6/10/12

Χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Σοφοκλή Αλετράρη στην εκδήλωση «Wind Surfing against Over-fishing», στο Lady’s mile 06/10/2012

Με ιδιαίτερη χαρά παρευρίσκομαι σήμερα στην εκδήλωση που διοργανώνεται από τον Οργανισμό Θαλασσίων Ερευνών Νηρέας και το πανευρωπαϊκό δίκτυο OCEAN 2012, με θέμα την υπεραλίευση, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Θαλασσών 2012.

Η σωστή διαχείριση των αλιευτικών πόρων και η προστασία του θαλάσσιου πλούτου είναι θέματα ουσιώδη που αφορούν όλους μας. Είναι γεγονός ότι μέχρι σήμερα η Κοινή Αλιευτική Πολιτική της Ευρώπης δεν πέτυχε την επίλυση σημαντικών προβλημάτων όπως αυτό της υπεραλίευσης (δηλαδή της αλιείας περισσότερων ψαριών από όσα μπορούν να αναπαραχθούν με ασφάλεια) και την αντιμετώπιση της πλεονάζουσας αλιευτικής ικανότητας – το γεγονός ότι υπάρχουν πολύ μεγαλύτεροι στόλοι σε σύγκριση με τους διαθέσιμους αλιευτικούς πόρους. Ως συνέπεια
, οι εκφορτώσεις είναι μειωμένες και οι περισσότεροι από τους στόλους της Ευρώπης είτε είναι ζημιογόνοι είτε αποφέρουν μικρά μόνον κέρδη.

Στη νέα μεταρρύθμιση της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής (ΚΑλΠ) η οποία είναι ακόμη σε εξέλιξη, έχουμε την ευκαιρία και την υποχρέωση να αντιμετωπίσουμε ουσιαστικά τα σοβαρά προβλήματα που μαστίζουν τον τομέα της αλιείας και που απειλούν την «υγεία» των θαλασσών μας.


Στο πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουμε πετύχει μια «γενική προσέγγιση» στην πρόταση της νέας ΚΑλΠ, στην οποία θέτουμε ως στόχο η εκμετάλλευση όλων των αποθεμάτων να γίνεται σε βιώσιμα επίπεδα που να εξασφαλίζουν τη «μέγιστη βιώσιμη απόδοση» μέχρι το 2015, όπου είναι δυνατό, και μέχρι το 2020 το αργότερο για όλα τα αποθέματα. Επίσης, περιλαμβάνονται πρόνοιες για σταδιακή εξάλειψη των απορρίψεων κατά περίπτωση, με περιορισμό των ανεπιθύμητων αλιευμάτων και τη σταδιακή διασφάλιση της εκφόρτωσης των αλιευμάτων. Ένα νέο αξιόλογο σημείο που έχει συμφωνηθεί είναι η δυνατότητα περιφερειακής συνεργασίας κρατών μελών, καθώς και με τρίτες χώρες, σε σημαντικά μέτρα. Είναι και δική μου πεποίθηση ότι για να είναι αποτελεσματικά τα διαχειριστικά μέτρα, θα πρέπει να είναι προσαρμοσμένα στις ιδιαιτερότητες των τύπων αλιείας κάθε περιφέρειας και να προνοούν τη συνεργασία των ενδιαφερόμενων κρατών και σχετικών φορέων.


Θα ήθελα να διαβεβαιώσω όλους ότι η Κυβέρνηση λαμβάνει σοβαρά υπόψη τις διεθνείς και ευρωπαϊκές της δεσμεύσεις για προστασία και βιώσιμη διαχείριση των αλιευτικών αποθεμάτων και γενικά του θαλάσσιου πλούτου. Για την αντιμετώπιση της υπεραλίευσης των αποθεμάτων της Κύπρου έχουν πρόσφατα θεσπιστεί ή και προγραμματίζονται νέα περιοριστικά μέτρα μείωσης της αλιευτικής πίεσης. Στην όλη διαδικασία λήψης αποφάσεων θεωρούμε απαραίτητο να λαμβάνεται υπόψη η βέλτιστη επιστημονική συμβουλή καθώς και η διαβούλευση και συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς. Προϋπόθεση για την αποτελεσματικότητα των περιοριστικών μέτρων είναι φυσικά η σωστή εφαρμογή τους. Αξίζει να σημειώσω ότι στο πλαίσιο του νέου Ευρωπαϊκού Ταμείου Θάλασσας και Αλιείας 2014 -2020 θα χρηματοδοτείται η αγορά σύγχρονου εξοπλισμού για σκοπούς ελέγχου της αλιείας.


Πιστεύω ότι το πιο σημαντικό βήμα για μια σωστή διαχείριση είναι να συνειδητοποιήσουμε ότι το περιβάλλον και οι πόροι του ανήκουν σε όλους και ότι ο καθένας μας μπορεί με τον δικό του τρόπο να συμβάλει στον στόχο αυτό. Σας καλώ λοιπόν να δώσετε τη δική σας συμβολή και να μας στηρίξετε στη λήψη και εφαρμογή σωστών αποφάσεων.


Θα ήθελα, κλείνοντας, να συγχαρώ τον Οργανισμό Νηρέας για τη συνδιοργάνωση με το δίκτυο
OCEAN 2012 της σημερινής εκδήλωσης, αλλά και για το συνολικό έργο που επιτελεί όσον αφορά την ευαισθητοποίηση του κοινού για την προστασία και τη διάσωση του θαλάσσιου πλούτου.