29/10/12

Χαιρετισμός του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκη Λ. Ομήρου στα εγκαίνια του νέου Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Αραδίππου 29/10/2012

Με μεγάλη χαρά αποδέχθηκα την πρόσκληση του Δημάρχου Αραδίππου κ. Ευάγγελου Ευαγγελίδη να έχω την ξεχωριστή τιμή να τελέσω τα εγκαίνια του Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Αραδίππου. Ευχαριστώ τον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο για την τιμητική αυτή πρόσκληση.


Συγχαίρω θερμά τόσο το παρόν όσο και το προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο για την πρωτοβουλία να αγοράσουν το παλαιό αρχοντικό της οικογένειας του Νίκου Κοντού και της Λεωνής Χατζηκακού, να το αναπαλαιώσουν και σήμερα να αποτελεί ένα πολιτιστικό κόσμημα για τον Δήμο της Αραδίππου και όχι μόνο.


Η δημιουργία του Πολιτιστικού Κέντρου αποτελεί μαρτυρία σεβασμού της ιστορίας, της παράδοσης και του πολιτισμού μας. Γι’ αυτό κάθε τέτοια πρωτοβουλία αξίζει τον έπαινο, αφού μετουσιώνει σε πράξη τη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς μας. Συντηρεί και προβάλλει τα ήθη, τα έθιμα και τις παραδόσεις μας. Διατηρεί αναλλοίωτη την ιστορική μας ταυτότητα.


Η μακραίωνη και πλούσια παράδοσή μας και οι υπέροχες πολιτιστικές αξίες του λαού μας συνθέτουν τα πιο γνήσια και ζωτικά στοιχεία της ιστορικής μας ταυτότητας, που διαμηνύουν την εθνική φυσιογνωμία του τόπου μας και που πάντα επενεργούν ως δυνάμεις αντοχής και ως φορείς ανανέωσης.


Αυτή τη ζωντανή παράδοση και αυτές τις αξίες στοχεύει να προβάλει το Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αραδίππου, ενώ ταυτόχρονα τονίζεται η συνέχειά τους. Γιατί δεν νοείται παράδοση χωρίς συνέχεια. Συνέχεια που προεκτείνεται στο μέλλον και επιτάσσει όχι μόνο να προβάλλουμε αυτά που παραλάβαμε, αλλά και να τα παραδώσουμε και να τα μεταλαμπαδεύσουμε ακέραια και αναλλοίωτα στις κατοπινές γενιές.


Ήθη και έθιμα, πολιτιστική κληρονομιά, παραδόσεις και ιστορία θα πρέπει να καθοδηγούν την πορεία μας προς το μέλλον για να ενισχύουν τις δυνάμεις μας, που τόσο ανάγκη έχουμε αυτές τις δύσκολες στιγμές της ιστορίας μας.


Με την ευκαιρία των σημερινών εγκαινίων εκφράζουμε την πεποίθηση ότι η καλλιτεχνική και πολιτιστική ανάπτυξη είναι υπόθεση ευθύνης όλων έναντι του τόπου μας, αλλά και υπόθεση συμβολής μας στον ευρωπαϊκό και τον παγκόσμιο πολιτισμό. Χωρίς πολιτιστικό υπόβαθρο κανένα κράτος και καμιά χώρα δεν μπορεί να έχει οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη ούτε σταθερή δημοκρατική ζωή. Καμιά πολιτική, κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη δεν μπορεί να έχει νόημα αν δεν τοποθετείται στα πλαίσια μιας ευρύτερης πολιτιστικής ανάπτυξης. Ο πολιτισμός είναι το στοιχείο που προσδίδει βάθος και ποιότητα στη ζωή και την ιδιαιτερότητα που καθιστά κάθε λαό ξεχωριστή οντότητα.


Στη σύγχρονη τάξη πραγμάτων με την παγκοσμιοποίηση να ισοπεδώνει τις πολιτιστικές ταυτότητες των λαών, να καθιερώνει πρότυπα και αξίες καθ’ υπόδειξιν και επιβολήν, η πολιτιστική ανάπτυξη είναι πράξη και διαδικασία διάσωσης και διαφύλαξης της φυσιογνωμίας του λαού μας. Άλλωστε ο πολιτισμός είναι η ψυχή κάθε λαού και κάθε έθνους. Και σήμερα, εδώ, εγκαινιάζοντας το Πολιτιστικό Κέντρο, ο Δήμος Αραδίππου αποδεικνύει εμπράκτως την αποφασιστικότητα και αφοσίωσή του να κρατήσει ζωντανές τις παραδόσεις μας.


Δεμένοι στις πατρογονικές μας ρίζες και όρθιοι στη γη μας αντέχουμε, δημιουργούμε και αγωνιζόμαστε για την επιβίωση και για ένα καλύτερο μέλλον για τον τόπο μας.


Με αυτές τις λίγες σκέψεις τελούμε σήμερα τα εγκαίνια του Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Αραδίππου και εύχομαι κάθε επιτυχία στη σπουδαία αποστολή του.