23/10/12

Τελετή επίδοσης του διορισμού του Υπαρχηγού της Αστυνομίας 23/10/2012


Πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί, στο Προεδρικό Μέγαρο, η τελετή επίδοσης του διορισμού του Υπαρχηγού της Αστυνομίας κ. Ανδρέα Κυριάκου, στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια.

Μιλώντας στην τελετή επίδοσης του διορισμού του Υπαρχηγού της Αστυνομίας, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε:

«Ασκώντας τα δικαιώματα και τις εξουσίες που μου παρέχει το Σύνταγμα διορίζω τον κ. Ανδρέα Κυριάκου στη θέση του Υπαρχηγού της Αστυνομίας Κύπρου. Ο νέος Υπαρχηγός αναλαμβάνει καθήκοντα από σήμερα. Η πολιτεία εμπιστεύεται τον κ. Κυριάκου για να υπηρετήσει το Σώμα με γνώση, δυναμισμό και αφοσίωση από το υψηλό επιτελικό καθήκον του Υπαρχηγού της Αστυνομίας. Η πολιτεία επενδύει στην προηγούμενη συσσωρευμένη του πείρα, αλλά και στο υψηλό αίσθημα ευθύνης, αφοσίωσης και εργατικότητας που τον διακρίνει.

Ο νέος Υπαρχηγός είναι ένας ώριμος άνθρωπος με μόρφωση και σημαντικό ακαδημαϊκό υπόβαθρο ο οποίος έχει ανελιχθεί μέσα από τις τάξεις της Αστυνομίας, όπου και υπηρέτησε με αξιώσεις από διάφορα αξιώματα και συνταγματικούς θεσμούς. Πιστεύω ότι νέοι επαγγελματίες, όπως ο κ. Κυριάκου, μπορούν ποιοτικά να αναβαθμίσουν ακόμα περισσότερο το Αστυνομικό Σώμα και να το ανεβάσουν ακόμα πιο ψηλά στη συνείδηση των πολιτών.

Είμαι σίγουρος ότι με την ίδια ευσυνειδησία, εντιμότητα και επαγγελματισμό που έχει επιδείξει μέχρι σήμερα ο Ανδρέας Κυριάκου , και σε αγαστή συνεργασία με τον Αρχηγό του Σώματος αλλά και με ολόκληρη την υπόλοιπη ηγεσία, θα συμβάλει ώστε να οδηγηθεί η Αστυνομία στην υλοποίηση του σοβαρού κοινωνικού της έργου όπως και στην πραγμάτωση των στόχων της για ένα σύγχρονο, ευέλικτο και αξιόμαχο Σώμα στην υπηρεσία του πολίτη και της κυπριακής κοινωνίας.


Κατά την επιτέλεση του έργου της η Αστυνομία έχει να αντιμετωπίσει πολλές προκλήσεις και πολλαπλά προβλήματα για τα οποία έχω επαρκή ενημέρωση. Κάποια από αυτά, όπως είναι κατανοητό, διευρύνονται λόγω της κατοχής της μισής μας πατρίδας, αλλά και λόγω της οικονομικής κρίσης καθώς και της κρίσης θεσμών και αξιών που ταλανίζουν την Ευρώπη γενικότερα, αλλά και την Κύπρο για τους γνωστούς εξωγενείς λόγους. Μέσα από αυτές τις συνθήκες το Αστυνομικό Σώμα καλείται να υπερβάλει εαυτόν και με υψηλό αίσθημα ευθύνης να αντιπαλέψει τα φαινόμενα βίας και παρανομίας με γνώμονα πάντα το κοινό καλό. Βασική προϋπόθεση επιτυχίας αυτής της προσπάθειας αποτελεί η εμπέδωση του αισθήματος αξιοκρατίας στις τάξεις του Σώματος, όπως και η πιστή εφαρμογή των κανόνων δημόσιας τάξης και νομιμότητας.


Το Αστυνομικό Σώμα δεν δικαιούται να λειτουργεί κατά παράβαση των εξουσιών που του παρέχει ο νόμος, αλλά και ούτε να διστάζει στην εφαρμογή των υποχρεώσεων που προβλέπονται από τον νόμο.


Η Αστυνομία της Κύπρου μέσα σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες καλείται περισσότερο από κάθε άλλη φορά να συνεργαστεί με το κοινό για την διεκπεραίωση του έργου της.


Οι πολίτες απαιτούν να έχουν μια Αστυνομία ανθρώπινη, όπως και αυστηρή. Η συνεργασία κοινού και Αστυνομίας, Αστυνομίας και κοινού αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο επιτυχίας του έργου της. Οφείλουμε όλοι να κατανοήσουμε πως απαιτείται η οικοδόμηση μιας στέρεας κοινωνικής συμμαχίας για πάταξη της παρανομίας. Η συνεργασία αυτή μπορεί να αποβεί καθοριστικά σημαντική όταν τα μέλη της Αστυνομίας χαρακτηρίζονται από τις ευαισθησίες που αυτή προϋποθέτει αλλά και όταν όλες οι λειτουργίες του Σώματος τείνουν να διευρύνουν καθημερινά τους διαύλους επικοινωνίας και εμπιστοσύνης μεταξύ των πολιτών και του Σώματος.


Θέλω μʼ αυτή την ευκαιρία να εξάρω τον ρόλο που διαδραματίζει το Σώμα στην εκτέλεση των δύσκολων καθηκόντων που καλείται να διεκπεραιώσει στη διάρκεια της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Κυπριακή Δημοκρατία. Μαζί με τα συγχαρητήρια μου σας καλώ να συνεχίσετε με τον ίδιο ζήλο μέχρι τέλους.


Κύριε Υπαρχηγέ,


Αναμένω από σας, ως νέο ηγετικό στέλεχος και σε αγαστή συνεργασία με τον Αρχηγό και την υπόλοιπη ηγεσία της Αστυνομίας, να καταθέσετε τη συμβολή σας στα καυτά θέματα που έχει να αντιμετωπίσει η Κυπριακή Πολιτεία στο παρόν στάδιο. Τα θέματα της αστυνόμευσης πρέπει να τυγχάνουν ορθολογικής διαχείρισης και με τους υφιστάμενους πόρους που διαθέτει το κράτος θα πρέπει να προσφέρουμε στον πολίτη και την οικογένειά του ασφάλεια, ηρεμία και σιγουριά για να μπορεί να ζει και να ευημερεί.


Σε αυτά τα δύσκολα και απαιτητικά καθήκοντα και μέσα σε αντίξοες συνθήκες σας διαβεβαιώνω ότι θα είμαι πάντοτε στη διάθεση τόσο της ηγεσίας όσο και ολόκληρου του Αστυνομικού Σώματος για κάθε δυνατή βοήθεια.


Σας συγχαίρω για τον διορισμό σας και εύχομαι κάθε επιτυχία στην αποστολή σας. Καλή δουλειά».


Από την πλευρά του ο κ. Κυριάκου είπε:


«Εξοχότατε Πρόεδρε της Κυπριακής Δημοκρατίας, με τον διορισμό μου στη θέση του Υπαρχηγού της Αστυνομίας νιώθω έντονη την ανάγκη να σας ευχαριστήσω για την τιμή που μου κάνετε και για την εμπιστοσύνη με την οποία με περιβάλλετε.


Συναισθανόμενος το βάρος της ευθύνης σάς διαβεβαιώνω ότι θα εκτελώ τα νέα μου καθήκοντα αντικειμενικά και αμερόληπτα, έχοντας πάντοτε γνώμονα το καλό του τόπου και της κοινωνίας γενικότερα.

Σας διαβεβαιώνω ότι θα εργαστώ στενά με τον Αρχηγό της Αστυνομίας και την υπόλοιπη ηγεσία, καθώς και με όλα τα μέλη του Αστυνομικού Σώματος για την εφαρμογή του νόμου και τη διατήρηση και διαφύλαξη της ειρήνης και της έννομης τάξης, ιδιαίτερα σε αυτή τη δύσκολη περίοδο που περνά ο τόπος μας».


Μεταξύ άλλων, παρόντες στην τελετή ήταν ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης κ. Λουκάς Λουκά, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω κ. Τίτος Χριστοφίδης, ο Αρχηγός της Αστυνομίας κ. Μιχάλης Παπαγεωργίου, ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας κ. Ακης Παπασάββας, ο Προεδρικός Επίτροπος κ. Γιώργος Ιακώβου και ο Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Χρίστος Χριστοφίδης.