30/10/12

Χαιρετισμός του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Νεοκλή Συλικιώτη στη συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση των Πεπραγμένων της ΑΗΚ για το 2011, στη Λευκωσία 30/10/2012

Σας ευχαριστώ για την πρόσκλησή σας να παρευρεθώ και να χαιρετίσω τη συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση των Πεπραγμένων της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ). Είμαι σίγουρος πως τα όσα θα ακούσουμε για τα πεπραγμένα της ΑΗΚ τη χρονιά που μας πέρασε θα μας εκπλήξουν ευχάριστα. Ιδιαίτερα, όλους εμάς που υπερασπιζόμαστε με σθένος τη στήριξη και ενδυνάμωση του οργανισμού γιατί αποτελεί σημαντικό εθνικό πλούτο του λαού μας που οφείλουμε να διαφυλάξουμε.

Η Κυβέρνηση έχει, άλλωστε, καταστήσει σαφές πως θα υπερασπιστεί τον δημόσιο χαρακτήρα του ημικρατικού αυτού οργανισμού. Μια επαναβεβαίωση, που στους χαλεπούς καιρούς που περνούμε αξίζει να την επαναλαμβάνουμε.

Είναι σε αυτό το πλαίσιο που η Κυβέρνηση στηρίζει το σχέδιο αναδιάρθρωσης της ΑΗΚ το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη, γιατί πιστεύουμε πως θα συμβάλει στον εξορθολογισμό της οργανικής δομής της Αρχής και θα αποτελέσει χρήσιμο εργαλείο για να μπορέσει να υπερβεί διάφορες στρεβλώσεις που παρατηρούνται και να καταστεί ένας αποτελεσματικός, αποδοτικός και παραγωγικός οργανισμός, με μειωμένες λειτουργικές δαπάνες. Αυτά τα χαρακτηριστικά αποτελούν, άλλωστε, το κλειδί, για να μπορέσει η Αρχή να ανταποκριθεί στο σύντομο μέλλον με αξιώσεις στον επερχόμενο ανταγωνισμό.

Προς αυτή την κατεύθυνση, βέβαια, σημαντικά θα συμβάλει και η μείωση του κόστους παραγωγής της ηλεκτρικής ενέργειας. Όπως γνωρίζετε, έχουμε ξεκινήσει τις διαδικασίες για την εισαγωγή φυσικού αερίου για κάλυψη των αναγκών της ΑΗΚ, και αυτό ως ενδιάμεση λύση, μέχρι που να έχουμε το δικό μας φυσικό αέριο από το Τεμάχιο 12. Σε αυτό το πλαίσιο, βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαβουλεύσεις με το Ισραήλ, ενώ μόλις έχει λήξει και η προθεσμία που ανακοίνωσε η ΔΕΦΑ για υποβολή αιτήσεων από εταιρείες που ενδιαφέρονται, ανεξαρτήτως τεχνολογίας, να μας προμηθεύσουν το συντομότερο δυνατόν με φυσικό αέριο. Από την πληροφόρηση που έχω τα νέα είναι πολύ ευχάριστα, αφού 17 συνολικά εταιρείες έχουν υποβάλει σχετική αίτηση.

Παράλληλα, βέβαια, η ΔΕΦΑ προχωρεί με τον αναλυτικό σχεδιασμό του δικτύου αγωγών για τη μεταφορά φυσικού αερίου στους τρεις ηλεκτροπαραγωγούς σταθμούς και σε ενδεχόμενους άλλους μεγάλους καταναλωτές.

Όσον δε αφορά στο Κρατικό Τερματικό Πετρελαιοειδών στο Βασιλικό, στο οποίο η ΑΗΚ θα είναι ένας εκ των μελών της Κοινοπραξίας που θα συσταθεί για να αναλάβει το έργο, η διαδικασία για την επιλογή στρατηγικού συνεργάτη βρίσκεται στο στάδιο της αξιολόγησης από την Επιτροπή Αξιολόγησης και όλοι αναμένουμε να δούμε πότε επιτέλους θα βγει άσπρος καπνός.

Αναμφίβολα, το 2011 ήταν μια εξαιρετικά δύσκολη χρονιά για την ΑΗΚ και για όλους μας ως αποτέλεσμα του τραγικού ατυχήματος στο Μαρί. Θα ήθελα και από αυτό το βήμα να συγχαρώ το προσωπικό της ΑΗΚ, της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ) και του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς (ΔΣΜ) για την άμεση και υπεύθυνη ανταπόκριση τους στις συνθήκες έκτακτης ανάγκης που δημιουργήθηκαν, διασφαλίζοντας ασφαλή και αξιόπιστη παροχή ηλεκτρισμού, ιδιαίτερα σε μια τόσο σημαντική περίοδο που διανύει η Κύπρος ως προεδρεύουσα χώρα του Συμβουλίου της ΕΕ.

Πολύ περισσότερο, που υπό αυτή μας την ιδιότητα εργαζόμαστε για την ολοκλήρωση μιας σειράς κρίσιμων φακέλων για το ενεργειακό μας μέλλον στην Ευρώπη, όπως είναι η Πρόταση Κανονισμού για τις Διευρωπαϊκές Ενεργειακές Υποδομές, η νομοθετική πρόταση για την ασφάλεια των υπεράκτιων δραστηριοτήτων υδρογονανθράκων, η έκδοση συμπερασμάτων του Συμβουλίου για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, στη βάση της Ανακοίνωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της 6ης Ιουνίου 2012, η οποία εξετάζει τις προκλήσεις και τις πιθανές επιλογές πολιτικής για την περαιτέρω διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα της ΕΕ, για τον χρονικό ορίζοντα πέραν του 2020.

Εδώ να εξηγήσω πως στο πλαίσιο της εξέτασης του φακέλου για τις ενεργειακές υποδομές, η Κύπρος έχει προτείνει την υλοποίηση τριών έργων κοινού ενδιαφέροντος, τα δύο από αυτά αφορούν στη μεταφορά φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο στην Ευρώπη μέσω Κύπρου - αναφέρομαι στον Νοτιο-ανατολικό Μεσογειακό διάδρομο - και το τρίτο αφορά ένα έργο για το οποίο η ΑΗΚ έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και εργάζεται εντατικά για την επιτυχή υλοποίηση του, αναφέρομαι στη συνεργασία Ισραήλ – Ελλάδας – Κύπρου για την πόντιση καλωδίου και την αμφίδρομη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη.

Σε μια άλλη σημαντική εξέλιξη που εμπίπτει στην Ευρωπαϊκή μας διάσταση και ενδιαφέρει άμεσα και την ΑΗΚ, να σας ενημερώσω πως, μετά την πρόσφατη έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο των τροποποιητικών εναρμονιστικών νομοσχεδίων των δύο Οδηγιών του 3ου Ενεργειακού Πακέτου για την εσωτερική αγορά ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου, αυτά έχουν ήδη κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Η δέσμευση της ΕΕ για εξάλειψη της ενεργειακής απομόνωσης όλων των κρατών μελών μέχρι το 2015, ο νέος Ευρωπαϊκός Κανονισμός για τη δημιουργία των απαραίτητων υποδομών ενεργειακής διασύνδεσης μεταξύ των κρατών μελών και τον καθορισμό έργων κοινού ενδιαφέροντος, η προωθούμενη διερεύνηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κύπρου με γειτονικές χώρες, η επερχόμενη χρήση φυσικού αερίου στην ηλεκτροπαραγωγή και η δέσμευσή μας προς την ΕΕ για πλήρη απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού από 1/1/2014, είναι οι κυριότεροι παράγοντες που θα ευνοήσουν την ανάπτυξη ενός υγιούς ανταγωνισμού στην εσωτερική αγορά ηλεκτρισμού.

Σε μια απελευθερωμένη Αγορά Ηλεκτρισμού είναι σημαντικό να διασφαλίζονται τα συμφέροντα των ευάλωτων καταναλωτών, οι οποίοι δεν θα πρέπει να αφήνονται απροστάτευτοι από τις ψηλές τιμές ηλεκτρισμού.

Είναι μέσα σε αυτό το πλαίσιο που η Κυβέρνηση εφάρμοσε και συνεχίζει να εφαρμόζει στοχευμένα μέτρα για μείωση των διατιμήσεων ηλεκτρισμού για ευπαθείς ομάδες πληθυσμού. Εξάλλου, στο Νομοσχέδιο για εναρμόνιση με την Οδηγία του ηλεκτρισμού εισήχθηκαν νέες πρόνοιες, που αφορούν στον ορισμό της ενεργειακής φτώχειας και στον καθορισμό των Ευάλωτων Καταναλωτών με την έκδοση Διατάγματος από τον Υπουργό Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, μετά από διαβούλευση με την ΡΑΕΚ και τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Καταλήγοντας, θα ήθελα να συγχαρώ το Διοικητικό Συμβούλιο, τη Διεύθυνση και το Προσωπικό της ΑΗΚ, για το έργο που επιτελούν και ευελπιστώ σε συνέχιση της αγαστής συνεργασίας με το Υπουργείο μας στα κοινά θέματα που μας απασχολούν προς το δημόσιο όφελος.