29/10/12

Κοινή συνάντηση των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Οικονομικών και Προϋπολογισμών, Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Εσωτερικών με αντιπροσωπεία της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Κοινοβουλίου της Σουηδίας 29/10/2012

Πραγματοποιήθηκε σήμερα κοινή συνάντηση των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Οικονομικών και Προϋπολογισμού, Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Εσωτερικών με αντιπροσωπεία της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Κοινοβουλίου της Σουηδίας (Riksdagen) η οποία επισκέπτεται την Κύπρο, στο πλαίσιο της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ). Της αντιπροσωπείας ηγείτο ο Πρόεδρος της Επιτροπής κ. Allan Widman (Φιλελεύθερο Κόμμα), και σ’ αυτή συμμετείχαν τα μέλη κ.κ. Pyry Niemi (Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα), κ. Lars Ohly (Κόμμα της Αριστεράς), κ. Robert Halef (χριστιανοδημοκράτες), κ. Karl Sigfrid (Συντηρητικό Κόμμα), κ. Johan Hedin (Κόμμα του Κέντρου) και κα Maria Plass (Συντηρητικό Κόμμα). Την αντιπροσωπεία συνόδευε ο Πρέσβης της Σουηδίας στην Κύπρο κ. Klas Gierow. Από κυπριακής πλευράς παρόντες στη συνάντηση ήταν ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού κ. Νικόλας Παπαδόπουλος και μέλη των εν λόγω Επιτροπών κ.κ. Άγγελος Βότσης (Αναπληρωτής Πρόεδρος της ίδιας Επιτροπής), Αδάμος Αδάμου, Μάριος Μαυρίδης, Χάρης Γεωργιάδης, Πάμπος Παπαγεωργίου, Νίκος Νικολαΐδης, Νίκος Κουτσού και Γιώργος Περδίκης.

Καλωσορίζοντας την αντιπροσωπεία στην Κύπρο, ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε τη σημασία της συνάντησης για τη Βουλή των Αντιπροσώπων ως ευκαιρία ανταλλαγής απόψεων με βουλευτές προερχόμενους από χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με πολύ θετικές εμπειρίες σε ό ,τι αφορά την οργάνωση της οικονομίας.

Ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι η συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών αποτελεί το κλειδί για την αντιμετώπιση των συνεπειών της οικονομικής και δημοσιονομικής κρίσης. Αν και λήφθηκαν ήδη μέτρα στα κράτη μέλη της ΕΕ, είπε, εντούτοις, υπάρχει ανάγκη για περαιτέρω μέτρα, τονίζοντας ότι αυτά πρέπει να συνοδεύονται από πολιτικές ανάπτυξης. Επισήμανε την ανάγκη περαιτέρω εμπλοκής των εθνικών κοινοβουλίων στις σχετικές διαδικασίες ώστε να επιτυγχάνεται η καλύτερη εκπροσώπηση των Ευρωπαίων πολιτών, μεγαλύτερος έλεγχος των αποφάσεων, αποτελεσματικότερη επίβλεψη των οικονομιών της ΕΕ αλλά και αυστηρότερη εφαρμογή των κανόνων που προβλέπονται στα σχετικά πακέτα συντονισμού και ελέγχου.

Η επικείμενη ψήφιση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου, η Κοινή Αγροτική Πολιτική, το περιβάλλον και το κυπριακό πρόβλημα αποτέλεσαν, μεταξύ άλλων, αντικείμενα συζήτησης των Κύπριων και Σουηδών βουλευτών. Όλοι οι Κύπριοι βουλευτές εξέφρασαν την πεποίθηση ότι πρέπει να υπάρξει βιώσιμη ανάπτυξη, καλύτερος δημοσιονομικός έλεγχος, καθώς και ταυτόχρονη προώθηση πολιτικών που θα ενισχύσουν την απασχόληση, την ανταγωνιστικότητα και την παραγωγικότητα.

Οι Σουηδοί βουλευτές εξέφρασαν, εξάλλου, τα συγχαρητήριά τους για την επιτυχημένη πορεία της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα την κρίσιμη χρονική συγκυρία μέσα στην οποία διεξάγονται οι εργασίες της. Τόνισαν δε την ανάγκη αποφυγής αύξησης του προϋπολογισμού της Ένωσης και ταυτόχρονα καλύτερης στόχευσης των επιμέρους κονδυλίων του.

Όσον αφορά στο κυπριακό πρόβλημα, μέλη της σουηδικής αντιπροσωπείας τόνισαν την ανάγκη απόσυρσης του τουρκικού στρατού κατοχής προτού εξευρεθεί οποιαδήποτε βιώσιμη λύση, ενώ υπογράμμισαν τη σημασία των επαφών μεταξύ των δυο κοινοτήτων για την επίτευξη αυτής της λύσης.