9/11/12

Χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Σοφοκλή Αλετράρη στην ετήσια χοροεσπερίδα του Συνδέσμου Γεωλόγων και Μεταλλειολόγων Κύπρου, στη Λευκωσία 09/11/2012

Κύριε Πρόεδρε και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Γεωλόγων
και Μεταλλειολόγων Κύπρου,
Μέλη και φίλοι του Συνδέσμου,
Κυρίες και κύριοι,

Ευχαριστώ θερμά τον Πρόεδρο και το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Γεωλόγων και Μεταλλειολόγων Κύπρου για την ευγενή πρόσκληση να παρευρεθώ και να θέσω υπό την αιγίδα μου την αποψινή εκδήλωση.

Καθότι είναι γνωστό, η δράση του Συνδέσμου σας είναι άμεσα συνυφασμένη τόσο με γεωλογικά όσο και μεταλλευτικά θέματα, τα οποία αποτελούν μια από τις σημαντικές ενασχολήσεις του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος.

H αξιοποίηση και διαχείριση των ορυκτών πόρων (μεταλλικών και βιομηχανικών ορυκτών), ο ποιοτικός έλεγχος των δομικών υλικών στο πλαίσιο της επιτήρησης της κυπριακής αγοράς, η παρακολούθηση και προστασία των υπόγειων νερών, η παρακολούθηση της σεισμικής δραστηριότητας, των φυσικών γεωλογικών φαινόμενων, όπως επίσης και των μεταλλευτικών και λατομικών δραστηριοτήτων που λαμβάνουν χώρα στην Κύπρο, αδιαμφισβήτητα ενδιαφέρουν, ανησυχούν και προβληματίζουν το Υπουργείο Γεωργίας όπως και κάθε ευσυνείδητο και υπεύθυνο επιστήμονα των γεωεπιστημών.

Ο Σύνδεσμος σας έχει στο ενεργητικό του μια πλούσια δράση η οποία δεν κρίνεται καθόλου αμελητέα και η συμμετοχή του στα δρώμενα της σύγχρονης πραγματικότητας φαίνεται μέσα από την υλοποίηση των ημερίδων και συνεδρίων, αλλά και μέσα από το εκδοτικό του έργο, με αντικείμενο τα εξειδικευμένα θέματα που ο χειρισμός τους απαιτεί τη γνώση γεωεπιστημόνων.
Η συνεργασία του Συνδέσμου με κρατικούς φορείς αλλά και με το Επιστημονικό Τεχνικό Επιμελητήριο Κύπρου πιστοποιούν την ύπαρξη ενός Συνδέσμου με έντονο ενδιαφέρον για τα όσα διαδραματίζονται σήμερα στον τόπο μας.

Η Κυβέρνηση στο σύνολό της, αλλά ειδικότερα το Υπουργείο Γεωργίας, συμμερίζονται τις ανησυχίες του Συνδέσμου σας και των μελών του. Παρακολουθούμε συστηματικά τα δρώμενα στον τομέα της λατομικής και μεταλλευτικής δραστηριότητας. Παρεμβαίνουμε όπου χρειάζεται για την αποτελεσματική ρύθμιση όποιων θεμάτων προκύψουν στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μας ως Υπουργείο Φυσικών Πόρων. Νοιαζόμαστε, γι’ αυτό και μεριμνούμε για την αειφόρο ανάπτυξη των ορυκτών πόρων της χώρας μας. Εργαζόμαστε υπέρ της ορθολογικής λειτουργίας των λατομικών δραστηριοτήτων στο πλαίσιο των νομοθεσιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με στόχο τη διασφάλιση των ορυκτών πόρων και μακροπρόθεσμα.

Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να είναι κοντά στον κλάδο των γεωεπιστημόνων και ο διάλογος θα συνεχίσει να αποτελεί την πλέον εποικοδομητική και ωφέλιμη διαδικασία επίτευξης των στόχων που μαζί έχουμε θέσει: τους ορυκτούς πόρους και πρώτες ύλες για τη βιομηχανία, τους υδατικούς πόρους για ύδρευση και άρδευση και την ασφάλεια του δομημένου περιβάλλοντος.

Κλείνοντας, επιθυμώ να συγχαρώ τη Διοίκηση και τα μέλη του Συνδέσμου σας για την πολύχρονη και πολύπλευρη επιστημονική τους δράση.

Με ιδιαίτερη χαρά βλέπω ανάμεσά μας νέους οι οποίοι είμαι σίγουρος ότι θα συνεχίσουν με επιτυχία το έργο που οι παλαιότεροι ξεκίνησαν. Χαίρομαι ιδιαίτερα και σας διαβεβαιώνω ότι το Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος θα είναι πάντα αρωγός και συμπαραστάτης των σκοπών του Συνδέσμου σας.

Εκφράζω και πάλι τη χαρά μου που βρίσκομαι απόψε μαζί σας και σας εύχομαι καλή διασκέδαση.