6/10/12

Παρέμβαση του Βουλευτή κ. Σοφοκλή Φυττή στις Κοινοβουλευτικές Συνελεύσεις του ΟΑΣΕ στα Τίρανα 06/10/2012

Ολοκληρώθηκαν σήμερα στα Τίρανα οι εργασίες της Διάσκεψης της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη (Κ.Σ. ΟΑΣΕ), με θέμα «Προάγοντας τη Χρηστή Διακυβέρνηση και την Ενσωμάτωση ως Βάση για τη Σταθερότητα και την Ασφάλεια».


Ο Βουλευτής κ. Σοφοκλής Φυττής συμμετείχε σε συζήτηση για τον «Ρόλο των Μέσων Ενημέρωσης στην Προώθηση της Χρηστής Διακυβέρνησης». Ο κ. Φυττής σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι η χρηστή διακυβέρνηση, σε ένα συμμετοχικό δημοκρατικό σύστημα, εξυπακούει την ευθύνη του κράτους για την ασφάλεια των εκπροσώπων των μέσων ενημέρωσης, καθώς και για τη δυνατότητα τους να παρακολουθούν, να διερευνούν και να ασκούν απρόσκοπτα κριτική στο κυβερνητικό έργο. Δυστυχώς όμως, συχνά δεν ισχύει αυτό, επισήμανε ο κ. Φυττής. Παρέθεσε δε στοιχεία της Επιτροπής Προστασίας των Δημοσιογράφων, σύμφωνα με τα οποία από το 1992, 939 δημοσιογράφοι έχουν χάσει τη ζωή τους ανά τον κόσμο, εκ των οποίων 580 δολοφονήθηκαν, χωρίς οι ένοχοι να έχουν τιμωρηθεί. Σημείωσε επίσης ότι βάσει των στοιχείων αυτών, οι τομείς που καλύπτονταν από τα θύματα αφορούσαν στην πολιτική κατά 41%, στη διαφθορά κατά 20%, στα ανθρώπινα δικαιώματα κατά 16% και στο έγκλημα κατά 15%.


Αναφερόμενος στην Κύπρο, ο κ. Φυττής σημείωσε την κατοχύρωση από το Σύνταγμα της ελευθερίας της έκφρασης, περιλαμβανομένου του δικαιώματος της άποψης και της λήψης και μετάδοσης πληροφοριών. Ανέφερε επίσης ότι ο περί Τύπου Νόμος του 1989 διαφυλάττει την ελευθερία του Τύπου και όλα τα απορρέοντα δικαιώματα των Κύπριων και ξένων δημοσιογράφων, περιλαμβανομένης της πρόσβασης σε κρατικές πληροφορίες και της υποχρέωσης του κράτους να τις παρέχει. Σημείωσε δε ότι οι όποιοι περιορισμοί στα δικαιώματα αυτά συνάδουν πλήρως με τα διεθνή κριτήρια. Ο κ. Φυττής αναφέρθηκε, εξάλλου, στη θέσπιση από τους δημοσιογράφους ιδίου Κώδικα Πρακτικής για σκοπούς αυτορύθμισης, καθώς και στις αρμοδιότητες της Επιτροπής Δεοντολογίας η οποία είναι επιφορτισμένη με την εποπτεία της εφαρμογής του Κώδικα. Αναφέρθηκε επίσης στις αρμοδιότητες της Αρχής Ραδιοτηλεόρασης, υπογραμμίζοντας την ανεξαρτησία και των δύο αυτών σωμάτων.


Ο κ. Φυττής εξήρε το έργο του ΟΑΣΕ, ειδικότερα της Εκπροσώπου αρμόδιας για την ελευθερία του Τύπου, όσον αφορά στην ανάγκη συμμόρφωσης των συμμετεχόντων κρατών του Οργανισμού με τα διεθνή κριτήρια. Υπογράμμισε δε την ανάγκη περαιτέρω συμβολής των Βουλευτών στη διασφάλιση της ελευθερίας του Τύπου, μέσω της υιοθέτησης της κατάλληλης νομοθεσίας και της εφαρμογής της από τις αρχές επιβολής του νόμου. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ουσιαστική συμβολή που πρέπει να έχουν οι Βουλευτές στην προώθηση της ποιότητας, εγκυρότητας και αμεροληψίας της πληροφόρησης, μέσω της ανάπτυξης μιας υγιούς αλληλεπίδρασης μεταξύ των μέσων ενημέρωσης και του πολιτικού συστήματος.


Ο κ. Φυττής υπογράμμισε, τέλος, τη σημασία της ελευθερίας του διαδικτύου, ως μοναδικής πηγής πληροφόρησης, επικοινωνίας και έμπνευσης και πολύτιμου εργαλείου για την προώθηση της ανάπτυξης και των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων.


Οι εργασίες των Φθινοπωρινών Συναντήσεων της Κ.Σ. ΟΑΣΕ ολοκληρώνονται σήμερα με τη συνεδρία της Μόνιμης Επιτροπής, στην οποία συμμετέχουν το Προεδρείο της Συνέλευσης και οι επικεφαλής των αντιπροσωπιών των Κοινοβουλίων των συμμετεχόντων κρατών του Οργανισμού.