29/10/12

Χαιρετισμός της Υπουργού Εσωτερικών κας Ελένης Μαύρου στα εγκαίνια της 8ης ετήσιας έκθεσης Κερυνειωτών καλλιτεχνών 29/10/2012


Με ιδιαίτερη χαρά βρίσκομαι σήμερα μαζί σας για τα εγκαίνια της 8ης έκθεσης Κερυνειωτών καλλιτεχνών που διοργανώνει το Δημοτικό Συμβούλιο Κερύνειας.

Καταρχάς θα ήθελα να συγχαρώ το Δημοτικό Συμβούλιο Κερύνειας για την πρωτοβουλία του να διοργανώνει αυτή την εκδήλωση. Οι Τοπικές Αρχές των κατεχόμενων Δήμων μας έχουν έναν πολύ σημαντικό ρόλο να διαδραματίσουν. Μέσα από τη δράση τους κρατούν ζωντανές για όλους εμάς τις μνήμες και τους δεσμούς με το παρελθόν, κρατούν ζωντανή την ελπίδα για το μέλλον και, το κυριότερο, συνδέουν τους νεότερους με τον τόπο τους.

Μέσα από τα έργα των καλλιτεχνών μπορεί κανείς να διακρίνει τη σύνδεση με το φυσικό τους χώρο. Με την αγαπημένη μας Κερύνεια, με τη λαϊκή μας παράδοση. Διά μέσου της τέχνης διατηρούμε μέσα μας τις μνήμες τις οποίες , σε αντίθεση με τα σπίτια, τα χωράφια, τις περιουσίες, κανένας δεν μπορεί να μας πάρει. Ο πολιτισμός λειτουργεί ως σκευοφυλάκιο για όλα αυτά που εμείς οι πρόσφυγες κουβαλήσαμε μαζί μας όταν με τη βία βρεθήκαμε από το βορρά στο νότο. Οι καλλιτέχνες κουβαλούν μέσα τους σαν θησαυρό αναμνήσεις και σκέψεις από την όμορφη Κερύνεια. Βλέπετε, η ομορφιά δεν σταματάει σε διαχωριστικές γραμμές και σακούλες με άμμο.

Η σημερινή εκδήλωση δίνει τη δυνατότητα σε καλλιτέχνες να προβάλουν σκέψεις , ιδέες και προβληματισμούς. Οι καλλιτέχνες αναπτύσσουν έναν ανοικτό διάλογο με την κοινωνία και είναι αυτός ο διάλογος που τους επιτρέπει να αντιλαμβάνονται την κοινωνία, να προτείνουν λύσεις και να μετέχουν δυναμικά στα κοινωνικά δρώμενα. Τα τελευταία χρόνια στην πατρίδα μας βλέπουμε μια στροφή των νέων ανθρώπων προς ενδιαφέρουσες εικαστικές προτάσεις και αυτό δεν μπορεί παρά να δίνει ελπίδα και προοπτική στον τόπο μας.

Ο πολιτισμός δεν είναι μόνο μέσο έκφρασης και αισθητικής και πνευματικής καλλιέργειας. Είναι ταυτόχρονα ισχυρό μέσο αντίστασης στη φθορά των ανθρώπινων αξιών, είναι η ταυτότητα του λαού μας και το νήμα που δένει το παρελθόν με το παρόν και το μέλλον.

Αισθάνομαι , λοιπόν, την ανάγκη να συγχαρώ θερμά τους διακεκριμένους δημιουργούς για τα καλλιτεχνικά τους επιτεύγματα αλλά και για το σύνολο των μέχρι σήμερα δημιουργιών τους. Αγαπητοί μου Λίλια Χατζηγεωργίου, Μιχάλη Γεωργιάδη, Μαρία Παυλίδου, Ανδρέα Τσιάλη, Λία Γεωργιάδη, Ευτέρπη Ευστρατίου Παπακυριακού, Σάββα Παπακυριακού, σας εύχομαι ένα μέλλον γεμάτο έμπνευση και δημιουργικότητα. Παράλληλα, αποτίνουμε φόρο τιμής στον Γιώργο Ελισσαίο.

Να συγχαρώ επίσης για ακόμη μια φορά τον Δήμο Κερύνειας για τη διοργάνωση της ετήσιας έκθεσης Κερυνειωτών καλλιτεχνών. Μιας έκθεσης που έχει καταστεί πλέον θεσμός επιτρέποντας σε καλλιτέχνες από την Κερύνεια να επικοινωνήσουν μέσα από τα έργα τους με όλους εμάς.

Εκδηλώσεις σαν και αυτές είναι μια πρόκληση και μια ευκαιρία για εμάς τους Κερυνειώτες. Για να επιβεβαιώσουμε ότι δεν ξεχνούμε. Για να επιβεβαιώσουμε ότι στο κάλεσμα της ιστορίας απαντούμε παρόντες. Για να διαδηλώσουμε ότι η δικαιοσύνη δεν είναι διαπραγματεύσιμη. Να μεταφέρουμε σε ολόκληρο τον κόσμο την απαίτηση , αλλά και τη βαθιά μας πίστη, ότι η ώρα της ιστορικής δικαίωσης της Κερύνειας θα έλθει. Με ενότητα και συλλογικότητα.

Ελπίδα όλων μας σύντομα να επιστρέψουν τα έργα των καλλιτεχνών μας στο σπίτι τους, σε μια επανενωμένη ελεύθερη πατρίδα.