4/10/12

Χαιρετισμός του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Νεοκλή Συλικιώτη στη Γενική Συνέλευση του ΕΒΕ Λευκωσίας 04/10/2012

Ευχαριστώ τον Πρόεδρο και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Λευκωσίας (ΕΒΕ) για την πρόσκληση σας. Είμαι εδώ, στις εργασίες της Γενικής σας Συνέλευσης, και για να εκφράσω την εκτίμηση μου για τη διαχρονική συνεισφορά του Επιμελητηρίου στην εξέλιξη και ανάπτυξη της επαρχίας σας, αλλά και για να συζητήσουμε τρόπους περαιτέρω ώθησης της ανάπτυξης.

Είναι γεγονός ότι διανύουμε μια περίοδο με ραγδαίες ανακατατάξεις και ανατροπές εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Η κρίση έχει περιορίσει το αίσθημα σιγουριάς και ασφάλειας που μας διέκρινε τόσο τους πολίτες όσο και τις επιχειρήσεις.


Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, η Κυβέρνηση και ειδικότερα το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, δεν αδρανεί, αλλά συνεχίζουμε να διαμορφώνουμε τη δική μας πολιτική στους τομείς του εμπορίου, της βιομηχανίας, του τουρισμού, των υπηρεσιών και της ενέργειας.


Σε ευρωπαϊκό επίπεδο έχουμε ήδη θεσπίσει δύο αναπτυξιακά εργαλεία: Πρώτο, τη στρατηγική «Ευρώπη 2020», που στοχεύει στην ισχυρή, έξυπνη, βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη και στη μετάβαση σε ένα ανανεωμένο μοντέλο ανάπτυξης και μεγέθυνσης της ευρωπαϊκής οικονομίας. Και
, δεύτερο, το «Σύμφωνο ανάπτυξης και απασχόλησης», που προβλέπει ταχεία πρόοδο για την επίτευξη μιας εύρυθμα λειτουργούσας ψηφιακής ενιαίας αγοράς έως το 2015, εμβάθυνση της ενιαίας αγοράς με την άρση των εναπομεινάντων εμποδίων και πλήρη ολοκλήρωση της εσωτερικής αγοράς ενέργειας μέχρι το 2014.

Όπως είναι γνωστό, η κυπριακή οικονομία είναι κυρίως προσανατολισμένη στον τριτογενή τομέα
των υπηρεσιών και του εμπορίου, που συνεισφέρει στο 80% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ), ενώ ο δευτερογενής τομέας της μεταποίησης στο 18% και ο πρωτογενής των πρώτων υλών στο 2%, αντίστοιχα. Ωστόσο, όσον αφορά στην απασχόληση, ο πρωτογενής τομέας απορροφά 7,5%, ο δευτερογενής 20% και ο τριτογενής το 72,5%, του εργατικού δυναμικού.

Η διαρκής υποχώρηση του μεριδίου της μεταποίησης στον σχηματισμό του ΑΕΠ και στην απασχόληση, ερμηνεύεται από πολλούς ως μια τάση αποβιομηχάνισης της κυπριακής οικονομίας και μετασχηματισμού της σε μια οικονομία υπηρεσιών. Ωστόσο, η μεταστροφή αυτή δεν είναι μοναδικό φαινόμενο της κυπριακής οικονομίας. Ανάλογη τάση παρατηρείται σε πλείστες χώρες της ΕΕ, με τον τομέα των υπηρεσιών να κατέχει ένα συνεχώς αυξανόμενο μερίδιο στα κράτη μέλη.


Παρόλα αυτά, στο πλαίσιο των προσπαθειών μας για τεχνολογική αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό όλων των αναπτυξιακών κλάδων της οικονομίας, επιδιώκουμε:


1. Την ανάπτυξη νέων, καινοτόμων επιχειρήσεων και την απασχόληση νέων επιστημόνων, μέσα και από τη δημιουργία εγγυοδοτικού μηχανισμού που θα χρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.


2. Την ανοικοδόμηση των υπαρχουσών βιομηχανιών


3. Την αύξηση της παραγωγικότητας


4. Την προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Να υπενθυμίσω την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για τη σύσταση Μηχανισμού Ταχείας Αδειοδότησης και Υλοποίησης Στρατηγικών Επενδύσεων με στόχο την προώθηση των επενδύσεων.


5. Την αξιοποίηση των ενεργειακών πόρων.


Η πολιτική που εφαρμόζουμε στοχεύει στη δημιουργία μονάδων «έντασης γνώσης», στην επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξης του τομέα μεταποίησης και των υπηρεσιών γενικά και στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας ευρύτερα. Ιδιαίτερη έμφαση αποδίδουμε στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας, ως βάση για την ανάπτυξη βιομηχανίας υψηλής τεχνολογίας.


Το Σχέδιο ενίσχυσης της επιχειρηματικής καινοτομίας που παρουσιάσαμε πρόσφατα αφορά στη δημιουργία και προώθηση καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών. Καλούνται οι κυπριακές επιχειρήσεις να το μελετήσουν και όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να υποβάλουν αίτηση. Άλλες μορφές καινοτομίας, εξίσου σημαντικές, θα ενισχυθούν στο μέλλον με άλλα προγράμματα.


Η πολιτική καινοτομίας του Υπουργείου Εμπορίου βασίζεται στους παρακάτω υποστηρικτικούς άξονες:


1. Ενίσχυση των επιχειρήσεων, κυρίως των γρήγορα αναπτυσσόμενων, που επενδύουν στην καινοτομία για την ανάπτυξη ανταγωνιστικών καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών.


2. Συνεισφορά του δημόσιου τομέα στην Καινοτομία μέσω των δημόσιων αγορών.


3. Δημιουργία δικτύου συνεργασίας των καινοτόμων Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων με ερευνητικούς φορείς, με δημόσιους φορείς και με επενδυτές.


4. Πρόσβαση στη χρηματοδότηση για τη δημιουργία καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών, από Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις.


5. Βελτίωση και απλοποίηση των διαδικασιών στήριξης των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και δημιουργίας ευνοϊκού περιβάλλοντος για τις επιχειρήσεις να καινοτομούν.


6. Προώθηση της ενεργής συμμετοχής των επιχειρήσεων στις ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες.



7. Ενημέρωση και προώθηση της συμμετοχής όλων στην καινοτομία.


Για τον σκοπό της προώθησης της επιχειρηματικότητας και τον εκσυγχρονισμό των επιχειρήσεων, το Υπουργείο εφαρμόζει, όπως είναι γνωστό, σχέδια επιχορηγήσεων τα οποία συγχρηματοδοτούνται από κοινοτικά ταμεία. Για την περίοδο 2007-2013 διατέθηκαν και διατίθενται προς τις επιχειρήσεις, μέσω των συγχρηματοδοτούμενων σχεδίων από την ΕΕ, χορηγίες των οποίων το συνολικό ύψος θα ξεπεράσει τα €62 εκ. Πρόσφατα μάλιστα εξασφαλίσαμε πρόσθετες πιστώσεις €11 εκ., οι οποίες θα χρησιμοποιηθούν για εξυπηρέτηση όλων των αιτήσεων που ήδη υποβλήθηκαν και καλύπτουν τα ελάχιστα κριτήρια στο πλαίσιο των σχεδίων. Επιπρόσθετα, μέρος των €11 εκ. θα χρησιμοποιηθεί για τρίτη προκήρυξη του Σχεδίου Ενίσχυσης της Νεανικής και Γυναικείας Επιχειρηματικότητας.


Ο τομέας της ενέργειας αποτελεί τομέα
- κλειδί, είναι το μέλλον μας, για την ανάπτυξη. Βασική στρατηγική μας επιδίωξη είναι η μετατροπή της Κύπρου σε περιφερειακό κέντρο ενέργειας με ότι αυτό συνεπάγεται από πλευράς προοπτικών για την ανάπτυξη, αλλά και η διαμόρφωση ενός ενεργειακού προτύπου που να βασίζεται στην ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού μας, την ανταγωνιστικότητα και την αειφορία.

Οι επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), μέσα από την αλυσίδα κατασκευής, εγκατάστασης και λειτουργίας συστημάτων ΑΠΕ και συστημάτων εξοικονόμησης ενέργειας, προσφέρουν θέσεις εργασίας και συμβάλλουν στην τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη. Στοχεύοντας, λοιπόν, στην προώθηση τέτοιων επενδυτικών πρωτοβουλιών, η Κυβέρνηση προχώρησε στη θέσπιση μέτρων και χρηματοδοτικών κινήτρων και καλείται ο επιχειρηματικός κόσμος να τα αξιοποιήσει.

Παράλληλα, η ανακάλυψη μεγάλων ποσοτήτων υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική μας Ζώνη δημιουργούν τεράστιες προοπτικές για πολλαπλά και παράπλευρα οφέλη από την αξιοποίηση του, μέσα από την ανάπτυξη νέων τομών επιχειρήσεων.


Κάτι τέτοιο βέβαια προϋποθέτει τη δημιουργία των αναγκαίων υποδομών. Σε αυτές τις υποδομές περιλαμβάνονται: η κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού για τη μεταφορά του φυσικού αερίου στην Κύπρο, ώστε αυτό να διανέμεται στη συνέχεια για εγχώρια χρήση, καθώς και η δημιουργία τερματικού για την υγροποίηση του φυσικού αερίου για σκοπούς εξαγωγής. Για τον σκοπό αυτό προχωρήσαμε στη σύσταση της Κρατικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων Κύπρου, ενώ προχωρούν και οι διαπραγματεύσεις μας με την
Noble.

Παράλληλα, βέβαια, έχουμε προχωρήσει με την προκήρυξη των προσφορών για την έλευση φυσικού αερίου ως ενδιάμεση λύση, κάτι που αν καταφέρουμε να επιτύχουμε χαμηλές τιμές που θα σημαίνει χαμηλότερο κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας θα βοηθήσει, πέρα από τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.


Φυσικά, σε μια τέτοια παρουσίαση δεν θα μπορούσα να μην αναφερθώ στον τομέα του τουρισμού, που για άλλη μια χρονιά αποδεικνύεται ο πιο ζωτικός τομέας της οικονομίας μας. Πέραν, λοιπόν, των θετικών εξελίξεων που παρουσιάζουν τα στοιχεία από τον ΚΟΤ, σε ό,τι αφορά ιδιαίτερα τη Λευκωσία, έχουμε αναβαθμίσει το Συνεδριακό Κέντρο σε μια σύγχρονη συνεδριακή υποδομή για τη διοργάνωση τοπικών και διεθνών συνεδρίων, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για προώθηση της Λευκωσίας ως συνεδριακό προορισμό. Ταυτόχρονα, η απόφαση για δημιουργία του Ιδρύματος Πολιτισμού θα συμβάλει και θα στηρίξει την προσπάθεια για προβολή και προώθηση της Λευκωσίας ως τουριστικό προϊόν πολιτιστικού προορισμού.


Κλείνοντας, δεν έχω παρά να σας προσκαλέσω τον εμποροβιομηχανικό κόσμο να ανταποκριθεί στις νέες εξελίξεις και να αξιοποιήσει, στον μέγιστο δυνατό βαθμό, τις ευκαιρίες και καινοτομίες που παρουσιάζονται και οι οποίες θα οδηγήσουν στον εκσυγχρονισμό του επιχειρηματικού περιβάλλοντος του τόπου μας και στην οικονομική ανάπτυξη.


Εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης σας
.