9/11/12

Χαιρετισμός του Πρόεδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια στο επίσημο δείπνο για τον εορτασμό των 50 χρόνων ζωής και δράσης της ΔΕΟΚ 09/11/2012

Είναι με εκτίμηση και σεβασμό που χαιρετίζω την εκδήλωση εορτασμού των 50 χρόνων αδιάλειπτης προσφοράς της Δημοκρατικής Εργατικής Ομοσπονδίας Κύπρου στους εργαζόμενους και γενικότερα στην κοινωνία της Κύπρου.

Η ΔΕΟΚ έχει μέσα από αυτά τα 50 τελευταία χρόνια συμβάλει ενεργά στις συλλογικές διεκδικήσεις των εργαζομένων της Κύπρου και έχει θέσει το δικό της λιθάρι στην κατάκτηση και κατοχύρωση των εργασιακών δικαιωμάτων και ωφελημάτων των λιγότερο εύπορων ομάδων του τόπου.

Στις 4 Φεβρουαρίου του 1962 μέσα στη δίνη των φοβερών πολιτικών εξελίξεων μιας κρίσιμης και ταραγμένης ιστορικής περιόδου, ιδρύθηκε η Δημοκρατική Εργατική Ομοσπονδία Κύπρου. Η Κύπρος είχε μόλις πρόσφατα απαλλαγεί από την αγγλική αποικιοκρατία και οι εργαζόμενοι παρά τις σημαντικές κατακτήσεις που επιτεύχθηκαν μέχρι τότε ζούσαν σε πολύ αντίξοες και δύσκολες συνθήκες.

Παρά τις δυσκολίες που συνάντησε με την ίδρυση της, η ΔΕΟΚ κατέθεσε τη δική της συμβολή και συντάχθηκε μαζί με τις υπόλοιπες δημοκρατικές και προοδευτικές δυνάμεις του τόπου στον αγώνα για την προάσπιση της δημοκρατίας και της κρατικής οντότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τα στελέχη και τα μέλη της αντιστάθηκαν με σθένος στη χούντα, στην ΕΟΚΑ Β' και στα άνομα σχέδια του φασισμού. Αντιστάθηκαν στην επιδρομή της Τουρκίας, στην εισβολή και την κατοχή.

Βιώνουμε σήμερα μια βαθύτατη οικονομική κρίση που απλώνεται σε ολόκληρο τον κόσμο με επίκεντρό της την Ευρώπη. Είναι μια κρίση πρωτοφανής σε εύρος και βάθος και παρά τις προσπάθειες εκτίμησης της κατάστασης, δεν μπορεί ακόμα να υπολογιστεί η χρονική διάρκεια της. Η κρίση αυτή αποτελεί κρίση της πραγματικής οικονομίας. Δεν παύει από το να είναι στην ουσία της κρίση του καπιταλιστικού μοντέλου ανάπτυξης. Ταυτόχρονα αποτελεί δυστυχώς μια ολόπλευρη κρίση θεσμών και αξιών. Ιστορικά σε κάθε οικονομική κρίση οι οικονομικά δυνατοί επιδιώκουν την περαιτέρω αποδυνάμωση και αφαίρεση εργασιακών κατακτήσεων των εργαζομένων σε μια προσπάθεια να μετακυλιστούν οι ζημιές στις ασθενέστερες τάξεις και να ενισχύσουν τη θέση τους στο κοινωνικό ισοζύγιο δυνάμεων και στην κατανομή του παραγόμενου πλούτου. Το τραγικό είναι ότι το καταστροφικό κόστος της κρίσης το πληρώνουν σήμερα εκατομμύρια εργαζόμενοι σε ολόκληρο τον κόσμο.

Οι λεγόμενες αγορές ένεκα έλλειψης έστω και ελάχιστου πολιτικού ελέγχου έχουν καταστεί ασύδοτες απειλώντας την ίδια τη δημοκρατική λειτουργία και την κυριαρχία των κρατών. Τα κενά στη δημοκρατική νομιμοποίηση προσφέρουν τη δυνατότητα στους λογής-λογής κερδοσκόπους οι οποίοι αξιοποιούν το παγκοσμιοποιημένο οικονομικό περιβάλλον να επιδίδονται σε επικίνδυνα παιγνίδια σε βάρος των εθνικών οικονομιών. Οι διασυνδέσεις των λεγόμενων αγορών, των περιβόητων οίκων αξιολόγησης και του χρηματοπιστωτικού, πολυεθνικού κεφαλαίου δημιουργούν τον κίνδυνο μιας σύγχρονης οικονομικής ηγεμονίας, πέρα από την κυριαρχία των κρατών.

Σήμερα βιώνουμε περισσότερο από ποτέ τις επιπτώσεις της απόλυτης επικράτησης των αγορών στο Ευρωπαϊκό επίπεδο. Οι πρόσφατες συζητήσεις γύρω από ζητήματα που μέχρι χτες ήταν άσχετα με τη διαπραγμάτευση με την Τρόικα δεν μπορεί παρά να μας ανησυχούν. Τέτοιες συζητήσεις δυστυχώς γίνονται την ίδια στιγμή που η Κύπρος παίρνει τα εύσημα για το θεσμικό της πλαίσιο σε σχέση με το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος από τα πιο αρμόδια χείλη, την Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τις εκθέσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Αυτό που πρέπει να προβληματίζει τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου είναι η δική μας στάση απέναντι στις έξωθεν προσπάθειες ενάντια στα συμφέροντα του τόπου. Δεν πρέπει να δίνουμε με τη στάση μας άλλοθι σε αυτούς που σκοπό έχουν να πλήξουν τη χώρα μας. Δεν πρέπει να ξεχνούμε άλλωστε την κύρια αιτία των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η κυπριακή οικονομία σήμερα, που δεν είναι άλλη από την αλόγιστη έκθεση των κυπριακών τραπεζών σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου και στην ελληνική οικονομία εν γένει.

Η επέτειος των 50 χρόνων προσφοράς της ΔΕΟΚ βρίσκει τους σημερινούς εργαζόμενους ανά το παγκόσμιο, υπό σημαντική πίεση. Σήμερα που διανύουμε αυτή την κρίσιμη περίοδο για την ανθρωπότητα και το μέλλον της, στρέφουμε το βλέμμα προς τις αντιστάσεις της κοινωνίας και του λαού. Την αλληλεγγύη, τη συμμετοχή, την οργάνωση και την πάλη.

Τα σκληρά μέτρα λιτότητας που εφαρμόζονται για την αντιμετώπιση της κρίσης σε όλη την Ευρώπη θέτουν σε κίνδυνο το κοινωνικό κράτος που οικοδομήθηκε σταδιακά με τους αγώνες των εργαζομένων. Οι πολιτικές λιτότητας προκαλούν περαιτέρω ύφεση στις οικονομίες και τις ρίχνουν σε ένα φαύλο-κύκλο μεταξύ περικοπών και ύφεσης. Αυτή τη στιγμή, σε όλη την Ευρώπη διακυβεύεται το κοινωνικό κράτος και η συνοχή των κοινωνιών.

Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε με αποφασιστικότητα τη μάχη έτσι ώστε να μετριάσουμε στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό τις επιπτώσεις ενός μνημονίου πάνω στους εργαζομένους και στις ασθενέστερες τάξεις της κυπριακής κοινωνίας. Δεν είναι εύκολο εγχείρημα. Εάν όμως δεν προσπαθήσουμε και δεν αγωνιστούμε, εάν επικρατήσουν νεοφιλελεύθερες απόψεις και θέσεις, τα δεδομένα θα γίνουν πολύ χειρότερα για ολόκληρο τον κυπριακό λαό.

Στη διεκδίκηση αυτή θέλουμε τη συνεργασία του συνδικαλιστικού κινήματος. Για διεκδίκηση ενός μνημονίου που θα έχει τις μεγαλύτερες δυνατές πιθανότητες να επαναφέρει την Κύπρο στον δρόμο της ανάπτυξης χωρίς να θυματοποιεί τους εργαζομένους και τους χαμηλά αμοιβόμενους, τους άνεργους και τους συνταξιούχους.

Εδώ θα πρέπει να εκφράσω την ικανοποίησή μου, γιατί τόσο η ΔΕΟΚ όσο και οι υπόλοιπες συντεχνίες έχουν επιδείξει σοβαρότητα και πολύ εποικοδομητική στάση σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία. Η Κύπρος, σε αντίθεση με άλλες χώρες στην Ευρώπη, κατάφερε να πετύχει εν πολλοίς ένα κοινό μέτωπο Κυβέρνησης και συντεχνιών. Επιδιώξαμε και πετύχαμε μια μίνιμουμ συνεννόηση με τις πολιτικές δυνάμεις που είμαστε σίγουροι θα αποβεί προς όφελος του κυπριακού λαού.

Με τη ΔΕΟΚ μας συνδέουν κοινές θέσεις στα θέματα οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής. Συμφωνούμε σε ό,τι αφορά στις θέσεις αρχών για περιφρούρηση της ΑΤΑ, του 13ου μισθού, περιφρούρηση του δημόσιου χαρακτήρα των Ημικρατικών Οργανισμών, τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και την έμφαση που προσδίνουμε στην ανάπτυξη έναντι της μονόπλευρης λιτότητας. Αυτή η αλληλοκατανόηση με τη ΔΕΟΚ δεν είναι φυσικά τυχαία. Έχει την αφετηρία της στην ιδεολογικοπολιτική μας συγγένεια ιδιαίτερα στα οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα.

Με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα να εκφράσω την εκτίμηση μου προς τον Γενικό Γραμματέα της ΔΕΟΚ φίλο Διομήδη Διομήδους. Η όλη στάση του λειτουργεί υποβοηθητικά για τη συνολική μας προσπάθεια.

Με τις σκέψεις αυτές χαιρετίζω την εκδήλωση για τα 50 χρόνια ζωής της ΔΕΟΚ και εύχομαι η Ομοσπονδία να συνεχίσει να συνδράμει με αγωνιστικότητα και εποικοδομητική, προοδευτική προσέγγιση στην περιφρούρηση και εδραίωση των κατακτήσεων των εργαζομένων της Κύπρου.