9/11/12

Ο Υπουργός Εμπορίου ενημέρωσε τους εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων για τις εξελίξεις στα θέματα υδρογονανθράκων 09/11/2012


Ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Νεοκλής Συλικιώτης ενημέρωσε σήμερα, σε συνάντηση στο γραφείο του, τους εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων για τις εξελίξεις στα θέματα υδρογονανθράκων.


Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους αναφορικά με τη συνάντηση, ο κ. Συλικιώτης σημείωσε ότι αυτή ήταν η τέταρτη στη σειρά συνάντηση, από την ανάληψη των καθηκόντων του ως Υπουργός Εμπορίου, με αντικείμενο τη συζήτηση γύρω από τα θέματα του φυσικού αερίου. Όπως επισήμανε, η συνάντηση διεξήχθη σε «ένα πάρα πολύ φιλικό και εποικοδομητικό κλίμα, ανεξάρτητα αν σε επιμέρους θέματα υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις. Είναι κοινή πεποίθησή μας ότι πρόκειται για ένα θέμα το οποίο θα πρέπει να διαχειριζόμαστε με έναν τρόπο συναινετικό, γιατί έτσι κερδίζουμε και ως κράτος αξιοπιστία».


Αναφερόμενος στα θέματα για τα οποία ενημέρωσε τους εκπρόσωπους των κομμάτων, ο κ. Συλικιώτης είπε ότι το πρώτο ήταν η διαδικασία που αφορά τον 2ο Γύρο Αδειοδότησης, την έναρξη των διαπραγματεύσεων και το πώς προχωρούμε. Το δεύτερο θέμα, εξήγησε, αφορά στην προετοιμασία για το νομοσχέδιο για ίδρυση Εθνικού Ταμείου Υδρογονανθράκων. Όπως επισήμανε, κατέθεσε στους εκπροσώπους των κομμάτων ένα καταρχήν προσχέδιο που ετοίμασε η Υπηρεσία Ενέργειας, ενώ η Νομική Υπηρεσία έχει αναλάβει να ετοιμάσει το νομοσχέδιο και ο Γενικός Εισαγγελέας έχει δεσμευτεί για την ολοκλήρωσή του σε ένα μήνα. «Βεβαίως, οι οποιεσδήποτε απόψεις και εισηγήσεις θα είναι ευπρόσδεκτες – παρόλο που όταν κατατεθεί το νομοσχέδιο στη Βουλή θα γίνει και εκεί διάλογος – αφού είναι πολύ σημαντικό αν μπορεί για κάποια πράγματα να υπάρχει από πριν μια κοινή συνισταμένη, κάτι που θα διευκολύνει τον διάλογό μας», τόνισε.


Ο κ. Συλικιώτης σημείωσε ότι ενημέρωσε τους εκπροσώπους, επίσης, για τις συζητήσεις που γίνονται με τη Noble Energy International Ltd, καθώς και για την έγκριση του αιτήματος της εταιρείας και των ισραηλινών εταιρειών Delek και Anver για συμμετοχή των δύο τελευταίων με 30% στα δικαιώματα της Noble στο Τεμάχιο 12. Ενημέρωση υπήρξε, τόνισε, και για τη σημαντική τριμερή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε χθες με τον Υπουργό Ενέργειας του Ισραήλ και τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος της Ελλάδας, και την απόφαση που λήφθηκε για δημιουργία Τεχνικών Επιτροπών για επεξεργασία των κοινών προτάσεων για την Ευρωασιατική Σύνδεση με ηλεκτρικό καλώδιο και τη δημιουργία του Διαδρόμου της Νοτιοανατολικής Μεσογείου για το φυσικό αέριο.


Καταλήγοντας, ο Υπουργός Εμπορίου επισήμανε ότι ενημέρωσε και για τα θέματα της ενδιάμεσης λύσης τόσο όσον αφορά τις συζητήσεις με το Ισραήλ όσο και για τις αιτήσεις που κατατέθηκαν στη ΔΕΦΑ. Εξήγησε ότι οι αιτήσεις αυτές εξετάζονται και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα μπορούμε σύντομα «να καταλήξουμε σε μια λύση που θα προμηθεύσει την Κύπρο το συντομότερο με φυσικό αέριο, κάτι που θα οδηγήσει στο να μειωθούν οι τιμές στην ηλεκτρική ενέργεια. Τέλος, κατάθεσα και μια σκέψη προς συζήτηση, για τη σύσταση Συμβουλίου Ενεργειακής Πολιτικής, που θα θέσει και τον διάλογό μας και τη συνεργασία της Κυβέρνησης με τα θεσμικά όργανα και με τα πολιτικά κόμματα σε μια πιο θεσμική και μόνιμη βάση», πρόσθεσε.


Ερωτηθείς αν το συγκεκριμένο Συμβούλιο θα είναι τεχνοκρατικό ή πολιτικό, ο κ. Συλικιώτης εξέφρασε την άποψη ότι θα πρέπει να είναι πολιτικό, με τη συμμετοχή και τεχνοκρατών. Θα βοηθήσει, είπε, να υπάρχει καλύτερος διάλογος, που όπως και ο διάλογος που διεξήχθη στη σημερινή συνάντηση, βοηθά την Κυβέρνηση και τα κόμματα να μπορούν να διαμορφώνουν απόψεις και να παρεμβαίνουν για το κορυφαίο θέμα που αντιμετωπίζει σήμερα ο τόπος μας.


Κληθείς να αναφέρει κατά πόσο συζητήθηκε το θέμα της Κρατικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων Κύπρου, μετά και την παραίτηση του κ. Κασίνη, ο Υπουργός Εμπορίου επισήμανε ότι έχει θιγεί ακροθιγώς, ωστόσο, όπως εξήγησε, υπάρχει σήμερα πρόταση στη Βουλή, όπου και διεξάγονται οι σχετικές συζητήσεις.

Σε ερώτηση, τέλος, αν επιθυμεί να απαντήσει στις σημερινές δηλώσεις του Διευθυντή της Υπηρεσίας Ενέργειας ότι υπήρξε έντονη αντίδραση από μέρους του όταν ο κ. Κασίνης εξέφρασε δημόσια τις επιφυλάξεις του για το Καταστατικό της Εταιρείας, ο κ. Συλικιώτης ξεκαθάρισε ότι παρόλο που έχει δικαίωμα ο οποιοσδήποτε λειτουργός να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του, είναι σωστό όταν κάποιος εκπροσωπεί τον Υπουργό σε οποιαδήποτε συζήτηση ή εκδήλωση, να εκφράζει τον Υπουργό και το Υπουργείο.