9/11/12

Ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου 09/11/2012

Δεύτερη σειρά τραπεζογραμματίων ευρώ – Σειρά «Ευρώπη»


Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και οι Εθνικές Κεντρικές Τράπεζες (ΕθνΚΤ) του Ευρωσυστήματος θα θέσουν σε κυκλοφορία μια δεύτερη σειρά τραπεζογραμματίων ευρώ, με πρώτο το τραπεζογραμμάτιο των 5 ευρώ, τον Μάιο του 2013.


Χαρακτηριστικό της σειράς αυτής, η οποία ονομάζεται «Ευρώπη», είναι μια προσωπογραφία της Ευρώπης –μορφής της ελληνικής μυθολογίας από την οποία προήλθε η ονομασία της ηπείρου μας.


Τα νέα τραπεζογραμμάτια θα διατηρήσουν τα σχέδια της πρώτης σειράς με θέμα «Εποχές και ρυθμοί» και θα έχουν τα ίδια κυρίαρχα χρώματα. Θα έχουν, όμως, τροποποιηθεί προκειμένου να ενσωματώσουν τα ενισχυμένα χαρακτηριστικά ασφαλείας και έτσι θα διακρίνονται ευκολότερα από τα τραπεζογραμμάτια της πρώτης σειράς. Τα τραπεζογραμμάτια της σειράς «Ευρώπη» θα έχουν τις ίδιες ονομαστικές αξίες με τα προηγούμενα (δηλαδή, 5, 10, 20, 50, 100, 200 και 500 ευρώ) και θα τεθούν σε κυκλοφορία με αύξουσα σειρά. Επομένως, μετά το τραπεζογραμμάτιο των 5 ευρώ θα ακολουθήσει το νέο τραπεζογραμμάτιο των 10 ευρώ.


Αρχικά, τα τραπεζογραμμάτια της πρώτης σειράς θα κυκλοφορούν παράλληλα με τα νέα τραπεζογραμμάτια, στη συνέχεια, όμως, θα αποσυρθούν σταδιακά και τελικά θα παύσουν να αποτελούν νόμιμο χρήμα. Η ημερομηνία κατά την οποία θα συμβεί αυτό θα ανακοινωθεί εγκαίρως. Ωστόσο, τα τραπεζογραμμάτια της πρώτης σειράς θα διατηρήσουν την αξία τους επ’ αόριστον αφού θα μπορούν να ανταλλάσσονται ανά πάσα στιγμή στις ΕθνΚΤ του Ευρωσυστήματος.


Το νέο τραπεζογραμμάτιο των 5 ευρώ της σειράς «Ευρώπη» θα παρουσιαστεί στο σύνολο του στις 10 Ιανουαρίου 2013 και θα αρχίσει να διατίθεται από τα πιστωτικά ιδρύματα, είτε στα ταμεία είτε στα μηχανήματα διάθεσης μετρητών τον Μάιο του 2013.


Προκειμένου το κοινό να εξοικειωθεί με τη σειρά «Ευρώπη», η ΕΚΤ και οι ΕθνΚΤ του Ευρωσυστήματος θα ενημερώσουν σχετικά το κοινό σε όλη τη ζώνη του ευρώ το 2013.