29/10/12

Χαιρετισμός του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Νεοκλή Συλικιώτη στα εγκαίνια του κεντρικού οδικού άξονα της Βιομηχανικής Ζώνης Πέρα Χωρίου – Νήσου 29/10/2012


Κόντρα στο ρεύμα και σε όσους θέλουν σώνει και καλά να μας πείσουν πως λόγω οικονομικής κρίσης η Κυβέρνηση έχει δήθεν βάλει φρένο στα έργα ανάπτυξης, εμείς είμαστε εδώ για να αποδείξουμε με πράξεις και όχι με λόγια πως τέτοιοι ισχυρισμοί πόρρω απέχουν από την πραγματικότητα. Τα αναπτυξιακά έργα στον τόπο μας όχι μόνο δεν έχουν σταματήσει, αλλά με κάθε τρόπο προσπαθούμε να ενισχύσουμε την ανάπτυξη, γιατί ξέρουμε πολύ καλά πως αποτελεί την ασφαλέστερη οδό για αναχαίτιση της οικονομικής ύφεσης.


Δεν έχω, λοιπόν, παρά να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο και τα μέλη του Κοινοτικού Συμβουλίου Πέρα Χωρίου και Νήσου που με προσκάλεσαν για να τελέσω σήμερα τα εγκαίνια του κεντρικού οδικού άξονα της Βιομηχανικής Ζώνης Πέρα Χωρίου – Νήσου. Ενός σημαντικού έργου υποδομής της περιοχής που στοίχισε περίπου €2.3 εκ. και για τη συμπλήρωση του οποίου χρειάστηκαν 18 μήνες.


Ο δρόμος που εγκαινιάζουμε σήμερα είχε παραδοθεί στην κυκλοφορία τον περασμένο Φεβρουάριο αντικαθιστώντας έναν χωμάτινο, προβληματικό δρόμο. Η κατασκευή του σημαντικού αυτού οδικού άξονα θα εξυπηρετήσει τις βιομηχανίες που βρίσκονται εγκατεστημένες στη Βιομηχανική Ζώνη και τους επισκέπτες τους, ενώ θα αποτελέσει και κίνητρο για την προσέλκυση νέων βιομηχανιών.


Η βιομηχανία αποτελεί το σταθερό υπόβαθρο της πραγματικής οικονομίας, απαραίτητο για την εκμετάλλευση των πρώτων υλών, την ανάπτυξη του τομέα της έρευνας και την τροφοδότηση του πληθυσμού με υψηλής τεχνολογίας και άριστης ποιότητας προϊόντα.


Επιπρόσθετα, η βιομηχανία σχετίζεται άμεσα με θέματα κοινωνικής συνοχής, αφού αποτελεί τη βασική πηγή δημιουργίας θέσεων απασχόλησης.


Είναι γι’ αυτόν τον λόγο που το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού εφαρμόζει συγκεκριμένη κυβερνητική πολιτική για την ανάπτυξη των Βιομηχανικών Ζωνών και, κατ’ επέκταση, των βιομηχανιών που βρίσκονται σε αυτές, επιλύοντας διάφορα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και χρηματοδοτώντας αναπτυξιακά έργα.


Συγκεκριμένα η Κυβέρνηση, μέσω του Υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, αναλαμβάνει τις δαπάνες κατασκευής δρόμου προσπέλασης, κεντρικού οδικού άξονα και χάραξης εσωτερικού οδικού δικτύου, όπως αυτό σχεδιάζεται από το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως. Επιπρόσθετα, αναλαμβάνει τις δαπάνες μεταφοράς υπηρεσιών κοινής ωφελείας μέχρι τα σύνορα των Βιομηχανικών Ζωνών, δηλαδή, ρεύμα, νερό και τηλεφωνικές γραμμές, καθώς και την απαλλοτρίωση των λωρίδων γης που καταλαμβάνει το οδικό δίκτυο.


Το Κοινοτικό Συμβούλιο Πέρα Χωρίου και Νήσου, το οποίο και συγχαίρω, μεριμνώντας για την ανάπτυξη της Βιομηχανικής Ζώνης που εμπίπτει στα όριά του και για να διευκολύνει την εγκατάσταση αλλά και την τόνωση των δραστηριοτήτων των βιομηχανιών, κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια για την υλοποίηση του έργου που εγκαινιάζουμε σήμερα. Για τον σκοπό αυτό συνεργάστηκε με το Τμήμα Δημοσίων Έργων, το οποίο ανέλαβε την επίβλεψη του έργου, την Επαρχιακή Διοίκηση Λευκωσίας, που συντόνιζε τις ενέργειες και βοηθούσε στην αντιμετώπιση διαφόρων προβλημάτων, και το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού που χρηματοδοτούσε το έργο, σύμφωνα με την κυβερνητική πολιτική.


Εδώ θα πρέπει να επισημάνω πως λάβαμε ιδιαίτερα υπόψη μας ότι στη Βιομηχανική Ζώνη Πέρα Χωρίου – Νήσου είναι εγκατεστημένες αξιόλογες βιομηχανίες, με αξιοσημείωτη οικονομική δραστηριότητα, γι’ αυτό και έχουμε κατατάξει το συγκεκριμένο έργο στις προτεραιότητές μας.


Σε αυτό το πλαίσιο είχαμε εγκρίνει την υλοποίησή του στη βάση σχετικής κυβερνητικής πολιτικής για κάλυψη περίπου 70% του κόστους με απευθείας χρηματοδότηση από το κράτος.


Τελειώνοντας, θέλω να ευχαριστήσω όλους όσοι συνέβαλαν στην υλοποίηση του κεντρικού αυτού οδικού άξονα. Ελπίζω να διευκολύνει τους βιομήχανους στις καθημερινές τους εργασίες και να αποτελέσει παράδειγμα και για άλλες Τοπικές Αρχές, οι οποίες σε πολύ μεγάλο βαθμό αποτελούν τον καταλύτη για την προώθηση αναπτυξιακών έργων στον τόπο μας.