6/10/12

Χαιρετισμός της Υπουργού Εσωτερικών κας Ελένης Μαύρου στα εγκαίνια του έργου «Ανάπλαση Τμήματος Παραδοσιακού Πυρήνα της κοινότητας Άρσους» 06/10/2012

Αισθάνομαι ιδιαίτερη χαρά και τιμή για την πρόσκληση του Κοινοτικού Συμβουλίου Άρσους να τελέσω τα εγκαίνια της Ανάπλασης του Παραδοσιακού Πυρήνα της κοινότητας του Άρσους, η οποία υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του επιχειρησιακού προγράμματος για την Αειφόρο Ανάπτυξη 2007-2013 με ειδικό στόχο την Ανάπτυξη Ορεινών Περιοχών.
Ο προϋπολογισμός του Έργου έχει καλυφθεί κατά το ήμισυ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ), κατά το ένα τρίτο από την Κυπριακή Δημοκρατία και κατά το ένα έκτο από την τοπική Αρχή της κοινότητας του Άρσους. Η συνολική δαπάνη του Έργου έχει ανέλθει περίπου στις €850.000.
Το Υπουργείο Εσωτερικών δίνει ιδιαίτερη σημασία στη δημιουργία ποιοτικών δημόσιων υπαίθριων χώρων, καθώς η εικόνα και η αισθητική τους αντικατοπτρίζουν με τον πλέον αδιαμφισβήτητο τρόπο το επίπεδο ζωής και τον πολιτισμό των κατοίκων ενός τόπου, ενώ συνάμα καθιστούν την περιοχή ελκυστικότερη, λειτουργώντας ως κινητήρια δύναμη για περαιτέρω ανάπτυξη.
Η ανάπλαση του πυρήνα της κοινότητας Άρσους είναι ένα κοινωφελές έργο το οποίο θα αναδείξει την ομορφιά της κοινότητας και θα συμβάλει τα μέγιστα στην πρόοδο και ανάπτυξη της. Όπως έχει διαμορφωθεί ο όλος χώρος, αποτελεί σημείο έλξης για την κοινότητα και εναρμονίζεται πλήρως με το φυσικό περιβάλλον της.
Περαιτέρω, το έργο περιλαμβάνει ανάπλαση όλων των δρόμων οι οποίοι οδηγούν στο κέντρο της κοινότητας και των όψεων του καφενείου που ανήκει στην Εκκλησία. Ο συνδυασμός αυτός προσδίδει στον επισκέπτη την ιστορικότητα και την ομορφιά του όλου χώρου. Όταν ξεκινούσε το έργο αυτό, ήταν πεποίθηση μας ότι η ανάπλαση του χώρου θα αποτελούσε κίνητρο προς τους ιδιοκτήτες των κατοικιών της κοινότητας να αποκαταστήσουν/συντηρήσουν τις παραδοσιακές κατοικίες τους. Απ’ ό,τι φαίνεται η πεποίθηση μας επιβεβαιώνεται.
Στην πλατεία αυτή, με τη νέα όψη που έχει αποκτήσει, θα συνεχίσει να καλλιεργείται και να προάγεται ο πολιτισμός και τα ήθη και τα έθιμα του λαού μας με τη διοργάνωση διαφόρων πολιτιστικών, κοινωνικών και ψυχαγωγικών εκδηλώσεων. Επιπλέον δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι εδώ που βρίσκεται το επίκεντρο της «γιορτής του ππαλουζέ», κατά την περίοδο των εορτασμών των κρασοχωριών της περιοχής κατά την «εορτή της Αμπέλου».
Είμαι βέβαιη ότι το όλο έργο εκ φύσεως θα συμβάλλει ουσιαστικά στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της κοινότητας, αφού με την περιβάλλουσα υποδομή θα προσφέρει χώρους για ευχάριστα διαλείμματα από την καθημερινότητα και απόδραση από τα προβλήματα και τις έγνοιες τους.
Το Άρσος απέχει μόλις 30 λεπτά από τη Λεμεσό και εδώ μπορεί κανείς να βρει τα πλεονεκτήματα που έχει μια κοινότητα, δηλαδή την ηρεμία, την ησυχία, το όμορφο φυσικό περιβάλλον, τον καθαρό αέρα, σε αντίθεση με την πολυκοσμία και τον συνωστισμό της πόλης. Παράλληλα, οι σημερινοί κάτοικοι της κοινότητας οι οποίοι ανέρχονται γύρω στους 250, αποτελούν τρανό παράδειγμα αντίστασης στην αστυφιλία. Έργα όπως το σημερινό, που στόχο έχουν την πρόοδο και την ανάπτυξη των κοινοτήτων και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, συμβάλλουν περαιτέρω στην ανακοπή αυτού του άχαρου φαινομένου της ερήμωσης των κοινοτήτων μας. Εξάλλου, δεν είναι τυχαίο ότι η καταπολέμηση της (αστυφιλίας) αντιμετωπίζεται ως κυρίαρχη προτεραιότητα τόσο της κυβερνητικής πολιτικής όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης η οποία επενδύει δια μέσου του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης.
Το έργο αυτό αποτελεί τη συνέχεια μιας σειράς έργων που προωθήθηκαν από το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως όπως ήταν η ανάπλαση του Ιστορικού Πυρήνα της Ερήμης και τα έργα ανάπλασης των πλατειών της Πάχνας και Περιστερώνας. Επίσης είναι σημαντικό να αναφέρω ότι αρκετά άλλα έργα ανάπλασης (όπως για παράδειγμα η ανάπλαση του παραδοσιακού πυρήνα της κοινότητας Απεσιάς, ή η διαμόρφωση της κεντρικής πλατείας της κοινότητας Πελενδρίου), θα υλοποιηθούν ως πολεοδομικά έργα στο πλαίσιο του Κρατικού Προϋπολογισμού.
Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσους εργάστηκαν για την επίτευξη του στόχου αυτού και ταυτόχρονα να τους συγχαρώ για το εξαίρετο αυτό αποτέλεσμα. Ειδικά, απευθύνω θερμά συγχαρητήρια τόσο στον Πρόεδρο του Κοινοτικού Συμβουλίου Άρσους κ. Κώστα Κωνσταντινίδη όσο και στα υπόλοιπα μέλη του Κοινοτικού Συμβουλίου που συνέβαλαν ουσιαστικά στην προώθηση και υλοποίηση του.
Επίσης, θα ήθελα να ευχαριστήσω την ομάδα των ιδιωτών συμβούλων με επικεφαλείς τους αρχιτέκτονες Πέτρο Λουκά και Πανίκο Χαραλάμπους που ετοίμασαν την αρχική μελέτη, τους Λειτουργούς του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως που ανέλαβαν την ολοκλήρωση της μελέτης και την επίβλεψη της κατασκευής του έργου, καθώς και σ’ όλες τις Υπηρεσίες, Οργανισμούς και Φορείς για την ενεργό συμμετοχή τους. Περαιτέρω θα ήθελα να ευχαριστήσω την κατασκευάστρια Εταιρεία «Μάκης Σαββίδης και Υιοί, Εργολάβοι, Λεμεσός ΛΤΔ», η οποία έχει ανταποκριθεί με μεγάλη επιτυχία σε ένα ιδιαίτερα δύσκολο έργο, κυρίως λόγω της ιδιαιτερότητας την οποία παρουσιάζει ο ευαίσθητος ιστορικός πυρήνας του Άρσους.
Εύχομαι στο Κοινοτικό Συμβούλιο Άρσους κάθε πρόοδο και επιτυχία στο έργο του και σας διαβεβαιώνω για ακόμη μια φορά ότι θα είμαστε δίπλα σας σε κάθε προσπάθεια σας για την πρόοδο και ανάπτυξη της κοινότητάς σας.
Εύχομαι σε όλους ένα ευχάριστο απόγευμα.