4/10/12

Εκδήλωση στο Κάϊρο για την 52η επέτειο της Κυπριακής Ανεξαρτησίας 04/10/2012

Ο Πρέσβης της Κύπρου στο Κάιρο κ. Σώτος Λιασίδης έδωσε την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου δεξίωση στοΚαΐρο για την 52η επέτειο της Ημέρας της Κυπριακής Ανεξαρτησίας


Σε χαιρετισμό του ο κ. Λιασίδης σημείωσε ότι η Κύπρος απέκτησε την ανεξαρτησία της το 1960 μετά από έναν αντιαποικιακό αγώνα και εντάχθηκε στη διεθνή κοινότητα ως Κυπριακή Δημοκρατία. Δυστυχώς, είπε, η Κύπρος παραμένει διαιρεμένη διά της βίας από το 1974, όταν η Τουρκία εισέβαλε στρατιωτικά και κατέλαβε το 37% του εδάφους της.Τόνισε δε ότι πρωταρχικός στόχος της Κυπριακής Κυβέρνησης παραμένει η εξεύρεση δίκαιης λύσης του κυπριακού προβλήματος, βασισμένη στις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, η οποία θα διασφαλίζει την επανένωση της Κύπρου και του λαού της.


Ο κ. Πρέσβης επισήμανε το γεγονός ότι παρά τα δεινά που προκάλεσε η τουρκική κατοχή στην Κύπρο κατάφερε να επιβιώσει και να αντικρίσει το μέλλον με αισιοδοξία. Έτσι την 1η Μαΐου 2004 η Κύπρος κατέστη πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σήμερα ασκεί την Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ.


Αναφερόμενος στις σχέσεις Κύπρου και Αιγύπτου , ο κ. Λιασίδης είπε ότι οι σχέσεις των δύο χωρών έχουν τις ρίζες τους βαθειά στην ιστορία και ήταν πάντοτε στενές και εξέφρασε τη χαρά του για το γεγονός ότι η 52η επέτειος της Κυπριακής Ανεξαρτησίας συμπίπτει με τα 52 χρόνια από την εγκαθίδρυση διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.


Μια από τις προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας , κατέληξε ο κ. Πρέσβης, είναι η Νότια Διάσταση της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γειτονίας προκειμένου να ενισχυθούν οι σχέσεις με τους εταίρους μας στη Μεσόγειο. Η Αίγυπτος διαδραματίζει βασικό ρόλο στην περιοχή, γι’ αυτό και αποδίδουμε ιδιαίτερη σημασία στις σχέσεις της ΕΕ με την Αίγυπτο.


Στην εκδήλωση παρέστησαν εκπρόσωποι του Υπουργείου ‎Εξωτερικών της Αιγύπτου και άλλων Υπουργείων, το Διπλωματικό Σώμα, εκπρόσωποι του εμποροβιομηχανικού κόσμου, ‎ακαδημαϊκοί, δημοσιογράφοι, ο Πατριαρχικός Επίτροπος Καΐρου, οι Πρόεδροι της ‎Ελληνικής Κοινότητας και της Κυπριακής Αδελφότητας Καΐρου και Αλεξανδρείας, ‎η ομογένεια και άλλοι φίλοι της Κύπρου.‎