29/10/12

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια στα εγκαίνια των κτιριακών εγκαταστάσεων της εταιρείας Mastermind Shipmanagement, στη Λεμεσό 29/10/2012

Αγαπητέ κ. Adami, κυρίες και κύριοι,

Με μεγάλη χαρά είμαι σήμερα μαζί σας στα εγκαίνια των καινούργιων κτιριακών σας εγκαταστάσεων. Ευχαριστώ θερμά για την πρόσκληση.


Η δημιουργία καινούργιων κτιριακών εγκαταστάσεων αποτελεί σημαντικό ορόσημο στην πορεία και εξέλιξη κάθε εταιρείας. Είμαι σίγουρος ότι και στην περίπτωση της εταιρείας σας αυτό φανερώνει τη συνεχή ανάπτυξή της και αποτελεί συνάμα εφαλτήριο για ακόμη μεγαλύτερη πρόοδο. Το επίπεδο του προσωπικού της εταιρείας, οι γνώσεις, ο επαγγελματισμός τους, υπό την καθοδήγηση του κ. Adami, έχουν καθιερώσει την Mastermind ως μία επιτυχημένη και ποιοτική εταιρεία στη ναυτιλία.


Σας συγχαίρω θερμά όλους και ιδιαίτερα τον κ. Adami ο οποίος εμπνεύστηκε τη δημιουργία της εταιρείας και την καθοδήγησε με μεγάλη επιδεξιότητα και ξεκάθαρο όραμα όλα αυτά τα χρόνια. Captain Adami, θέλω επίσης να σας συγχαρώ και να σας ευχαριστήσω ταυτόχρονα για τη διαχρονική και συνεπή σας στήριξη προς την κυπριακή ναυτιλία και την κυπριακή σημαία. Τα τελευταία χρόνια, ως Πρόεδρος του Κυπριακού Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου, έχετε συμβάλει σημαντικά στα δρώμενα της κυπριακής ναυτιλίας. Υπάρχει μια στενή και αγαστή συνεργασία με μοναδικό γνώμονα την ανάπτυξη της ναυτιλίας μας και γενικότερα της Κύπρου. Αυτή η συνεργασία έχει δώσει απτά αποτελέσματα, κυριότερο εκ των οποίων είναι η έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η εφαρμογή του νέου συστήματος φόρου χωρητικότητας για την κυπριακή ναυτιλία. Ενός άκρως ανταγωνιστικού φορολογικού συστήματος το οποίο διευρύνει τους ορίζοντες της ναυτιλίας μας.


Στις δύσκολες οικονομικά εποχές που διερχόμαστε, η προσπάθειά μας στρέφεται προς την ανάπτυξη της οικονομίας και την προσέλκυση ξένων επενδύσεων στο νησί μας. Η ναυτιλία μπορεί να διαδραματίσει πολύ σημαντικό ρόλο προς αυτή την κατεύθυνση. Με ιδιαίτερη ικανοποίηση ενημερώνομαι ότι καινούργιες ναυτιλιακές εταιρείες έχουν επιλέξει την Κύπρο για τις δραστηριότητές τους.


Όπως πολύ καλά γνωρίζετε, αυτό το εξάμηνο η Κύπρος προεδρεύει του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έχουμε ήδη διανύσει μεγάλο μέρος της Προεδρίας με ιδιαίτερη επιτυχία και αυτό επιβεβαιώνεται από τα εγκωμιαστικά σχόλια που λαμβάνουμε συνεχώς από τους αξιωματούχους άλλων κρατών μελών αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της Προεδρίας μας είναι η υπογραφή της «Διακήρυξης της Λεμεσού» η οποία επανενεργοποιεί την Ολοκληρωμένη Θαλάσσια Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Η Διακήρυξη αυτή αποτελεί ορόσημο για τη διαμόρφωση μελλοντικών δράσεων που θα δημιουργήσουν νέα ώθηση και θα συμβάλουν στην ανάπτυξη της καινοτόμου αυτής Πολιτικής. Ευελπιστούμε ότι η Πολιτική αυτή θα αποτελέσει ένα σημαντικό εργαλείο στη μεγιστοποίηση της αειφόρου ανάπτυξης, στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στη ναυτιλία και ευρύτερα στην ανάκαμψη της οικονομίας και της κοινωνικής συνοχής των κρατών μελών καθώς και στην εκπλήρωση των στόχων της Στρατηγικής «Ευρώπη 2020».


Η ναυτιλία είναι ένας τομέας που προσφέρει διαχρονικά στην κυπριακή οικονομία, δημιουργώντας αρκετές και υψηλού επιπέδου θέσεις εργασίας και προσελκύοντας πολλές ξένες επενδύσεις. Είναι ένας τομέας που το Κυπριακό κράτος σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα κατάφεραν να αναπτύξουν σημαντικά τις τελευταίες δεκαετίες και να καθιερώσουν τη χώρα μας ως μια σημαντική παγκόσμια ναυτιλιακή δύναμη, διατηρώντας μια ποιοτική και ανταγωνιστική σημαία και ένα καθόλα σύγχρονο και ολοκληρωμένο ναυτιλιακό κέντρο. Τα επιτεύγματα αυτά φανερώνουν και τις δυνατότητες μας ως κράτος όταν υπάρχει επιτυχημένη συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα με κοινούς στόχους και οράματα.


Μπορώ να σας διαβεβαιώσω εκ μέρους της Πολιτείας ότι αυτή η προσπάθεια θα συνεχιστεί και είμαι σίγουρος ότι και από πλευράς σας θα συνεχίσετε τις έντονες προσπάθειες σας για το καλό της ναυτιλίας μας.


Captain Adami, σας συγχαίρω και πάλι για τα επαγγελματικά επιτεύγματά σας αλλά και για τη σημαντική και πολύπλευρη συνεισφορά σας στην κυπριακή ναυτιλία. Το κοινό μας όραμα για μια σύγχρονη, δυναμική και ποιοτική ναυτιλία είμαι βέβαιος ότι θα μας οδηγήσει ακόμη πιο ψηλά. Σας εύχομαι κάθε επαγγελματική και προσωπική επιτυχία.