντες συμβούλους με τα κατάλληλα προσόντα και εμπειρία.


Όσον αφορά στη βελτίωση και τον εκσυγχρονισμό του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου, η Αρμόδια Αρχή έχει ετοιμάσει νομοσχέδιο στο οποίο έχουν ενοποιηθεί ο προαναφερθείς νόμος και ο περί Ταμείων Προνοίας Νόμος Ν.44/81 και επιπλέον, έχουν προστεθεί σημαντικές βελτιώσεις όσον αφορά στην αποτελεσματικότητα του νόμου.


Το εν λόγω νομοσχέδιο έχει συζητηθεί στα πλαίσια συνεδριάσεων του Συμβουλίου Ταμείων Επαγγελματικών Συνταξιοδοτικών Παροχών, καθώς και της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Αναμένουμε ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων θα προχωρήσει τάχιστα στην ψήφισή του. Επίσης, η Αρμόδια Αρχή έχει προετοιμάσει την έκδοση των Κανονισμών της νέας ενοποιημένης νομοθεσίας που θα αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της.


Το Ταμείο Προνοίας της Οικοδομικής Βιομηχανίας συνιστά ένα από τα μεγαλύτερα Ταμεία Προνοίας που λειτουργούν σήμερα στην Κύπρο και τα μέλη του αριθμούν μερικές χιλιάδες. Από την ίδρυσή του το 1968, παρέχει ωφελήματα και αποτελεί στήριγμα προς τους εργαζόμενους στην οικοδομική βιομηχανία. Οι εκάστοτε Διαχειριστικές Επιτροπές του Ταμείου καθώς και η Διεύθυνση και το προσωπικό του επιτελούν αξιόλογο έργο όλα αυτά τα χρόνια και αξίζουν συγχαρητήρια.


Δυστυχώς, ο κλάδος της οικοδομικής βιομηχανίας έχει υποστεί τις μεγαλύτερες συνέπειες από την παρούσα οικονομική κρίση και αναπόφευκτα, το Ταμείο Προνοίας έχει επίσης επηρεαστεί. Ένα από τα σημαντικά προβλήματα που έχουν παρουσιαστεί είναι αυτό της παράλειψης καταβολής εισφορών προς το Ταμείο από εργοδότες, το οποίο αποτελεί ποινικό αδίκημα σύμφωνα με τη νομοθεσία. Η Αρμόδια Αρχή έχει στενή συνεργασία με τη Διαχειριστική Επιτροπή για πάταξη αυτού του φαινομένου, και ήδη έχουν ασκηθεί δεκάδες ποινικές διώξεις εναντίον εργοδοτών που έχουν παραβιάσει τις πρόνοιες της νομοθεσίας, και ως αποτέλεσμα αρκετοί από αυτούς έχουν ήδη συμμορφωθεί.


Θα ήθελα να εκφράσω τη βεβαιότητα ότι η παρούσα Διαχειριστική Επιτροπή του Ταμείου είναι σε θέση να αντεπεξέλθει στις δυσκολίες που παρουσιάζονται και να φέρει σε πέρας το έργο της με επιτυχία. Επιπλέον, πιστεύω ότι, παρά το γεγονός ότι διανύουμε μια δύσκολη περίοδο για την οικονομία, η οικοδομική βιομηχανία μπορεί να αποτελέσει για άλλη μια φορά την κινητήριο δύναμη για την επανεκκίνηση της οικονομίας και να την θέσει σε ανοδική πορεία.


Εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης.


____________


Σημ.: Τον χαιρετισμό θα διαβάσει, εκ μέρους της κας Υπουργού, ο Διευθυντής των Υπηρεσιών Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Θεοφάνης Τρύφωνος.