16/11/12

Δημοσιογραφική διάσκεψη της Υπουργού Υγείας δρος Ανδρούλας Αγρότου στο πλαίσιο της έναρξης εκστρατείας ενημέρωσης του κοινού για πρόληψη του καπνίσματος 16/11/2012

Σας καλωσορίζω στη σημερινή δημοσιογραφική διάσκεψη που διοργανώνεται στο πλαίσιο της έναρξης της εκστρατείας ενημέρωσης του κοινού για την πρόληψη του καπνίσματος.

Είναι γνωστό ότι το κάπνισμα αποτελεί τη μόνη αποτρέψιμη αιτία θανάτου στον κόσμο σήμερα. Σκοτώνει έξι εκατομμύρια ανθρώπους τον χρόνο από τους οποίους 600.000 είναι άτομα που έχουν εκτεθεί στο παθητικό κάπνισμα. Αν δεν ληφθούν μέτρα επειγόντως ,το κάπνισμα θα σκοτώσει πάνω από ένα δισεκατομμύριο άτομα τον αιώνα αυτό. Σημειωτέον τα μέτρα περιλαμβάνονται στις πρόνοιες της Σύμβασης Πλαίσιο για τον Έλεγχο του Καπνού (WHO FCTC).

Η Σύμβαση στοχεύει να προστατεύσει τον σύγχρονο άνθρωπο και τις επερχόμενες γενιές από τις ολέθριες συνέπειες στην υγεία, στην κοινωνία, στο περιβάλλον και στην οικονομία από την κατανάλωση καπνού και την έκθεση σε αυτόν, και αποτελεί την πρώτη διεθνή Σύμβαση Δημόσιας Υγείας της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας. Υιοθετήθηκε το 2003 από την 56η Γενική Συνέλευση της Π.Ο.Υ και γρήγορα υπογράφηκε και επικυρώθηκε από μεγάλο αριθμό κρατών. Η Κύπρος επικύρωσε τη Σύμβαση Πλαίσιο για τον έλεγχο του καπνού τον Οκτώβριο του 2005.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι στο πλαίσιο της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από τη Δευτέρα 12 Νοεμβρίου και μέχρι το Σάββατο 17 Νοεμβρίου, η χώρα μας με ομάδα Λειτουργών του Υπουργείου Υγείας συντονίζει και εκπροσωπεί τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην πέμπτη Σύνοδο των Μελών της Σύμβασης Πλαίσιο για τον Έλεγχο του Καπνού που πραγματοποιείται στη Σεούλ.

Το Υπουργείο Υγείας ακολουθεί τις καθοδηγητικές γραμμές τόσο της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με βάση αυτές έχει σχεδιάσει την πολιτική της χώρας μας. Το 2012 ολοκληρώθηκε από ενδοϋπηρεσιακή ομάδα Λειτουργών η στρατηγική για τον έλεγχο του καπνίσματος και κατόπιν διαβούλευσης με τους εμπλεκόμενους φορείς, προωθήθηκε και εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο. Οι τρείς βασικοί στόχοι της στρατηγικής είναι οι ακόλουθοι:

• Να προληφθεί η έναρξη του καπνίσματος στα παιδιά και τους νέους προτού αναπτύξουν εξάρτηση.
• Να βοηθηθούν οι καπνιστές να σταματήσουν το κάπνισμα.
• Προώθηση περιβάλλοντος ελεύθερου από καπνό με νομοθετικά και άλλα μέτρα.

Σήμερα βρισκόμαστε στη διαδικασία διορισμού της Εθνικής Επιτροπής για τον Έλεγχο του Καπνού η οποία θα αναλάβει να υλοποιήσει και να εποπτεύσει τις διάφορες δράσεις που απορρέουν από τη στρατηγική.

Στο πλαίσιο της πολιτικής του Υπουργείου Υγείας για τον έλεγχο του καπνού εντάσσεται και η εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού για την πρόληψη του καπνίσματος που σήμερα παρουσιάζεται και αφορά δραστηριότητες που αναλαμβάνονται το τελευταίο δεκαήμερο του Νοεμβρίου. Η εκστρατεία εστιάζεται στην αποφυγή του καπνίσματος στο αυτοκίνητο αλλά και στη δραστηριοποίηση των τοπικών αρχών σε θέματα ελέγχου του καπνίσματος

Μελέτες απέδειξαν ότι το παθητικό κάπνισμα μέσα στο αυτοκίνητο είναι 23 φορές περισσότερο βλαβερό από ότι σε ένα χώρο καπνιστών, και στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας η οποία αναλαμβάνεται, το Υπουργείο Υγείας και η Αστυνομία Κύπρου ευαισθητοποιούν και ενημερώνουν το κοινό για τις θλιβερές επιδράσεις του καπνού στα παιδιά όταν καπνίζει κάποιος μέσα στο αυτοκίνητο όπου βρίσκονται. Υπενθυμίζεται ότι οι διατάξεις των περί Προστασίας της Υγείας (έλεγχος του καπνίσματος) Νόμων απαγορεύουν το κάπνισμα από οποιοδήποτε πρόσωπο σε όχημα ιδιωτικής χρήσης στο οποίο επιβαίνει άτομο κάτω των 16 ετών. Όποιος παραβαίνει τις διατάξεις του εδαφίου είναι ένοχος αδικήματος και σε περίπτωση καταδίκης υπόκειται σε πρόστιμο που δεν υπερβαίνει τα 1700 ευρώ περίπου ή σε φυλάκιση που δεν υπερβαίνει τους έξι μήνες ή και στις δύο ποινές μαζί.

Παράλληλα το Υπουργείο Υγείας σε πιλοτικό πρόγραμμα συνεργασίας με τέσσερις δήμους οργανώνει μια πλούσια σειρά εκδηλώσεων για ενημέρωση του κοινού.

Ευχαριστώ τον Αρχηγό της Αστυνομίας Κύπρου για την άμεση και συνεχή συνεργασία σε θέματα ελέγχου του καπνού καθώς και τους Δημάρχους: Λευκωσίας κ. κ. Κωνσταντίνο Γιωρκάτζη, Λεμεσού Ανδρέα Χρίστου, Λατσιών Παναγιώτη Κυπριανού και Στροβόλου δρα Λάζαρο Σαββίδη για την προθυμία που επέδειξαν να στηρίξουν το διαφωτιστικό έργο του Υπουργείου.

Επίσης οφείλω να ευχαριστήσω τη Διαφωτιστική Επιτροπή για τον Έλεγχο του καπνίσματος και να ευχηθώ καλή συνέχεια στο έργο της. Ιδιαίτερες ευχαριστίες, επίσης, και στο πανευρωπαϊκό πρόγραμμα των Ex Smokers που προσέφερε ολοήμερη ενημέρωση στο προσωπικό του Υπουργείου Υγείας.