4/10/12

Εκδήλωση στο Ναϊρόμπι για τα 52 χρόνια της Κυπριακής Ανεξαρτησίας 04/10/2012

Η Ύπατη Αρμοστεία της Κύπρου στην Κένυα διοργάνωσε εκδήλωση για την 52η επέτειο της Κυπριακής Ανεξαρτησίας στα Κεντρικά Γραφεία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στο Ναϊρόμπι.

Σε ομιλία του κατά τη διάρκεια της δεξίωσης, ο Ύπατος Αρμοστής της Κύπρου στην Κένυα κ. Άγις Λοΐζου αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας από την εγκαθίδρυση της μέχρι σήμερα, στην τουρκική εισβολή και συνεχιζόμενη κατοχή εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία, επαναλαμβάνοντας τη δέσμευση της πλευράς μας για εξεύρεση μιας δίκαιης λύσης για το σύνολο του κυπριακού λαού. Αναφέρθηκε επίσης στη σημασία και τον ρόλο της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο κ. Λοΐζου εξήρε τις σχέσεις Κύπρου και Κένυας, τονίζοντας την πολύπλευρη και συνεχή αναπτυξιακή και ανθρωπιστική βοήθεια που προσφέρει η Κύπρος στην Κένυα, ιδιαίτερα στον χώρο της παιδείας, με την παραχώρηση μεγάλου αριθμού υποτροφιών σε Κενυάτες φοιτητές κάθε χρόνο.

Στην εκδήλωση παρέστησαν, μεταξύ άλλων , ο Αντιπρόεδρος της Κένυας κ. Stephen Kalonzo Musyoka, η Γενική Διευθύντρια των Γραφείων των Ηνωμένων Εθνών (UNON) και βοηθός Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ στο Ναϊρόμπι κα Sahle-Work Zewde, ο Εκτελεστικός Διευθυντής της UNEP κ. Achim Steiner, o Μητροπολίτης Κένυας κ.κ Μακάριος, μέλη του Διπλωματικού Σώματος, καθώς και αξιωματούχοι της πολιτικής και πολιτιστικής ζωής στην Κένυα και πολλοί φίλοι της Κύπρου.