29/10/12

Χαιρετισμός της Υπουργού Υγείας δρος Ανδρούλας Αγρότου σε συνέντευξη Τύπου για την εξαγγελία της Εβδομάδας Ευαισθητοποίησης για τον Αιφνίδιο Θάνατο από Καρδιακή Ανακοπή 29/10/2012


Με ιδιαίτερη χαρά απευθύνω χαιρετισμό στην επίσημη εξαγγελία της Εβδομάδας Διαφώτισης και Ευαισθητοποίησης του κοινού για τον Αιφνίδιο Θάνατο από Καρδιακή Ανακοπή, που διοργανώνεται από το Κυπριακό Συμβούλιο Αναζωογόνησης, την οργάνωση «Παλμός Ζωής» και την Καρδιολογική Εταιρία Κύπρου.


Ο αιφνίδιος καρδιακός θάνατος (ΑΚΘ) είναι ο φυσικός θάνατος λόγω καρδιακών αιτίων, με απότομη απώλεια των αισθήσεων μέσα σε διάστημα μιας ώρας από την έναρξη των οξέων συμπτωμάτων. Μπορεί να προϋπάρχει ή όχι καρδιακή νόσος, αλλά ο χρόνος και ο τρόπος θανάτου είναι απρόσμενος.


Οι αιτίες του ΑΚΘ σχετίζονται με την ηλικία. Συγκεκριμένα, σε ηλικίες άνω των 35 ετών κύρια αιτία του αιφνίδιου θανάτου είναι η στεφανιαία νόσος. Σε ηλικίες κάτω των 35 ετών η εμφάνιση του αιφνίδιου θανάτου οφείλεται σε κληρονομικούς και γενετικούς παράγοντες. Η πιο συνηθισμένη αιτία είναι οι καρδιομυοπάθειες, όπως η υπερτροφική καρδιομυοπάθεια, ωστόσο ο αιφνίδιος θάνατος σε ηλικία κάτω των 35 ετών μπορεί να οφείλεται και σε ανώμαλη έκφυση στεφανιαίων αρτηριών, μυοκαρδίτιδα, βαλβιδοπάθειες αλλά και σε ηλεκτρικές ανωμαλίες του συστήματος της καρδιάς.


H καρδιακή ανακοπή είναι η αιφνίδια διακοπή της καρδιακής λειτουργίας ως αντλίας η οποία μπορεί να είναι αναστρέψιμη αν υπάρξει άμεση παρέμβαση, αλλά χωρίς παρέμβαση οδηγεί σε θάνατο.


Έχουν κατά καιρούς δοθεί πολλοί ορισμοί για τον αιφνίδιο καρδιακό θάνατο, γεγονός που οφείλεται στην οπτική γωνία από την οποία αντιμετωπίζεται το θέμα από ιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων, νομικούς, επιδημιολόγους ή άλλους σχετικούς επιστήμονες. Η σοβαρότητα του αιφνίδιου καρδιακού θανάτου ως προβλήματος δημόσιας υγείας είναι αυτονόητη, αλλά η συχνότητα του δεν είναι απόλυτα σαφής.


Μέγας σκοπός μας είναι η μείωση της ετήσιας θνητότητας από τον ΑΚΘ στον γενικό πληθυσμό. Γύρω στα 600-700 περιστατικά καρδιακής ανακοπής εκτός νοσοκομείου σημειώνονται ετησίως στην Κύπρο, με το ποσοστό επιβίωσης να κυμαίνεται μεταξύ 5-8%, σύμφωνα με στοιχεία της Καρδιολογικής Εταιρείας Κύπρου. Το ποσοστό αυτό είναι σχετικά μεγάλο. Γι΄αυτό πρέπει να καταβάλλεται προσπάθεια για έγκαιρη διάγνωση καρδιοπαθειών που μπορεί να προδιαθέτουν για τον ΑΚΘ, και στη συνέχεια να γίνεται διαστρωμάτωση κινδύνου για τον συγκεκριμένο ασθενή.

Μια ανθρώπινη ζωή μπορεί να σωθεί όταν απλοί πολίτες εκπαιδευτούν στην καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση αλλά και στη χρήση του Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδωτή (ΑΕΑ). Αυτό είναι ένα από τα κεντρικά μηνύματα που θέλουμε να μεταδώσουμε κατά την εβδομάδα ενημέρωσης. Οι ΑΕΑ μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τους πολίτες, αφού πρώτα τύχουν μιας απλής εκπαίδευσης.

Αρκετοί πολυσύχναστοι χώροι στην Κύπρο όπως γυμναστήρια, ξενοδοχεία, αεροδρόμια και λιμάνια διαθέτουν ΑΕΑ, ενώ υπάρχουν και σε όλα τα ασθενοφόρα και τα αγροτικά και αστικά Κέντρα Υγείας. Με την πλήρη εφαρμογή της νομοθεσίας που έχουμε στην Κύπρο μπορούμε να αποτρέψουμε γύρω στους 100 αιφνίδιους θανάτους ετησίως.

Θεωρώ χρήσιμο στο σημείο αυτό να αναφερθώ στις ακόλουθες προσεγγίσεις πρόληψης που διατίθενται και εφαρμόζονται για την αποφυγή του ΑΚΘ.

-
Εκτίμηση της λειτουργικότητας της αριστεράς κοιλίας, κυρίως με υπερηχοκαρδιογράφημα όπου μετράται το κλάσμα εξωθήσεως της αριστεράς κοιλίας που είναι η πιο ευαίσθητη προγνωστική παράμετρος σε ασθενείς με καρδιακή νόσο.

-
Συνεχής περιπατητική ηλεκτροκαρδιογραφία ή αλλιώς Ηolter ρυθμού που δίνει πληροφορίες για αρρυθμίες ή αλλοιώσεις ισχαιμικού τύπου.

-
Ηλεκτροφυσιολογικός έλεγχος. Η μη πρόκληση κοιλιακής ταχυκαρδίας κατά την μελέτη υποδηλώνει καλή πρόγνωση και δεν απαιτείται αντιαρρυθμική αγωγή.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω από καρδιάς τους διοργανωτές για την εξαιρετική αυτή πρωτοβουλία και να σας διαβεβαιώσω ότι θα είμαστε δίπλα σας, γιατί ως Υπουργείο πιστεύουμε στην πρόληψη την οποία έχουμε θέσει ψηλά στην ατζέντα μας.