29/10/12

Απάντηση του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού σε ανακοίνωση του ΔΗΣΥ 29/10/2012

Είναι κατανοητή η προσπάθεια του ΔΗΣΥ, στον βωμό των προεδρικών εκλογών, να προκαλεί συνεχώς τριβές και εντάσεις στο εσωτερικό μέτωπο. Μόνο που το θέμα που επέλεξε αυτή τη φορά δεν του βγαίνει. Απαντώντας, για πολλοστή φορά, επί της ουσίας του όλου θέματος που ονομάζεται Κρατική Εταιρεία Υδρογονανθράκων Κύπρου, επικεντρώνομαι στα ακόλουθα:

·
Τα κοινοβουλευτικά κόμματα από τον περασμένο Μάιο και η Βουλή των Αντιπροσώπων από τον περασμένο Ιούνιο ήταν ενήμεροι και σύμφωνοι με την απόφαση της Κυβέρνησης να προχωρήσουμε με την ίδρυση της Κρατικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων, ως νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου. Μάλιστα, η κριτική που τότε δεχόμασταν ήταν πως αργήσαμε.

·
Ήταν, επίσης, ενήμεροι πως αναθέσαμε στη Νομική Υ πηρεσία, ως τον πλέον αρμόδιο κρατικό θεσμό, την προετοιμασία των σχετικών νομικών εγγράφων. Με την οριστικοποίηση τους αυτά αποστάληκαν στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

·
Στις 2 Οκτωβρίου κλήθηκα να παραστώ σε συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου για τη συζήτηση μιας «μη πρότασης νόμου», αφού το περιεχόμενο της περιοριζόταν στο να απαγορεύσει στην Κυβέρνηση να προχωρήσει με τη σύσταση της Κρατικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων.

·
Και τότε και τώρα επαναλαμβάνω πως δεν θα συναινούσα στις όποιες προσπάθειες είχαν ως στόχο την κωλυσιεργία και την αναβολή, -γιατί άραγε;- της σύστασης της Εταιρείας. Έχουμε μπροστά μας συγκεκριμένα χρονικά πλαίσια μέσα στα οποία θα πρέπει να κινηθούμε, αν όντως θέλουμε μέχρι το 2019 να έχουμε στην Κύπρο το τερματικό υγροποίησης φυσικού αερίου.

·
Με τη σύσταση της Εταιρείας έχουν διοριστεί τέσσερα μη Εκτελεστικά Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, όλοι τους άνθρωποι εγνωσμένου κύρους ο καθένας στον τομέα του. Παράλληλα, αμέσως μετά τη λήψη σχετικής απόφασης από το Υπουργικό Συμβούλιο, έχουν ανακοινωθεί και τα τρία ονόματα των ανθρώπων με τους οποίους διαβουλευόμαστε για την εργοδότηση τους ως Εκτελεστικά Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.

Αν όλα τα πιο πάνω συνάδουν με αδιαφανείς διαδικασίες, τότε, πολύ φοβάμαι, ακόμη και οι λέξεις έχουν χάσει τη σημασία τους. Παρόλα αυτά, θα βρίσκομαι και πάλι στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου την ερχόμενη Πέμπτη, 1η Νοεμβρίου και έτσι τα μέλη του Σώματος θα έχουν για άλλη μια φορά την ευκαιρία να ενημερωθούν για τα θέματα των υδρογονανθράκων.


Μια τελευταία παρατήρηση: Θα συμφωνήσω με τον ΔΗΣΥ ότι στη δικαιολογημένη και τεκμηριωμένη δημόσια κριτική οφείλουμε σεβασμό.