24/11/12

Χαιρετισμός του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκη Λ. Ομήρου στη Β΄ Σύνοδο της Κυπριακής Παιδοβουλής 24/11/2012

Αγαπητοί παιδοβουλευτές,
Αξιότιμοι προσκεκλημένοι,

Με ιδιαίτερη χαρά σας καλωσορίζω στη φετινή συνεδρία της Β΄ Συνόδου της Κυπριακής Παιδοβουλής που πραγματοποιείται στα πλαίσια της επετείου της υπογραφής της Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Παιδιού.

Θέλω να επισημάνω τη μεγάλη σημασία που έχουν οι απόψεις των παιδιών, τις οποίες οφείλουμε όλοι μας να λαμβάνουμε υπόψη. Μέσα από τον θεσμό της Παιδοβουλής μας δίδεται η ευκαιρία για προβληματισμό πάνω σε σημαντικά θέματα που απασχολούν τους νέους μας αλλά και την κοινωνία ολόκληρη. Η προσπάθεια που καταβάλλεται είναι, μέσα από τον προβληματισμό αυτό, να εξάγονται τα αναγκαία και σωστά μηνύματα τα οποία θα διοχετεύονται προς την Πολιτεία και τους πολίτες της, με στόχο τη διαμόρφωση μιας καλύτερης κοινωνίας και ενός καλύτερου μέλλοντος για όλους μας.

Το κεντρικό θέμα της σημερινής συνεδρίας είναι το πολύ επίκαιρο θέμα της οικονομικής κρίσης και ειδικότερα το πώς η οικονομική κρίση, η οποία δεν έχει αφήσει καμία πτυχή της ζωής μας ανεπηρέαστη, μπορεί να επηρεάσει και την εφαρμογή των δικαιωμάτων των παιδιών.

Όπως διαπιστώνεται μέσα από τις εκθέσεις που έχουμε ενώπιόν μας, τα παιδιά όπως και κάθε χρόνο έχουν αποδείξει τη μεστότητα των σκέψεών τους και την πνευματική καλλιέργειά τους. Ειδικότερα, μέσα από τις εκθέσεις τους εξετάζεται και αναλύεται το πώς η οικονομική κρίση μπορεί να επηρεάσει το δικαίωμα των παιδιών στην ευζωία, στην υγεία, στην εκπαίδευση, στην ψυχαγωγία και στη συμμετοχή. Το σοβαρό και επίκαιρο θέμα της οικονομικής κρίσης, όπως είναι γνωστό, δεν απασχολεί έντονα μόνο την κοινωνία της Κύπρου αλλά και τις κοινωνίες των άλλων ευρωπαϊκών χωρών καθώς και τις υπόλοιπες κοινωνίες ανά το παγκόσμιο.

Η οικονομική κρίση η οποία μαστίζει, όπως ήδη λέχθηκε, τις σημερινές κοινωνίες είναι το αποτέλεσμα μιας άναρχης παγκοσμιοποίησης, της απουσίας ελέγχου, εποπτείας και ρυθμιστικών μηχανισμών, ιδιαίτερα στα χρηματοπιστωτικά συστήματα, της επικυριαρχίας των αγορών στον χώρο της οικονομικής διακυβέρνησης και της κακοδιαχείρισης και της διασπάθισης του δημόσιου πλούτου. Δυστυχώς, τα παιδιά είναι τα αθώα θύματα αυτής της κατάστασης η οποία επιβάλλει ασφαλώς και τη δημοσιονομική εξυγίανση αλλά και πολιτικές ανάπτυξης. Οι αθώες ψυχές των παιδιών βιώνουν τη σκληρή πραγματικότητα, αφού οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης είναι εμφανείς σε όλους τους τομείς της σύγχρονης ζωής.

Οι γονείς πασχίζουν καθημερινά για να εξασφαλίζουν τα προς το ζην, αλλά δυστυχώς η ανεργία και τα διάφορα προβλήματα έχουν χτυπήσει την πόρτα πολλών νοικοκυριών, με αποτέλεσμα πολλές οικογένειες να μην έχουν το βιοτικό επίπεδο που είχαν παλαιότερα. Το γεγονός αυτό επισύρει αλυσιδωτές αρνητικές συνέπειες στην ευζωία των παιδιών περιορίζοντας στο ελάχιστο όχι μόνο τη δυνατότητα για ψυχαγωγία τους αλλά και σε πολλές περιπτώσεις τις βασικές ανάγκες τους.

Τα οικονομικά προβλήματα δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να επηρεάσουν τον τομέα της υγείας, γιατί αυτό θα έχει τραγικές συνέπειες, ιδιαίτερα στις περιπτώσεις όπου μικρά παιδιά χρήζουν ιατρικής φροντίδας και περίθαλψης. Θα πρέπει επίσης να καταβληθεί προσπάθεια για αποφυγή επιβολής μέτρων που αφορούν περικοπές στον τομέα της εκπαίδευσης, διότι η επιβολή τέτοιων μέτρων ενδεχομένως να επηρεάσει αρνητικά την ανάπτυξη εκπαιδευτικών προγραμμάτων, τη στελέχωση των σχολείων καθώς και την επάρκειά τους σε υλικοτεχνική υποδομή.

Περαιτέρω, η οικονομική κρίση ενδεχομένως να επηρεάσει και την ενεργό συμμετοχή των παιδιών στα κοινά, αφού λόγω έλλειψης επαρκών οικονομικών πόρων δεν θα είναι πλέον εφικτή η συχνή συμμετοχή τους σε συνέδρια, εκδηλώσεις και σε διάφορες άλλες σημαντικές για αυτά δραστηριότητες. Ως εκ τούτου, για όλους τους πιο πάνω λόγους θα πρέπει η Πολιτεία και ιδιαίτερα το κράτος, με την ιδιότητά του ως εκτελεστική εξουσία, να προβληματιστεί σοβαρά και να δει με ευαισθησία όλα αυτά τα θέματα, και όπου είναι εφικτό να καταβληθεί προσπάθεια για να περιοριστούν στο ελάχιστο οι αρνητικές συνέπειες εις βάρος των παιδιών.

Οφείλω να επισημάνω ότι οι εκθέσεις που έχουν ετοιμαστεί από τις πέντε επαρχιακές κοινοβουλευτικές ομάδες είναι όλες πολύ αξιόλογες και μέσα από τις θέσεις και απόψεις των παιδιών εξάγονται σημαντικά συμπεράσματα τα οποία θα πρέπει να ληφθούν υπόψη από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Επιπρόσθετα, αναμένουμε ότι η συζήτηση που θα επακολουθήσει με τις παρεμβάσεις των παιδιών, θα συμβάλει και αυτή στην επίτευξη των στόχων της σημερινής συνεδρίας.

Θα ήθελα στο σημείο αυτό να απευθύνω τα θερμά μου συγχαρητήρια σε όλα τα μέλη των επαρχιακών κοινοβουλευτικών ομάδων που εργάστηκαν μεθοδικά και με ιδιαίτερο ζήλο για την προετοιμασία των εκθέσεών τους.

Επίσης, θέλω να καλωσορίσω τους έντιμους Υπουργούς, την Επίτροπο Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού και τους συνάδελφους βουλευτές που με την παρουσία τους υπογραμμίζουν τη σημασία που η Βουλή των Αντιπροσώπων προσδίδει στον θεσμό της Παιδοβουλής. Καλωσορίζω, επίσης, τα μέλη της Παγκύπριας Συντονιστικής Επιτροπής Προστασίας και Ευημερίας του Παιδιού καθώς και όλους τους αρμόδιους και εκπροσώπους φορέων και οργανώσεων που ασχολούνται με τα θέματα παιδιού.

Καλωσορίζοντας ξανά τους αγαπητούς παιδοβουλευτές, εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες της σημερινής Συνόδου της Παιδοβουλής.