14/11/12

Συμμετοχή της Υπουργού Εξωτερικών στην Υπουργική συνάντηση Ευρωπαϊκής Ένωσης - Αραβικού Συνδέσμου 14/11/2012

Στις 13 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε στο Κάιρο η δεύτερη συνάντηση Υπουργών Εξωτερικών Ευρωπαϊκής Ένωσης - Αραβικού Συνδέσμου. Η συνάντηση αυτή που πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας και για την πραγμάτωση της οποίας υπήρξαν καθοριστικές πρωτοβουλίες και προσπάθειες από την Κύπρο και την Υπουργό Εξωτερικών κα Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή, είναι η δεύτερη που πραγματοποιείται μετά τη συνάντηση στη Μάλτα το 2008.

Στην συνάντηση παρευρέθηκαν 22 Υπουργοί Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου και 28 της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης της Κροατίας.


Κύριο αντικείμενο της μονοήμερης αυτής συνάντησης ήταν η ανασκόπηση των μέχρι σήμερα διμερών σχέσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης – Αραβικού Συνδέσμου, η εξέταση περαιτέρω τρόπων ενίσχυσης και ει δυνατόν θεσμοθέτησης της συνεργασίας αυτής και η ανταλλαγή απόψεων επί περιφερειακών και διεθνών θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος. Ιδιαίτερες αναφορές έγιναν για το θέμα της Συρίας, την αραβοισραηλινή διένεξη, τη στασιμότητα της ειρηνευτικής διαδικασίας, τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων και για το θέμα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν.


Κατά τη διάρκεια της διάσκεψης της οποίας συμπροήδρευσε ο Λίβανος εκ μέρους του Αραβικού Συνδέσμου και η ΄Υπατη Εκπρόσωπος για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, Λαίδη Κάθριν Άστον, η κα Υπουργός αναφέρθηκε στους στενούς και ιστορικούς δεσμούς της Κύπρου με όλες τις χώρες της περιοχής και το συνεπακόλουθο ειδικό και ιδιαίτερο ενδιαφέρον της Κύπρου για τα τεκταινόμενα στον χώρο της άμεσης γειτονίας.


Αναφερόμενη στα γεγονότα της Συρίας η κα Υπουργός καταδίκασε με τον πιο έντονο τρόπο τις ακρότητες, τη συνεχιζόμενη βία στη χώρα και την κατάφωρη παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όπου και αν προέρχονται. Τόνισε πως όποιοι και να είναι οι υπαίτιοι, είναι υπόλογοι στο διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και πως στο τέλος της ημέρας θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τη δικαιοσύνη μη εξαιρουμένου και του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.


Η Υπουργός Εξωτερικών την πλήρη υποστήριξη της Δημοκρατίας προς τον Ειδικό Απεσταλμένο του Αραβικού Συνδέσμου και των Ηνωμένων Εθνών, κ. Λαχτάρ Μπραχίμι για επιτυχία στο δύσκολο έργο που έχει αναλάβει. Η κα Υπουργός αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο θέμα των κινδύνων που εγκυμονεί η κρίση στη Συρία για τον ευρύτερο Μεσανατολικό χώρο και τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει σε γειτονικές χώρες. Στάθηκε δε ιδιαίτερα στην περίπτωση του Λιβάνου τονίζοντας την προσήλωση μας στην εδαφική ακεραιότητα, σταθερότητα και ανεξαρτησία της γείτονος χώρας.


Σε σχέση με το Μεσανατολικό η κα Υπουργός αναφέρθηκε στη στρατηγική σημασία που θα έχει η επίλυση του υπογραμμίζοντας ότι δεν πρέπει να υπάρξει εκτροχιασμός των ειρηνευτικών διαδικασιών και ούτε θα πρέπει το πρόβλημα να επισκιαστεί από τις προκλήσεις που προέκυψαν από την Αραβική Άνοιξη.


Τονίζοντας το γεγονός ότι δεν υποτιμούμε τις δυσκολίες που έχουν να αντιμετωπίσουν οι χώρες της Αραβικής Άνοιξης η κα Υπουργός καλωσόρισε τις αλλαγές και εξέφρασε την πεποίθηση της Κύπρου για επιτυχία των προσπαθειών αυτών και την ανάγκη όπως δοθεί ο χρόνος και ο χώρος για εμπέδωση της δημοκρατίας καθώς και την ανάγκη συλλογικής επιτυχούς αντιμετώπισης των προβλημάτων του σήμερα αποκλείοντας έτσι την πιθανότητα δημιουργίας νέων στο μέλλον. Η κα Υπουργός αναφέρθηκε σε πρωτοβουλίες και δραστηριότητες της Κυπριακής Δημοκρατίας για την αντιμετώπιση κρίσεων στην περιοχή, όπως για παράδειγμα η άσκηση Αργοναύτης. Στη συνέχεια η κα Υπουργός τάχθηκε ανεπιφύλακτα υπέρ της θεσμοποίησης και εμβάθυνσης των σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τον Αραβικό Σύνδεσμο, τη συνέχιση και αύξηση της συνεργασίας των δύο μερών σε τομείς όπως η κοινωνία των πολιτών, η ενέργεια, ο τουρισμός, θέματα εκλογών, ανθρώπινα δικαιώματα και η ενδυνάμωση του ρόλου των γυναικών στον χώρο της Αραβικής Άνοιξης.


Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με την υιοθέτηση Κοινής Διακήρυξης στην οποία, μεταξύ άλλων, αποφασίστηκε όπως η επόμενη Υπουργική Διάσκεψη πραγματοποιηθεί το 2014, σε κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.