29/10/12

Γραπτή δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια για την Ημέρα Αγνοουμένων 29/10/2012


Το δράμα των αγνοουμένων μας αποτελεί την τραγικότερη πτυχή του εγκλήματος που συντελέστηκε το 1974 σε βάρος του λαού μας, με το φασιστικό πραξικόπημα και την παράνομη τουρκική εισβολή. Τριάντα οκτώ χρόνια μετά, το δράμα για εκατοντάδες οικογένειες συνεχίζεται. Η Κυβέρνησή μας αποδίδει τεράστια σημασία στη συνολική αντιμετώπιση αυτού του τόσο σημαντικού ζητήματος. Εργαζόμαστε σε στενή συνεργασία με τους συγγενείς των αγνοουμένων μας για την πλήρη διερεύνηση της τύχης των οικείων τους προσώπων. Πλήρης διερεύνηση σημαίνει διακρίβωση των συνθηκών κάτω από τις οποίες οι αγνοούμενοι μας εξαφανίστηκαν το 1974, με το άνοιγμα των τουρκικών στρατιωτικών αρχείων.

Στηρίζουμε το έργο της Διερευνητικής Επιτροπής των Αγνοουμένων και πιέζουμε για την επίσπευση των διαδικασιών με στόχο το συντομότερο δυνατό να τεθεί ένα τέρμα σε αυτό το ανθρωπιστικό ζήτημα. Καλούμε ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα να ασκήσει την επιρροή της ούτως ώστε να πεισθεί η κατοχική Τουρκία να συνδράμει στην όλη προσπάθεια. Όπως ολόχρονα, ιδιαίτερα όμως τέτοιες μέρες, η σκέψη μας βρίσκεται στους αγνοουμένους μας και στα αγαπημένα τους πρόσωπα, που συνεχίζουν για 38 χρόνια να υπομένουν αυτό το μαρτύριο. Η Κυβέρνησή μας , σε μια προσπάθεια να στηρίξει ηθικά τους συγγενείς των αγνοουμένων μας και να εκπληρώσει ένα χρέος προς τη θυσία και το μαρτύριο τους, έχει αποφασίσει να τιμήσει όλες τις οικογένειες των αγνοουμένων.

Η δικαίωση της θυσίας των αγνοουμένων μας θα επέλθει μόνο μέσα από μια σωστή λύση του Κυπριακού που θα απελευθερώνει και θα επανενώνει την πατρίδα και τον λαό μας.