9/11/12

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Στέφανου Στεφάνου 09/11/2012


Την κοινή εκτίμηση ότι υπάρχει πρόοδος με την Τρόικα σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις εξέφρασε απόψε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου.


Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση της διαπραγματευτικής ομάδας της Κυβέρνησης με την Τρόικα στο Υπουργείο Οικονομικών, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «η διαπραγματευτική ομάδα είχε συνάντηση με τους επικεφαλής της Τρόικα που έχουν έρθει στην Κύπρο, για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων. Έγινε μια ανασκόπηση των όσων έχουν λεχθεί και στα οποία έχει γίνει διαβούλευση με την Τρόικα εξ αποστάσεως και υπήρξε η εκτίμηση ότι έχει γίνει πάρα πολλή δουλειά και πρόοδος στις διαπραγματεύσεις. Απομένει πολλή δουλειά να γίνει και προγραμματισμός για τις επόμενες μέρες, έτσι ώστε να αξιοποιηθούν προς την κατεύθυνση της διαπραγμάτευσης τα ζητήματα που αφορούν στα υπό συζήτηση θέματα».

Πρόσθεσε ότι υπάρχει η «θέληση και η αποφασιστικότητα, η Κυβέρνηση να συνεχίσει την εντατική δουλειά, για να μπορέσουμε το συντομότερο να καταλήξουμε σε συμφωνία για δανειοδότηση της Κύπρου».

Ερωτηθείς είπε ότι «το τραπεζικό κομμάτι είναι πολύ σημαντικό και γι’ αυτό υπάρχει η παρουσία του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας (στις διαπραγματεύσεις). Υπάρχει συντονισμένη προσπάθεια για τη συζήτηση θεμάτων του τραπεζικού τομέα. Η συζήτηση γίνεται σε διάφορα επίπεδα, μεταξύ αυτών και σε πολιτικό και σε τεχνοκρατικό. Σε ό,τι αφορά την αυριανή συζήτηση, σε αυτή θα συμμετέχει και ο Διοικητής της Κεντρικής της Τράπεζας, εφόσον θα συζητηθούν θέματα τραπεζικού τομέα.

Βασική θέση όλων πρέπει να είναι ότι έχουμε ένα δύσκολο έργο μπροστά με στόχο να πετύχουμε συμφωνία που να εξυπηρετεί τα καλώς νοούμενα συμφέροντα της Κύπρου. Οι πολλές πληροφορίες και οι ισχυρισμοί που υπάρχουν δεν θα πρέπει να αποτελούν αντικείμενο δημόσιας συζήτησης διότι μπορεί να μας δημιουργήσουν περισσότερα προβλήματα».

Ερωτηθείς είπε ότι όταν θα έχουμε αποτέλεσμα θα ενημερωθούν οι πολιτικές δυνάμεις και οι κοινωνικοί εταίροι, ενώ σε άλλη ερώτηση ανέφερε ότι «αν φτάσουμε σε συμφωνία θα διαφανεί από την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων». Τέλος, επισήμανε πως κοινή εκτίμηση είναι ότι υπήρξε πρόοδος.